Sandvisul care nu te incarca de calorii. Este o reteta care se tot perfectioneaza de cateva sute de ani, timp in care a devenit alegerea favorita a zeci de milioane de oameni din intreaga lume. De la umila branza si pana la renumita reteta hipercalorica preferata de Elvis Presley - paine integrala prajita, un borcanel de unt de arahide, un borcanel de jeleu de struguri, jumatate de kilogram de sunca prajita pana devine crocanta - toate sandvisurile au un ingredient comun: painea. In zilele noastre insa britranicii se lauda ca au inventat primul sandvis fara paine. Inovatia, care aduce aproape cu un oximoron culinar, apartine lantului de supermarketuri "Waitrose" care a considerat ca 125 de calorii pentru un sandvis sunt arhisuficiente pentru mentinerea unei siluete demne de sezonul bichinilor, care tocmai se apropie, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Oamenii de stiinta care studiaza obezitatea au descopierit gena care ne ingrasa. Gena principala care determina obezitatea a fost identificata, sustin oamenii de stiinta britanici in urma unor studii amanuntite. ADN-ul este considerat a fi nucleul care controleaza celelalte gene gasite in celulele grase ale corpului. Cercetatorii au spus ca aceasta descoperire ar putea ajuta la tratarea bolilor asociate cu obezitate, adica bolile de inima si diabetul, scrie DailyMail. Oamenii de stiinta au identificat deja o gena numita KLF14 care este direct legata cu diabetul de tip 2 si nivelul colesterolului. Insa, pana acum, nu se stia ce rol au. Cercetatorii au analizat mai mult de 20.000 de gene in probe luate din grasimea de sub piele a peste 800 de femei din Marea Britanie. Astfel, a fost descoperita o legatura direct intre gena KLF14 si nivelul tesutului adipos. Constatarile au fost confirmate in 600 de probe de grasime a unui grup din Islanda, scrie Adevarul.

O analiza de 500 de euro poate spune cat mai ai de trait. O analiza de sange ce poate arata cat de repede imbatraneste o persoana si poate estima cat mai are de trait va fi lansata in Marea Britanie in cursul acestui an, arata cotidianul britanic "The Independent". Controversata investigatie masoara structurile vitale din varful cromozomilor unei persoane, structuri denumite telomeri si care reprezinta cei mai importanti indicatori ai vitezei de imbatranire a unui om. Noua investigatie costa circa 500 de euro (430 de lire sterline) si va putea determina pentru fiecare persoana in parte daca varsta biologica, masurata in functie de lungimea telomerilor, este mai mare sau mai mica decat varsta cronologica a respectivei persoane, scrie EVZ.

Fii nutritionistul propriului copil! Nu alergati cu mancarea dupa copii prin casa si explicati-le ca proteinele din carne ii tin in forma pentru sport, iar legumele si fructele ajuta parul si tenul sa fie frumoase. Crearea unui mediu in care copilul poate face alegeri alimentare bune este unul din cei mai importanti pasi pe care parintii ii pot face pentru a asigura sanatatea micutului. Schimbarile din meniu trebuie sa se produca treptat pentru a putea fi usor tolerate. Specialisti citati de site-ul WebMD impreuna cu medici romani va ofera cateva recomandari. Integral in Romania Libera.

Fumatorii inraiti pot face cancer la rinchi. Fumatorii inraiti au un risc aproape dublu de a suferi de cancer renal in stadiu avansat. Zece ani de abstinenta inseamna insa un risc mai mic cu 9-10%, spun cercetatorii de la "Duke University Medical Center". Pe lista consecintelor fumatului a fost adaugat recent si cancerul la rinchi. Un nou studiu efectuat pe un esantion de 845 de bolnavi care au fost operati de cancer renal in intervalul 2000-2009 releva ca fumatorii inraiti au un risc aproape dublu de a face boala fata de nefumatori, scrie EVZ.

Disfunctiile erectile - cauzate de tulburarile de somn. Vezi ce persoane sunt cele mai afectate. Problemele cu somnul cresc riscul aparitiei disfunctiilor erectile si altor afectiuni urologice, precum incontinenta urinara. Aceasta este concluzia a doua studii, informeaza site-ul msn.com. Rezultatele primului experiment, realizat de cercetatorii de la Centrul Medical Mount Sinai din New York, arata ca barbatii care sufera de sindromul apneei in somn (nr. afectiune care se manifesta prin opriri repetate ale respiratiei de minimum zece secunde) prezinta un risc dublu de a se confrunta cu disfunctii erectile, spre deosebire de cei care nu au aceasta problema. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 870 de barbati, cu varste cuprinse intre 45 si 47 de ani, care aveau un indice al masei corporale de 30, semn ca sufereau de obezitate. Analizele de laborator au aratat ca 63% dintre persoanele care sufereau de apnee in somn se confruntau si cu disfunctii erectile, scrie Gandul.

De ce sefii traiesc mai mult. Se pare ca banii si educatia nu cumpara doar faima, ci si ani de viata, potrivit unui studiu realizat de curand de cercetatorii de la Universitiy College London. Britanicii au comparat ADN-ul a 450 de corporatisti si au ajuns la concluzia ca cei care ocupau functii de conducere, adica cei cu salarii mai mari si mai multe studii, aveau telomerii mai lungi - lucru care influenteaza durata de viata, scrie Daily Mail. Telomerii umani sunt secvente necodate de ADN, situate la capatul cromozomilor, care protejeaza celula de la imbatranire. Acestia mai sunt numiti si "ceasul cromozomilor" pentru ca, se pare, ca au un rol definitoriu in procesul de imbatranire. Cu cat acestia sunt mai lungi, cu atat imbatranirea este mai anevoioasa, scrie Romania Libera.

Ce au mai descoperit neobositii cercetatori britanici: cum te scapa ciocolata de ochelari. Din ciclul "Ce au mai descoperit crecetatorii britanici": Uita de morcovi si mananca ciocolata daca vrei sa nu ai probleme cu vederea! Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la o universitate din Marea Britanie. Oamenii de stiinta sustin ca 35 de grame de ciocolata neagra pe zi ajuta la pastrarea functiilor vederii, informeaza site-ul healthzone.ca. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au supus un grup de studenti unor teste oftalmologice. Apoi, participantii au fost impartiti in doua categorii. Tinerii din prima categorie au trebuit sa manance 35 de grame de ciocolata neagra, iar celorlalti li s-a oferit 35 de grame de ciocolata alba. La doua ore dupa ce au terminat de mancat ciocolata, voluntarii au fost supusi inca o data unor teste oftalmologice pentru a consemna daca ciocolata are sau nu vreun beneficiu asupra vederii. Rezultatele experimentului au aratat ca functiile vederii ale voluntarilor care au mancat ciocolata neagra s-au imbunatatit cu 13%, scrie Gandul.