Citricele asigura sanatatea gingiilor. Daca ne dorim dinti sanatosi si un zambet de invidiat, trebuie sa fim atenti la alimentele consumate, sustin medicii stomatologi. Potrivit specialistilor, fructele si legumele, in special cele consistente, tari, curata dantura dupa o masa copioasa. "Sunt situatii in care nu putem apela la periajul dintilor si atunci este indicat sa consumam la desert un mar, o para sau o gutuie. Aceste fructe ne determina sa mestecam mai mult, stimuland astfel salivatia", explica dr. Stela Nicolaescu, medic stomatolog. Datorita continutului bogat in vitamina C, citricele asigura o sanatate mai buna a gingiilor. Astfel, lamaile, portocalele si kiwi este de preferat sa le consumam seara. "Sucul de lamaie amestecat cu un varf de lingura de bicarbonat si folosit in locul pastei de dinti, dar dupa periajul de seara, ofera dintilor o curatire aparte", spune dr. Nicolaescu. Specialistul explica faptul ca sucul citricelor actioneaza asemeni produselor de albit dintii, fara sa distruga smaltul, deoarece fructele au acid citric si actioneaza mai bland asupra smaltului, comparativ cu acidul fosforic, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Au descoperit un tratament care duce la disparitia cancerului de san de doua ori mai repede. O terapie bazata pe combinarea medicamentelor biologice impotriva cancerului de san, aplicata inainte de interventia chirurgicala, duce la eliminarea tumorii in 50% din cazuri. Specialistii au descoperit ca folosirea simultana a medicamentelor lapatinib si trastuzumab nu inseamna ca nu mai este nevoie de interventia chirurgicala, insa scurteaza la jumatate perioada de chimeoterapie, ceea ce implicit duce la diminuarea efectelor toxice. Acest tip de tumoare afecteaza un sfert din pacientele cu cancer la san si aproape jumatate din bolnavele cu varstele de sub 40 de ani. In ultimele decenii, mortalitatea determinata de aceasta boala a fost redusa, in urma introducerii schemelor moderne de chimeoterapie, anunta Libertatea.

Elevii romani: "Fructele si legumele contin proteine". Copiii continua sa se dovedeasca ignoranti in privinta alimentelor pe care ar trebui sa le consume zilnic, fac mari confuzii intre substantele nutritive si sunt din ce in ce mai atrasi de fast-food. Elevii romani nu prea stiu ce baga in gura. Mai exact, tinerii ar trebui sa cunoasca faptul ca sursa de proteine de cea mai buna calitate pentru organism este formata din gruparea de alimente carne, lapte si oua. Cu toate acestea, aproape 50% dintre elevii cu varste intre 10 si 18 ani cred ca principala sursa de proteine o constituie fructele si legumele. O arata un studiu realizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) pe un esantion reprezentativ la nivelul intregii tari. Specialistii considera ca lipsa de informatie poate fi, totusi, reparata in scoala. "Nu este vina nici a parintilor, nici a scolii pentru lipsa de informatii, dar pur si simplu la noi nu a existat o cultura alimentara si nu exista o traditie prin care sa ne intrebam ce mancam de fapt. Nu prea se stie ce e aia proteina, ce sunt fibrele. Scoala poate insa sa-si asume acest rol, de a completa cunostintele elevilor", este de parere Raluca Teodoru, cea care a coordonat realizarea studiului, informeaza EVZ.

Trei mituri desfiintate despre viagra. In cursul vietii, majoritatea barbatilor au ocazional probleme erectile. Episoadele neplacute se fac simtite mai ales dupa varsta de 35 de ani. Unul din zece barbati sufera de disfunctie erectila, arata statisticile la nivel mondial. In cursul vietii, majoritatea barbatilor au ocazional astfel de probleme, ele repetandu-se mai ales dupa varsta de 35 de ani. Medicii urologi spun ca probleme erectile pot aparea din cauza stresului sau a starilor depresive, iar sedintele la psiholog sunt suficiente pentru remedierea lor. Pentru ca tratarea disfunctiilor erectile nu depinde numai de tratament medicamentos, gandul ofera un top trei al celor mai des intalnite mituri despre pastilele de tip viagra. Pe masura ce inaintam in varsta calitatea vietii sexuale incepe sa scada, partidele de amor nu mai sunt atat de dese ca in perioada tineretii. Medicii spun ca acest lucru este unul perfect normal, deoarece cantitatea de hormoni sexuali din organism scade pe masura ce anii trec. Dorinta sexuala traverseaza si ea o perioada de declin. Astfel, medicii nu recomanda pastilele de tip viagra, deoarece acestea induc si mentin o erectie ferma, insa nu sunt hormoni si nici afrodisiace. De asemenea, medicamentele pentru disfunctiile erectile nu mentin o erectie ca la 20 de ani si nici nu induce o erectie, daca barbatul nu este excitat si stimulat sexual, scrie Gandul.

Incalzirea globala are impact si asupra alcoolului din vin. Impactul incalzirii globale asupra alcoolului din vin este o consecinta oarecum surprinzatoare. Este o problema tratata cu seriozitate de oamenii de stiinta care dezvolta, de cativa ani, tehnici ce pemit corectarea acestui fenomen. De 30 de ani s-a constatat o crestere regulata a gradului de alcool din vin. In anii 1980, un vin continea in medie 10-11% alcool. In prezent, el are 13-14%, chiar 15% in regiunile viticole cele mai calde. Fenomenul este determinat de incalzirea climatica. Temperaturi mai ridicate, asociate cu un grad de insorire mai mare si scaderea precipitatiilor, duc la pierderea apei din struguri prin evapotranspiratie. Strugurii vor avea astfel o concentratie mai mare de zahar, iar zaharurile se transforma in alcool in cursul vinificatiei. O metoda simpla permite viticultorilor sa corecteze aceasta problema. Ajunge sa recolteze strugurii mai devreme, atunci cand au o cantitate scazuta de zahar. Insa aceasta tehnica nu este valabila decat la producerea vinurilor albe si roze. In plus, daca se face prea devreme, recoltatul nu garanteaza fructe destul de coapte, ceea ce ar putea fi tot atat de daunator vinului ca si gradul de alcool, anunta Libertatea.