Obezitatea este "contagioasa" ca un virus. Cercetatorii din Statele Unite ale Americii au ajuns la o concluzie ingrijoratoare: oamenii care au prieteni obezi au tendinta sa ia in greutate. Teoretic, si reversul medaliei este valabil, sustin cercetatorii americani care au realizat un studiu in acest sens, noteaza "The Daily Mail". Oamenii de stiinta Nicholas Christakis si James Fowler, care au analizat date culese de-a lungul a 32 de ani privind pacienti din orasul Framingham din Massachusetts, spun ca atunci cand intre anumite persoane exista o relatie apropiata, si intre starile lor de sanatate exista o conexiune similara, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

De ce cafeaua nu creste tensiunea arteriala. Vezi aici beneficiile bauturii. Desi cardiacilor sau persoanelor care au probleme cu tensiunea arteriala le este recomandat sa evite cafeaua, un nou studiu american dezminte aceasta indicatie. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea de Sanatate Publica din New Orleans, consumul regulat de cafea nu creste tensiunea arteriala, indiferent de cantitatea de lichid bauta, informeaza site-ul nileinternational.net. Specialistii mentioneaza ca persoanele care beau mai mult de trei cesti de cafea pe zi nu prezinta un risc crescut de a se imbolnavi de afectiuni cardiace. "Efectul cafelei asupra organismului este ca si atunci cand bem una sau doua cesti de cafea", spune Liwei Chen, coordonatorul studiului, citat de Gandul.

Infrumusetarea, intre adevar si fictiune. Oamenii de stiinta care lucreaza in industria cosmeticii incearca sa demonteze o serie de mituri legate de produsele de infrumusetate. Intr-o carte recenta - "Can You Get Hooked on Lip Balm" ("Poti deveni dependent de balsamul de buze", in trad.), autorul Perry Romanowski raspunde la o serie de intrebari legate de cosmeticele pe care le utilizam zi de zi, noteaza "The Daily Mail". Poti sa devii dependent de balsamul de buze? Da. Cand este folosit in mod regulat, creeaza un soi de bariera care impiedica uscarea buzei inferioare. Cand nu mai este utilizat, apare nevoia de umezire a acesteia. Lacul ingalbeneste unghiile? Unele oje de culoare inchisa pot pata unghiile din cauza reactiei chimice ce are loc la colorare. Insa acest lucru nu se intampla in cazul tuturor. De vina este formaldehida continuta de anumite oje, care reactioneaza cu cheratina din unghii, scrie Adevarul.

Atunci cand sexul le da barbatilor dureri de cap. Vasodilatatia din timpul actului sexual se presupune ca e factor declansator al cefaleei coitale, durere de cap ce poate sa apara imediat dupa orgasm. Cauzele exacte care duc la aparitia durerilor de cap in timpul unui act sexual sau imediat dupa sunt inca necunoscute, insa specialistii presupun ca o posibila explicatie poate fi schimbarea brusca de flux sangvin si scaderea ulterioara a tensiunii arteriale care apare imediat dupa orgasm, scrie EVZ.

Schimbarea la fata a barbatului roman. Trecerea de la tricoul mulat pe burta la camasa cambrata si de la caracterul balcanic la cel de occidental manierat se face in ritm de melc, ca orice lucru romanesc. Spre deosebire de occidentali, barbatii romani pot fi foarte greu pusi in tipare. Sociologii spun ca, desi nu pot fi etichetati ca fiind eleganti si galanti, sunt departe de a fi neciopliti. Barbatul roman are burta, mananca seminte, bea bere si-i place sa se uite la fotbal cu baietii. Acesta este portretul-robot al "masculului de Romania", care pare sa li se creioneze unora in minte ca raspuns la intrebarea "Cum arata barbatul de la noi?". Nu foarte aproape de adevar, spun sociologii, potrivit carora barbatul roman, greu de pus in tipare spre deosebire de occidentali, s-a mai slefuit in ultimii ani, si fizic, si in ceea ce priveste comportamentul, scrie Adevarul.

Cancerul de la solar nu-i sperie pe tineri. Desi nenumarate studii au aratat ca bronzarea la solar creste riscul de cancer de piele cu pana la 75%, statisticile efectuate in SUA arata ca un numar impresionant de femei continua sa mearga regulat la solar tot timpul anului. Daca tendinta va continua, unul din cinci americani va face cancer de-a lungul vietii. Anul trecut, 32% din 3.800 de femei chestionate au admis ca au intrat cel putin o data in salonul de bronzat, iar 25% dintre acestea au marturisit ca ii calca pragul saptamanal, scrie EVZ.

Reteta secreta a frumusetii. Romancele sunt pe primul loc in Europa si se bat cot la cot cu femeile din Venezuela si din America Latina la capitolul frumusete. Clasamentul local e condus de moldovence, urmate de femeile din Maramures. Unii specialisti spun ca frumusetea sta in detalii, altii, ca e matematica pura. Ecuatia este insa una de gradul doi care implica si trasaturile de personalitate. Sute de ani expertii in estetica au incercat sa descopere secretul frumusetii perfecte. Idealul feminin s-a schimbat de la o era la alta, iar specialistii "au fabricat" sabloane pe care inca le folosesc. Reteta frumusetii nu este insa deloc simpla. Ea reprezinta un cumul de factori: aspect fizic, proportii perfecte, detalii care fac diferenta, atitudine si trasaturi de personalitate. Un lucru insa e clar: intre ce cred femeile ca reprezinta frumusetea si ce vor barbatii de la ele e o prapastie adanca, scrie Adevarul.