Optimistii sunt predispusi la obezitate, in timp ce anxiosii pot dezvolta ulcer stomacal. Anumite caracteristici ale personalitatii pot influenta starea de sanatate, deoarece personalitatile sunt rezultatul genelor, dar si al mediului in care omul traieste. Apartenenta la o anumita categorie de personalitate nu inseamna neaparat dezvoltarea unei anumite boli, insa trebuie sa fie luat in considerare riscul si sa se actioneze asupra acelor aspecte ale caracterului care pot influenta aparitia maladiei, spune psihologul Martin Hagger, de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. Astfel, optimistii, desi vad jumatatea plina a paharului, au tendinta de a deveni supraponderali. Cercetatorii de la Universitatea Doshisha din Kyoto, Japonia, si de la alte centre medicale au evaluat persoane supraponderale care au urmat un regim de slabit cu o durata de sase luni, ce a implicat consiliere, nutritie si sport, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Top cinci alimente de evitat, top cinci de consumat zilnic. Mezelurile si pateurile contin prea multa sare si "E-uri" cancerigene, margarina ingroasa vasele de sange si prajiturile cresc pofta de mancare, ceea ce le transforma in alimente extrem de nocive pentru sanatate. Pe de alta parte, lactatele contin cele mai bune proteine, fructele si legumele "mustesc" de vitamine, iar painea integrala stimuleaza digestia. Mezelurile contin putina carne, dar multi aditivi, sare si grasimi "rele" care ingroasa vasele de sange. De exemplu, parizerul contine 90% slanina si sorici, iar crenvurstii-tocaturi de oase, tendoane si pielite. "Daca in urma cu 20 de ani un chirurg opera de cancer colorectal un pacient la cateva luni, acum acelasi doctor are 2-3 astfel de operatii pe zi", afirma specialistul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi, anunta EVZ.

De ce ne temem cand inaintam in varsta. Femeile si barbatii au o perceptie diferita despre momentul in care se pot considera trecuti de prima tinerete. Si temerile sunt altele. Cateva fire de par alb, cateva riduri si o musculatura nu tocmai tonificata sunt semne clare ca prima tinerete a trecut. Nu toti reusesc sa se impace cu ideea. La cei 32 de ani ai sai, Maria A. spune ca nu mai e tanara. Are deja fire de par alb si simte ca organismul ei nu mai da randamentul de acum cativa ani. "Fiecare an care trece se simte. De pilda, acum slabesc mult mai greu, simt imediat orice noapte nedormita. De vreo doi ani, de cand mi-au aparut primele fire de par alb, care se inmultesc, nu mai am cum sa ma simt tanara", povesteste femeia, informeaza Adevarul.

Fumatorii - predispusi la parodontoza. Gingivita este asemenea cancerului, se instaleaza, evolueaza si este depistata cand deja a afectat organismul, avertizeaza medicii stomatologi. Potrivit specialistilor, ca orice afectiune netratata la timp, un pacient care sufera de gingivita poate ajunge la parodontoza sau la pierderea dintilor. Gingivita reprezinta inflamarea gingiei si este determinata de placa bacteriana, care poate fi favorizata de diferiti factori locali si generali. Incidenta acestei afectiuni este raspandita in randul persoanelor care fumeaza, cu antecedente in familie, al femeilor care se confrunta cu dezechilibre hormonale sau care au o dieta saraca in vitamine si minerale, scrie Gandul.

Cine trebuie sa plateasca la prima intalnire? Multe femei isi platesc singure consumatia cand sunt la intalnire, cu toate ca barbatii se ofera sa achite ei. In urma unui sondaj realizat in Marea Britanie s-a concluzionat ca 58% dintre femei isi achita singure consumatia la prima intalnire, iar 14% dintre repondente spun ca bine ar fi sa plateasca persoana care a propus iesirea in oras, anunta Libertatea.

Spray-ul care amelioreaza sforaitul. Spray-ul nazal care contracta muschii din spatele gatului, largind caile respiratorii, cu scopul de a ameliora sforaitul a fost lansat in Marea Britanie, informeaza Daily Mail. Potrivit producatorului, spray-ul are la baza poliglicol, sorbat de potasiu si clorura de sodiu, datorita carora zgomotul produs in timpul somnului este diminuat. Potrivit statisticilor de specialitate, 40% dintre adulti sforaie, dar numarul persoanelor afectate este dublu, avand in vedere ca partenerul celui in cauza este si el afectat. Sforaitul este o problema serioasa, dar mai putin luata in seama de oameni, atrag atentia medicii ORL, informeaza Gandul.