Obezitatea si alcoolul duc la aparitia sforaitului. Sforaitul este provocat de o ingustare sau de o blocare a cailor respiratorii nazale. Aceasta ingustare restrictioneaza fluxul de aer intranazal, fortandu-ne sa respiram pe gura, si nu pe nas - asa cum este normal. In timpul somnului, in special in pozitia culcat pe spate, muschii limbii si ai gatului se relaxeaza, limba aluneca spre spate si gura se deschide din reflex. Medicii precizeaza ca sforaitul apare mai ales la persoanele supraponderale. Obezitatea, prin depunerea de grasime la nivelul gatului, ingusteaza caile aeriene. Si alcoolul este responsabil de aparitia sforaitului, sustin specialistii. Alte cauze ale sforaitului cronic sunt deviatia de sept, cresterea greutatii corporale, scaderea tonusului muscular odata cu avansarea in varsta, congestia nazala din perioada de sarcina si fumatul. La fel, si persoanele cu "barbie dubla", cu nari mici, cu polipi nazali sau polipoze sunt predispuse la sforait, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Greutate mica la nastere, risc de obezitate mai tarziu. Nou-nascutii cu greutate mica la nastere pot fi "programati" sa manance mai mult, arata un nou studiu efectuat de cercetatorii de la UCLA Medical Center pe animale. Rezultatele explica legatura dintre greutatea sub medie la nastere si obezitatea la maturitate, subliniind totodata importanta nutritiei corespunzatoarea in timpul sarcinii. Studiile pe animale au relavat faptul ca bebelusii cu greutate mai mica la nastere au mai putini neuroni in aria creierului care controleaza apetitul decat cei care se nasc cu o greutate normala. Studiile anterioare aratasera ca bebelusii cu o greutate mai mica la nastere, care ulterior "experimenteaza" o crestere spectaculoasa in greutate, risca sa aiba probleme severe de sanatate, precum obezitate, boli de inima, diabet de tip 2, hipertensiune si osteoporoza, anunta EVZ.

Cat de "sanatoasa" este tigara electronica si cum poti renunta la fumat. Tigarile electronice, disponibile si pe piata din Romania la preturi intre 50 si 150 de lei, au fost promovate drept o metoda eficienta de a renunta la fumat. Dr. Magdalena Ciobanu, de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitala si coordonatorul programului national "Stop Fumat", sustine ca tigara electronica nu este o metoda de a renunta la acest viciu, deoarece mentine gestul de a fuma. Potrivit specialistilor, o tigara clasica contine peste 4.000 de substante daunatoare organismului, dintre care 25 sunt cancerigene. De asemenea, o tigara obisnuita contine gudron, substanta care se depune in plamani si pe peretii vaselor de sange si monoxid de carbon, informeaza Gandul.

Rolul de mama, tot mai stresant. Femeile care devin mame in ziua de astazi sunt obligate la eforturi mai mari pentru a-si creste copiii decat au fost parintii lor. Britanicele spun ca au timp pentru ele doar 26 de minute pe zi, pentru ca trebuie sa-si asume un dublu rol - si mama, si femeie de cariera. Femeile care au copii in prezent au o viata mult mai grea in comparatie cu cele care-si cresteau pruncii in anii '70-'80. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii britanici in urma unui studiu comandat de Procter&Gamble, releva "The Daily Mail". Cercetarea, care a luat in calcul raspunsurile a 1.000 de mame, a aratat ca femeile din ziua de astazi au prea putin timp liber si se simt stresate din cauza faptului ca trebuie sa faca eforturi sustinute pentru a impaca viata de familie cu cea profesionala, scrie Adevarul.

Capsunele, bomba cu otravuri. Si medicii, si nutritionistii ne sfatuiesc sa mancam cat mai multe fructe si legume, pentru ca sunt sanatoase. Paradoxal insa, unele dintre acestea sunt adevarate bombe cu otravuri. Pentru a creste productia, cultivatorii stropesc plantele cu pesticide, iar frunzele si fructele absorb substantele nocive. Departamentul guvernamental de agricultura din SUA a publicat recent o lista cu fructele si legumele care contin cel mai ridicat nivel de pesticide. Acestea trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate sau chiar curatate de coaja. Acoperite cu o pielioea foarte permeabila, care le ajuta sa absoarba umezeala, capsunele "inghit" ca un burete si toate otravurile cu care sunt stropite. Nu mai puoein de 53 de substanoee toxice au fost descoperite, la analize, de cercetatorii americani. Trebuie spus insa ca au fost analizate fructe provenite din producoeiile de masa, nu crescute in gospodarii sau la marginea padurii, anunta Libertatea.

Deficienta de zinc poate provoca impotenta. Zincul intareste sistemul imunitar si permite eliberarea insulinei de catre pancreas. Nutritionistii sustin ca persoanele care prezinta deficienta de zinc se pot confrunta cu stari de letargie, lipsa apetitului, caderea parului si in cazul barbatilor exista riscul de impotenta. Doza zilnica de zinc recomandata este de 15 miligrame pentru adulti, spun medicii. Potrivit expertilor, copiii, batranii, femeile insarcinate, vegetarienii si suferinzii de boli cronice sunt persoanele expuse deficientei de zinc. Cele mai importante sursele alimentare de zinc sunt ficatul, carnea rosie, galbenusul de ou, stridiile si produsele lactate. "Nivelul scazut de zinc diminueaza rezistenta la boli si determina afectiuni ale pielii. In lipsa acestui mineral, corpul nu poate utiliza vitamina A, informeaza Gandul.