Carnea rosie creste riscul bolilor de inima cu 30 la suta. Carnea de peste reduce insa cu 24 la suta riscul aparitiei unor probleme cardiace, in timp ce consumul de carne de pui reduce cu 19 la suta riscul imbolnavirii Persoanele care mananca de doua ori pe saptamana carne rosie, de vita, de porc, de vanat, de miel, proaspata sau prelucrata, prezinta un risc crescut de a suferi de boli cardiovasculare, informeaza "Daily Mail". Potrivit cercetatorilor de la Scoala de Sanatate Publica Harvard din Boston, SUA, riscul de a suferi de boli de inima creste cu pana la 30 la suta, comparativ cu persoanele care mananca o data pe saptamana sau mai rar carne rosie. Cercetatorii au analizat dieta a peste 84.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani, iar apoi i-au supus pe participantii la studiu la diferite analize, pentru a vedea cum influenteaza dieta aparitia anumitor boli. Rezultatul a aratat ca, pe parcursul monitorizarii, 952 de voluntari au murit din cauza unor boli coronariene, aparute in urma unei alimentatii nesanatoase, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Berea creste riscul de psoriazis. Femeile care consuma bere in mod regulat au un risc dublu de a face psoriazis, comparativ cu cele care nu consuma acest tip de bautura alcoolica, arata un studiu american. Femeile care beau cinci pahare de bere pe saptamana au un risc de a dezvolta psoriazis de 1,8 ori mai mare decat cele care prefera alt tip de bautura. Cele care consuma bere fara alcool, vin sau alte bauturi nu sunt supuse acestui risc, mai arata studiul realizat pe un esantion de peste 82.000 de femei cu varste intre 27 si 44 de ani. Cercetarea mai arata ca pericolul ar putea fi cauzat de glutenul folosit in procesul de fermentatie a berii. "Femeile cu un risc mare de psoriazis ar trebui sa consume cu moderatie berea cu alcool", sugereaza autorii studiului de la Harvard Medical School, Boston. Psoriazisul este o boala cronica de piele care se manifesta prin aparitia unor pete rosiatice mai ales in zona genunchilor, umerilor si a scalpului, anunta Romania Libera.

Boli de urechi de la apa marii, din stranduri si din piscine. Din cauza nisipului sau a clorului din apa piscinelor, numarul celor care sufera de otite externe creste vara. Medicii explica ce trebuie sa faceti pentru a preveni si trata aceste probleme. Infectiile urechii care apar din cauza germenilor din apa afecteaza in special persoanele predispuse la alergii, dar si copiii si batranii ori pe cei cu ten gras sau uscat. "Aceste predispozitii favorizeaza aparitia otitei mai ales dupa baia in apa marii, din cauza prezentei algelor si a nisipului, sau din cauza apei de la strand care contine clor. Schimbarea de mediu, oboseala prin inot sau practicarea lui ca sport duce la instalarea unei infectii locale, denumita otita externa", explica Elena Latcan, medic ORL la Centrul de Diagnostic si Tratament "Dorobanti" din Bucuresti. Otita externa este cauzata, cel mai adesea, de un germen favorizat de poluare si caldura, care este si rezistent la antibiotice, informeaza EVZ.

Anticonceptionalele cresc performantele intelectuale. Un grup de cercetatori de la Universitatea Salzburg din Austria au ajuns la concluzia ca anticonceptionalele au capacitatea de a mari anumite regiuni ale creierului, zone ce raspund de conversatie si memorie, relateaza cotidianul britanic "Daily Mail". Potrivit oamenilor de stiinta, pilulele contraceptive maresc volumul creierului cu 3 la suta. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii austrieci au studiat diferentele intre creierul barbatilor si cel al femeilor, atat a celor care foloseau aceasta metoda de contraceptie, cat si a femeilor care nu luau pilule. Astfel, dupa ce creierul voluntarilor a fost scanat in repetate randuri, s-a descoperit ca femeile care luau pilule anticonceptionale, indiferent de tipul pastilelor, aveau creierul mai dezvoltat in anumite regiuni, dupa cum se mentioneaza in raportul aparut in jurnalul Brain Research, scrie Gandul.

Infrarosiile si "strangularea" trateaza hemoroizii. Aceste terapii nu necesita internare si nici anestezie generala si au o rata de succes de peste 70%. Romeo Popescu, un barbat de 53 de ani din Bucuresti, este una dintre numeroasele persoane care sufera de hemoroizi. "La 18 ani mi-a aparut o fistula perianala (n.r. - infectie) pe care nu am tratat-o pentru ca imi era teama de operatie, iar in urma cu trei-patru ani am facut hemoroizi si fisura anala. Aveam dureri atroce si sufeream de constipatie", zice Romeo. Barbatul a scapat de hemoroizi printr-o metoda care consta in "strangularea" acestora cu o banda elastica din latex natural. "Se introduce in rect un tub sub forma de palnie (anuscop) pentru a ajunge la hemoroizi si, cu ajutorul unui dispozitiv, se amplaseaza o banda elastica la baza hemoroizilor. Din ziua a doua si pana in a saptea, hemoroizii se elimina spontan prin scaun", explica Viorel Radu, medic coordonator proctolog la clinica Proctoline din Bucuresti. Tratarea hemoroizilor interni determina si vindecarea celor externi, deoarece acestia din urma sunt mentinuti de fluxul de sange de la cei interni, anunta Romania Libera.