Interval mic intre sarcini, risc de autism. Parintii care isi doresc mai mult de un copil ar trebui sa fie prudenti la "spatiul" dintre sarcini. Riscul de autism se tripleaza la copiii nascuti in mai putin de un an fata de fratii lor, spun cercetatorii de la Universitatea din Columbia. Pe de alta parte, copiii nascuti intr-un interval de 12-23 luni de la nasterea primului copil au un risc dublu de autism, comparativ cu cei mai mici decat fratii lor cu cel putin trei, potrivit noului studiu publicat in "Pediatrics". O posibila cauza ar fi schimbarile pe care le sufera organismul femeii in timpul sarcinii si in anii imediat urmatori, precum deficitul de nutrienti. Pe langa aceste schimbari, ar mai putea exista si alti factori care tin strict de anatomia femeii, spun specialistii. Totusi, parintii nu ar trebui sa fie alarmati de aceste rezultate. "In acest moment, nu suntem siguri daca amanarea sarcinii evita boala. Desi riscul triplu in cazul copilului nascut la scurt timp dupa fratele sau pare mare, parintii trebuie sa stie ca, per total, riscul de autism este mic", a declarat dr. Keely Cheslack-Postava, conducatorul studiului, scrie EVZ.​

UtileFoto: Colaj foto

Unu din trei oameni nu doarme. Care sunt cele mai bune remedii pentru un somn linistit. Tulburarile de somn sunt afectiuni care apar odata cu inaintarea in varsta, din cauza modificarilor hormonale produse in organism sau ca efect al diferitelor tratamente pe care varstnicii le urmeaza, dupa cum arata tratatele de specialitate in psihologie. Specialistii atrag atentia ca varsta persoanelor care acuza insomnii este in continua scadere. "Stresul si ritmul alert in care traim sunt principalii factori care duc la aparitia insomniilor in randul persoanelor tinere. Tulburarile de somn ii afecteaza chiar si pe copii, care, teoretic, sunt feriti de problemele cotidiene", afirma Keren Rosner, psihoterapeut. Potrivit statisticilor internationale, o persoana din trei sufera de insomnie la un moment dat in viata, femeile fiind de doua ori mai expuse riscului de a dezvolta aceasta afectiune, anunta Gandul.

Uite cum te imbraci corect in sezonul rece. Afara este frig de crapa pietrele, iar tu nu mai stii cu ce sa te imbraci pentru a face fata gerului. Chiar daca, de fiecare data cand iesi din casa, te infofolesti ca la Polul Nord, trebuie sa stii ca nu intotdeauna procedezi corect. Iata cateva sfaturi pe care este bine sa le urmezi daca vrei sa scapi de raceala iarna aceasta. Dimineata, cand pleci de acasa, temperaturile de afara sunt foarte scazute. Cu toate acestea, sunt zile cand afara este mai cald, iar tu renunti la a mai lua cu tine caciula, manusile si fularul. Total gresit! Motivul? Peste zi, s-ar putea ca vremea sa se inrautateasca, iar seara temperaturile sa coboare sub minus 0 grade Celsius. Fara caciula, fular si manusi vei ingheta bocna si cu siguranta te va paste o raceala de toata frumusetea. Daca cizmele pe care le porti se umezesc in interior din cauza apei sau a zapezii de pe strada, este foarte important sa schimbi imediat ciorapii uzi cu unii uscati si caldurosi. Astfel, este recomandat ca, cel putin in aceasta perioada, sa porti cu tine, oriunde te-ai duce, o pereche de rezerva pentru astfel de cazuri neprevazute, informeaza Click.

Adevar si fals despre produsele care promit minuni. Pasta de dinti albeste dantura superficial, pastilele de slabit vand iluzii si, in plus, storc corpul de vitamine, iar sampoanele antimatreata obisnuite au sanse mici sa aiba si efect. Nu exista o pasta de dinti miraculoasa cu efect instantaneu de albire a dintilor, nici creme anticelulitice care sa repare efectele alimentatiei si sedentarismului si nici pastile de slabit fara efecte adverse. Cele mai multe produse care promit minuni sunt "doar marketing", spun medicii. Pasta de dinti cu efect de albire, mai scumpa decat cea obisnuita, nu va albi dintii dramatic, insa, intr-o anumita masura, va opri patarea lor. Specialistii de la British Dental Health Foundation sustin ca si pasta de dinti cu efect de albire poate ajuta dintii sa-si pastreze stralucirea, dupa o procedura de albire profesionala, scrie EVZ.

Mai putina carne in farfurie: solutia pentru hranirea celor 9 miliarde de indivizi, cati vom fi in 2050. Potrivit unui raport prezentat miercuri de catre cercetatorii francezi, un consum mediu zilnic de 3.000 de calorii ar fi echitabil pentru toata lumea. Examinand problema subzistentei alimentare a oamenilor in orizontul lui 2050, raportul raspunde prin doua scenarii: unul se concentreaza pe imediata bunastarea, iar celalalt - pe dezvoltare durabila. E adevarat, sustin realizatorii acestui studiu, Institutul National deCercetari Agronomice (INRA) si Centrul de cooperare internationala in domeniul cercetarii agronomice (Cirad), precizand ca asta va echivala cu o schimbare fundamentala a modului de alimentatie. "Evident, asta nu inseamna ca, daca eu voi manca mai putin, cineva din Sahel va manca mai bine", explica Sandrine Paillard, INRA. "Dar este evident ca, daca toata lumea mananca asa cum mananca, si mai ales atata carne, presiunea asupra resurselor naturale va fi uriasa". In medie, un individ consuma 3.000 de calorii pe zi, dar discrepantele sunt mari. Astfel, in tarile bogate se consuma 4.000 de calorii pe zi per individ, 4.500 - in Statele Unite, fata de 2.300 in Africa Sahariana, anunta Gandul.