Cum ne protejam de bacteria care a pus pe jar Europa? Europa se confrunta cu cea mai mare epidemie bacteriana din istorie: o tulpina agresiva a bacteriei E.Coli a ucis 14 nemti si a imbolnavit peste 1.000 de persoane de pe intreg continentul european.Primele cazuri au aparut in nordul Germaniei, dar s-au inmultit dincolo de granitele tarii, in Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Cehia, Austria si Ungaria. In tarile cu probleme au fost scosi de la vanzare castravetii, rosiile si salata, insa Romania nu a luat primit nicio avertizare pana in acest moment, in ciuda faptului ca am importat rosii din Spania. Bacteria E.Coli, de regula inofensiva, poate declansa sindrom uremic hemolitic, o boala extrem de grava care poate duce la hemoragii intestinale, insuficienta renala si chiar moarte. Integral in EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Ce substante daunatoare contine fumul de tigara. O singura tigara aduce in corpul fumatorului, dar si in organismul persoanelor din jur aproximativ 4.000 de chimicale. De-a lungul timpului s-au descoperit in tigari peste 50 de chimicale care modifica ADN-ul celular si care duc la aparitia cancerului. In Romania, o persoana din patru fumeaza zilnic, atrag atentia specialistii, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, marcata astazi, 31 mai. Daca luam in considerare si persoanele care inhaleaza, fara voia lor, fumul de tigara, adica pe cele care fumeaza pasiv, putem estima ca toata populatia Romaniei fumeaza, macar ocazional. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat fumul de tigara, indiferent ca este inhalat direct din tigara sau "la mana a doua", contine cateva mii de substante, dintre care cateva sute sunt toxice, iar in jur de 50 au potential cancerigen, scrie Adevarul.

Obezitatea, cauzata de lipsa somnului. Copiii care nu dorm suficient noaptea in primii ani de viata sunt mult mai predispusi sa fie afectati de obezitate de la varsta de sapte ani, conform celui mai recent studiu din Noua Zeelanda. "Copiii pana la varsta de cinci ani trebuie sa doarma cel putin 11 ore. 20% din ei au deja probleme de somn, care au un impact negativ asupra atentiei, memoriei, comportamentului si performantelor scolare. Acest studiu adauga inca o problema acestui tipar", este de parere Dr Ian Maconochie, de la Royal College of Paediatrics and Child Health, potrivit EVZ.

Ciresele ajuta la slabit si intaresc organismul. Mai ales sortimentele negre si rosii sunt bogate in antioxidanti. In general, au efect diuretic, detoxifiant si revitalizant. Pentru a beneficia de proprietatile curative ale cireselor, se recomanda consumul lor in cadrul unor cure sezoniere. Nutritionistii ne recomanda sa profitam din plin de aceste fructe de sezon, deoarece reprezinta o sursa excelenta de vitamine (A, C, B1, B2, E si PP) si de minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, mangan) care intaresc sistemul imunitar si, in acelasi timp, ajuta la prevenirea unor boli. Printre ele se numara litiaza biliara, colita de fermentatie, cancerul de colon si obezitatea. Proprietatile curative ale cireselor sunt conferite, in primul rand, de efectul de detoxifiant. Deoarece faciliteaza eliminarea toxinele din corp si, in acelasi timp, digestia, ciresele ajuta la prevenirea cancerului gastric si de colon. De asemenea, continutul bogat in vitamine din complexul B (B1 si B2) le recomanda in caz de anemii si in starile avansate de oboseala, scrie Adevarul.

De ce nu ne permite creierul sa avem mai mult de 150 de prieteni. Numarul de oameni cu care putem pastra o relatie de prietenie este constant, in ciuda numeroaselor retele de socializare, precum Twitter, care ne permit sa interactionam cu foarte multe persoane, potrivit unui studiu citat de portalul web Tehnology Review. Media de 150 de prieteni posibili a fost consacrata inca din anii '90, cand un cercetator britanic a descoperit ca numarul maxim de legaturi sociale este direct proportional cu volumul creierului, iar in cazul oamenilor acesta ar fi de 150.O echipa de cercetatori de la Universitatea Indiana a studiat reteaua de prieteni si contacte a peste trei milioane de utilizatori Twitter precum si felul in care au evoluat relatiile dintre ei de-a lungul a patru ani. Initial, echipa coordonata de Bruno Goncalves a trebuit sa defineasca prietenia in spatiul online. Ei au ajuns la concluzia ca doi utilizatori sunt prieteni daca au conversatii constante, nu doar daca se urmaresc reciproc, scrie Gandul.

De ce doar unele persoane sunt magnet pentru tantari. Anumite persoane au lipici la tantari, iar altele abia daca sunt atinse de insecte de-a lungul vietii. Aspectul fizic si mirosul atrag cel mai mult tantarii, arata un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Florida. Tantarii isi selecteaza victimele in primul rand dupa infatisare. Persoanele care poarta culori inchise, negru, albastru, rosu sunt principala lor tinta. Alte criterii sunt mirosul si caldura corpului. Astfel, gravidele si supraponderalii sunt preferati de tantari, fiindca respira mai des si produc mai mult dioxid de carbon, scrie EVZ.

Macul de camp combate osteoporoza. Firavul mac de camp, care creste spontan in lanurile de cereale, are numeroase proprietati curative. Din petalele plantei se prepara infuzii care se administreaza cu succes in caz de raguseala, de stari gripale, de neliniste sau de insomnii. "Preparatele din mac rosu de camp sunt emoliente, antitusive, sedative si descongestionante, fiind eficiente in tratamentul astmului, in combaterea crampelor abdominale, durerilor de gat si starilor de agitatie. Datorita continutului bogat de fosfor, care stimuleaza absorbtia calciului in oase, macul rosu de camp s-a dovedit benefic in profilaxia si in combaterea osteoporozei. Studii recente au demonstrat incetinirea procesului de pierderea a masei osoase dupa administrarea unei lingurite de ulei de mac timp de un an", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si in nutritie, scrie Adevarul.

O noua pastila care combate obezitatea. O noua pastila de slabit care ii poate ajuta pe obezi sa ajunga la jumatate din greuatea initiala urmeaza sa fie lansata in cativa ani. Iorcaserin are ca efect suprimarea poftei de mancare si se adreseaza doar persoanelor supraponderale si obeze, ca alternativa la operatia de bypass gastric. Acestia pot pierde pana la 40% din greutatea initiala. Pana acum au fost efectuate trei experimente clinice care au cuprins 7.500 de voluntari, iar singurele efecte adverse raportate pana acum includ migrene, stari de greata si de oboseala, scrie EVZ.