Butoanele din lifturi contin de 40 de ori mai multi microbi decat capacele toaletelor publice. Butoanele din lifturi gazduiesc de 40 de ori mai multi germeni decat capacele toaletelor publice, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani. Studiul, realizat in mai multe hoteluri, restaurante, banci, birouri publice si aeroporturi, a scos la iveala faptul ca pe fiecare centimetru patrat al unui buton de lift se gasesc, in medie, 313 "unitati formatoare de colonii" de bacterii. Un colac de toaleta adaposteste, in medie, doar opt unitati "formatoare de colonii" de bacterii. Printre bacteriile care se gasesc pe butoanele din lifturi se numara E.coli, care afecteaza sistemul digestiv, spun cercetatorii. "Intr-o cladire foarte populata, butoanele din lift pot fi atinse de zeci de persoane, care intra in contact cu multe tipuri de bacterii", a spus Nicholas Moon, de la Microban Europe, care a coordonat acest studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Arizona (SUA), potrivit Gandul.

utileFoto: Colaj foto

Cum functioneaza "industria spaimei". Informatiile prapastioase propagate intr-o perioada tulbure au sanse sa starneasca reactii in masa, mai ales atunci cand sunt preluate si amplificate de mass-media. Zvonurile privind potentiale catastrofe naturale s-au inmultit in ultima perioada. Acum fac cariera exploziile solare, cutremurele si gerul naprasnic. Sociologii si psihologii spun ca, in general, oamenii sunt foarte sensibili la teme care vizeaza confortul lor, inclusiv cel economic, si starea lor de sanatate. Stau marturie si isteriile in masa produse la nivel international de orice epidemie. In anii '90, boala vacii nebune punea populatia pe jar. Propagarea informatiilor alarmiste este catalizata, in buna masura, de mass-media, care, potrivit sociologilor contactati de "Adevarul", are partea sa de vina in ceea ce priveste abordarea unor subiecte intr-un mod bombastic. Pe de alta parte, potrivit sociologului Alfred Bulai, "la noi, exista o fascinatie a autoritatilor pentru a transforma orice situatie intr-o calamitate, mai ales daca este vorba despre un eveniment repetitiv, pentru a scapa de responsabilitati". Nu in ultimul rand, sociologii afirma ca, atat in Romania, cat si in intreaga lume, in spatele zvonurilor se afla, de multe ori, interese financiare sau chiar politice. Sociologii afirma ca exista si cercetatori care fac predictii apocaliptice doar din dorinta de a deveni faimosi. "Dorinta de a face preziceri este o caracteristica umana, la fel si cea de a fi recunoscut, de a cunoaste gloria", explica acestia, informeaza Adevarul.

Ziua in care Romania se scutura de gunoaie. Desi oficial s-au inscris 50.000 de voluntari in proiectul "Let's Do It, Romania!", organizatorii se asteapta la o prezenta de patru ori mai mare. Astazi, de la ora 8.00, se da startul celui mai mare proiect de implicare sociala din istoria Romaniei: curatarea arealelor naturale din tara. Dupa mai bine de un an de pregatiri, organizatorii se pregatesc de proba de foc. Inarmati cu rabdare, dar nedormiti de cateva zile din cauza problemelor de organizare inerente, ei vor fi astazi si maine la turnul de control, coordonand de la call centerul din Bucuresti mobilizarea si activitatea a zeci, poate sute de mii de romani, precizeaza evz.ro.

5 mituri despre persoanele singure. Persoanele care aleg sa traiasca singure sunt descrise prin tot felul de clisee. Se spune ca sunt nefericite si ca risca sa isi traiaca tot restul vietii alaturi de o pisica. Total eronat, sustin specialistii in psihologie sociala citati de site-ul yahoo.match.com. Acestia au facut un top 5 al celor mai des auzite mituri despre singuratici. Persoanele singure sunt mai putin fericite decat persoanele casatorite. Persoanele singure iubesc singuratatea. Persoanele necasatorite traiesc mai putin decat cele casatorite. Burlacii mananca nesanatos. Celibatarii sunt narcisisti, informeaza Gandul.

Antidiabeticul Avandia, proscris in UE si restrictionat in SUA. Utilizarea medicamentului de combatere a diabetului Avandia, produs de grupul britanic GSK, va fi interzisa in UE si restrictionata sever in SUA, autoritatile europene si americane estimand ca ii determina pe pacienti sa-si asume riscuri crescute a problemelor cardiovasculare. Comitetul expertilor de la Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) - organism cu baza la Londra, insarcinat sa evalueze pentru UE daca produsele farmaceutice sunt sigure - a conchis ca ameliorarile datorate Avandiei nu sunt suficiente in raport cu riscurile pe care le prezinta. In consecinta, EMA a recomandat suspendarea si neautorizarea comecializarii acestui medicament in UE, Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Aceasta decizie a fost transmisa Comisiei Europene, careia ii revine atributia sa decida oficial retragerea acestui medicament. In general, Bruxelles-ul se multumeste sa-i urmeze avizele. Potrivit EMA, Avandia nu ar mai trebui vanduta in Europa "in cateva luni". In asteptarea deciziei, ea recomanda medicilor sa nu o mai prescrie si sa caute tratamente alternative pentru pacientii lor, potrivit Romania libera.