De ce suntem irationali cand vine vorba de reduceri. Psihologii au gasit explicatia pentru goana dupa chilipiruri: shoppingul este asociat cu vanatoarea sau cu dorinta de a acumula, iar actul de luare a deciziei este emotional. Gad Saad, profesor de marketing la Universitatea Concordia din Montreal, Canada, a descoperit ca hotararea de a cumpara ceva are la baza considerente de ordin biologic. "La magazin, oamenii se comporta ca stramosii din savana; acestia vaneaza si aduna", spune profesorul. Targuiala, spun specialistii in psihologia consumatorilor, face parte si ea din natura umana. Mai mult, perioada limitata a reducerilor declanseaza in oameni teama innascuta de lipsuri, care ii indeamna sa cumpere din ce in ce mai mult. Daca tactica de marketing ce vizeaza promotiile nu este folosita peste masura in cursul anului, rezultatele obtinute prin utilizarea acesteia in perioada sarbatorilor sunt spectaculoase, scrie Adevarul.

utileFoto: Colaj foto

5 solutii ca sa invingeti stresul. Este foarte important sa va modificati reactia fata de situatiile negative si incercati metode cat mai naturale, precum miscarea ori produsele homeopate. Luati un calendar si bifati in cate zile din saptamana trecuta nu ati fost stresat. Veti vedea ca sunt foarte putine. Studii mai noi arata ca, desi organismul este pregatit sa faca fata la maximum doua-trei episoade de stres pe luna, oamenii au ajuns sa fie stresati zilnic. De aceea si numarul cancerelor, bolilor cardiovasculare ori cel al depresiilor a crescut. Iata cateva solutii pe care le puteti adopta pentru a face fata stresului, asa cum le prezinta medicii homeopati, farmacistii si psihologii, relateaza Romania libera.

Femeile rezista pe tocuri 34 de minute. O femeie poate rezista pe tocuri inalte, daca pantofii sunt noi, numai 34 de minute. Dupa aceasta perioada, incepe sa aiba dureri de picioare. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii britanici, in urma unui studiu in cadrul caruia au fost intervievate 4.000 de femei, noteaza "The Daily Telegraph". Cercetarea a mai scos la iveala faptul ca 40% din doamne isi iau la ele o pereche de pantofi de schimb pentru ca stiu, din proprie experienta, ca vor avea de suferit din cauza incaltamintei noi. Peste jumatate dintre femeile chestionate au recunoscut ca li s-a intamplat sa ajunga acasa in picioarele goale. Mai mult, circa 10% au marturisit ca si-au abandonat pantofii pe care ii credeau de vis sau au imprumutat o pereche de la o prietena mai prevazatoare, precizeaza Adevarul.

Ciocolata amelioreaza oboseala cronica. Ciocolata ar putea ameliora simptomele sindromului oboselii cronice, potrivit unui studiu britanic. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au pus la punct un experiment in cadrul caruia au administrat ciocolata unui grup de voluntari care sufereau de o forma severa a bolii. Subiectii au fost monitorizati pe o perioada de opt saptamani, timp in care au primit de trei ori pe zi 15 grame de ciocolata. La sfarsitul studiului, pacientii au raportat diminuarea senzatiei de oboseala. Cercetatorii americani sustin ca acest aliment are un efect extrem de puternic si rapid asupra colesterolului. Potrivit expertilor, toate efectele benefice sunt obtinute ca urmare a continutului mare de cacao. Aceasta contine o serie de elemente care previn depunerea de grasimi pe vasele de sange, precum si blocarea acestora, potrivit Gandul.

O noua moda: "flexisexualitatea". "Flexisexualitatea" este un termen nou, asociat cu femeile de 40 de ani, care, potrivit psihologilor, sunt dispuse la experiente noi, pentru ca sunt mai constiente de sexualitatea lor. Termenul se refera la cele care au anumite preferinte sexuale, dar care refuza sa se simta ingradite de acestea. Fenomenul, considera psihologii, a inceput de la sarutul "indecent" dintre Madonna si Britney Spears si a continuat cu alte declaratii ale unor artiste cunoscute care au marturisit ca le place sa se sarute cu femei. "Capul rautatilor" ar fi, spun specialistii in comportament uman, heterosexualele cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. "Femeile sunt cel mai adesea mai deschise la experiente de acest fel cand ajung la 40 de ani si sunt mai increzatoare in propria sexualitate. Daca apare ocazia, ele gandesc "de ce nu?", mai ales daca tocmai au iesit dintr-o relatie de lunga durata", spune psihologul Cecelia D'Felice, citat de Adevarul.