Lista celor mai toxice bauturi, care ataca ficatul si predispun la diabet. Medicii nutritionisti sustin ca tot mai multi romani au tendinta de a bea tot mai putina apa, lichid esential bunei functionari a organismului. Potrivit specialistilor, apa este inlocuita cu bauturi care nu ofera corpului niciun nutrient, ba mai mult afecteaza organe vitale, precum ficatul. gandul ofera o lista a bauturilor toxice si arata care sunt pericolele la care ne expunem atunci cand le bem. Bauturile alcoolice dulci, precum crema de whisky sau lichiorul de cafea, fresh-urile amestecate cu votca, sunt mai periculoase decat cele clasice, avertizeaza nutritionistii, deoarece aceste licori pot duce la aparitia cirozei, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Cat de rau e sa nu dormi bine. Somnolenta exagerata in mijlocul zilei, scaderea puterii de munca si sforaitul pot semnala sindromul de apnee in somn: respiratia se opreste repetat in somn, iar inima si creierul au de suferit. Daca va culcati devreme si va treziti tarziu, dar sunteti vesnic obositi, e foarte posibil sa suferiti de apnee: respiratia vi se opreste pentru zece sau mai multe secunde, de cateva ori pe noapte. In loc sa se oxigeneze, creierul "se umple" cu dioxid de carbon si se trezeste. Respiratia se reia, iar creierul readoarme in reprize. Cei care sufera de somn "fragmentat" sunt somnorosi, etern obositi, apatici, absenti, iritabili si depresivi. Bolile somnului au radacini genetice, insa si mediul conlucreaza la sabotarea odihnei zilnice. Poluarea sonora, televizorul, telefonul, calculatorul folosit inainte de culcare si stresul scad calitatea somnului, anunta EVZ.

Cum poti slabi 4 kilograme in 3 zile mancand numai fructe. Jay Robb, specialist in nutritie, a realizat o dieta bazata pe fructe care promite pierderea a patru kilograme in doar trei zile. Autorul regimului sustine ca in aceasta perioada de timp sistemul digestiv va fi curatat, iar metabolismul va fi accelerat. Potrivit acestuia, nutrientii din fructe vor stimula dizolvarea grasimilor toxice acumulate in organism, iar apa si fibrele le vor elimina. Aceasta dieta este frecvent intalnita sub numele de cura de curatare a oganismului. Printre avantajele acestui regim de slabire se numara faptul ca fructele accelereaza tranzitul intestinal lent. In plus, aceste alimente sunt bogate in fibre si minerale si sarace in sare, astfel ca senzatia de foame este tinuta sub control, informeaza Gandul.

Barbatii, mai speriati de doctor decat femeile. Unu din cinci barbati nu a fost la doctor in ultimul an, iar 6% din ei nu s-ar duce la medic nici daca ar simti o durere puternica in piept. Spre deosebire de femei, preocupate de starea lor de sanatate, barbatii ar merge la doctor doar daca ar fi vorba de o chestiune pe care o considera esentiala, arata un studiu publicat de cotidianul "The Daily Mail". Mike Shallcross, editor al revistei "Men's Health", spune ca de vina sunt diferentele intre femei si barbati in ceea ce priveste relatia cu propriul corp. Dintre cei care ar merge la un cabinet, doar 14% au admis ca sunt dispusi sa faca asta, in timp ce o treime s-ar prezenta la medic doar daca i-ar incuraja partenera sau chiar ar fi necesar sa ajunga acolo. Mai ingrijorator este ca 2% din reprezentantii sexului masculin nu au fost niciodata la doctor, scrie Adevarul.

Pestele previne problemele de vedere. Persoanele care mananca peste prezinta un risc scazut de a avea probleme cu vederea, arata un studiu recent, citat de The Telegraph. Oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina Harvard, coordonati de dr. William Christen, sustin ca acizi grasi Omega 3 previn degenerescenta maculara, boala oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale. Pentru a preveni aceasta afectiune, specialistii recomanda ca pestele sa fie inclus in dieta o data sau de doua ori pe saptamana. Astfel, riscul de a suferi de degenerescenta maculara scade cu 42%. Somonul, heringul si tonul sunt cele mai bogate surse de Omega 3, anunta Gandul.

Strugurii amelioreaza artrita si reumatismul. Strugurii, cu toate ca sunt bogati in zahar, au un indice glicemic scazut, absorbindu-se lent in sange. Medicii nutritionisti precizeaza ca acest fruct are proprietati depurative si regenerante, avand un continut ridicat de antioxidanti si potasiu. Consumul regulat de struguri amelioreaza artrita si reumatismul, reduce tensiunea arteriala si are efect diuretic. Mineralele din fruct, precum potasiu, calciu, magneziu si zinc, au efect protector impotriva bolilor cardiovasculare. Medicii mentioneaza ca sucul de struguri este mai eficient decat "celebrul" pahar de vin rosu, informeaza Gandul.