Cat de eficient este invatatul pe ultima suta de metri. Ce spun cercetatorii. Invatatul pe ultima suta de metri pare sa fie o strategie extrem de eficienta, in ciuda parerilor care sustin contrariul. Aceasta este concluzia oamenilor de stiinta britanici. Cercetatorii sunt de parere ca elevii sau studentii care invata cu putin timp inaintea unei lucrari sau a unui examen au rezultate mai bune decat cei care invata din timp, informeaza Daily Mail. Potrivit specialistilor, explicatia consta in faptul ca cei doi hormoni secretati in situatii stresante - adrenalina si cortizolul - contribuie la fixarea extrem de eficienta a informatiilor. In plus, existenta unui termen-limita produce schimbari la nivelul creierului, marind capacitatea de invatare a studentilor, au constatat britanicii, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Cat de periculos e mercurul din plombele dentare. Plombele "argintii", din amalgam, nu mai sunt la fel de nocive ca in trecut, avand o cantitate mult mai mica de mercur. Ele raman cea mai buna optiune pentru plombarea maselelor. Din ce in ce mai multi pacienti fug de plombele "argintii" si vor sa scape cat mai repede de vechile plombe banuite de efecte dezastruoase asupra sanatatii. In ciuda controverselor, plombele "argintii" (din amalgam) raman cea mai buna optiune pentru masele, iar plombele "albe" (din compozit), pentru dintii mai vizibili, spun medicii stomatologi. Concentratia de mercur din plombele de amalgam e foarte mica si nu pune sanatatea in pericol, iar materialul din care sunt facute e foarte rezistent in timp. Plombele "albe", din compozit, mascheaza cu succes defectele dintilor vizibili, insa, sunt mai putin rezistente, anunta EVZ.

La ce boli sunt expuse femeile care iau anticonceptionale. Contraceptivele orale cresc riscul aparitiei cancerului mamar, este concluzia oamenilor de stiinta catalani. Specialistii mentioneaza ca aceasta predispozitie este intalnita in randul femeilor care prezinta modificari ale genei BRCA1, responsabila de echilibrarea nivelurilor de progesteron din organism, informeaza site-ul oxfordjournals.org. Cercetarea, realizata pe un esantion de 1.311 femei care foloseau de cel putin un an anticonceptionale pentru a preveni o sarcina nedorita, arata ca femeile care nu dispun de un reglator hormonal prezinta un risc cu 52% mai mare de a dezvolta cancer mamar. Astfel, rezultatele studiului arata ca atunci cand gena BRCA1 este modificata, celula are mai multi receptori pentru progesteron, motiv pentru care creste efectul asupra proliferarii celulare, informeaza Gandul.

De ce dau gres dietele celebre. Infometarea, dieta disociata si cea hipoglucidica sunt printre cele mai nocive metode de slabire, spun medicii nutritionisti. Dupa succesul primelor zile de restrictii, dietele drastice au efect de bumerang, ducand la recuperarea kilogramelor date jos cu atatea sacrificii. Persoanele care vor sa piarda in greutate considera normal sa faca sacrificii pentru a obtine rezultatele dorite. Majoritatea urmaresc sa "vada" efectele rapid, asa ca se infometeaza sau apeleaza la metode drastice, uneori chiar cu acordul unor asa-zisi "specialisti", care, de fapt, nu sunt nici medici, nici biochimisti. Iar atunci cand se ingrasa la loc se demotiveaza si isi pierd increderea in sansele lor de reusita. De fapt, dietele stricte sunt percepute de organism ca o agresiune la care acesta se adapteaza prin mecanisme proprii. Iar unul dintre ele este chiar refacerea depozitelor de grasime, scrie Adevarul.

Cu ce te alegi dupa o noapte nedormita. O noapte pierduta duce la dereglarea metabolismului si accelereaza senzatia de foame. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat in "The American Journal of Clinical Nutrition". Potrivit cercetarii, persoanele care nu dorm deloc au un metabolism redus cu 20% comparativ cu cel al persoanelor care-si respecta programul de somn. Mai mult, insomniacii au o pofta de mancare crescuta fata de cei care se odihnesc noaptea si un nivel al glicemiei ridicat. Lipsa somnului determina, de asemenea, cresterea secretiei de cortizol, identificat drept hormon al stresului, fapt ce cauzeaza cresterea glicemiei, a tensiunii arteriale, reducerea imunitatii si a depunerilor de tesuturi adipoase la nivelul abdomenului, anunta Gandul.

Diureticele naturale va scapa de problemele renale. Daca ati incercat tot felul de diuretice chimice ca sa scapati de retentia de apa si ati constatat ca au efect doar pe termen scurt, inlocuiti-le. In cartea sa "Ghid de detoxifiere", medicul naturopat Christopher Vasey va recomanda zeci de remedii vegetale, drenante. Cele mai eficiente diuretice sunt ciresele, pepenele, grepfrutul, piersicile, merele si prunele. Consumata rasa, cate 400 g pe zi, varza declanseaza, dupa cateva zile, o diureza abundenta. Matasea porumbului e diuretica si favorizeaza functia hepatica: decoct dintr-un pumn de matase de porumb la 1 litru de apa. Un bun diuretic si curatator intestinal: decoct - doua- trei fire de praz se fierb 30 de minute intr-un litru de apa, informeaza Libertatea.