Cum ne protejam de explozii solare si radiatii ultraviolete. Nivelul ultravioletelor a crescut zilele trecute in Romania, ajungand ieri la 8, iar exploziile solare vor atinge un maxim al ultimilor ani. Medicii explica cum ne putem proteja. "Gaurile" in stratul de ozon, ca si exploziile solare care vor fi din ce in ce mai frecvente in perioada urmatoare, afecteaza atat pielea, crescand riscul de cancer cutanat, cat si psihicul, modificand comportamentul, sau ochii. In plus, se anunta multe zile in care nivelul de radiatii ultraviolete va fi maxim. Medicii au sfaturi concrete pentru protectia pielii, ochilor, dar si a psihicului. Stratul de ozon este un filtru care ne pazeste de intensitatea razelor luminoase si filtreaza ultravioletele C, care sunt foarte agresive, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Fumatorii trebuie sa consume alimente bogate in vitamine. Persoanele care fumeaza au mare nevoie de o alimentatie bogata in vitamie deoarece acestia prezinta un risc crescut de cancer la plamani, gura, gat, stomac, pancreas, colecist si boli cardiace. S-a constatat ca fumatorii au nevoie de o cantitate de vitamina C mai mare ca nefumatorii, 80mg/zi, fata de 40mg. E un antioxidant puternic care protejeaza corpul impotriva bolilor precum cancerul, afectiunile inimii si ajuta la protectia impotriva bolii Alzheimer. Citricele si pepenele sunt surse importante de vitamina C dar se poate apela si la suplimente bogate in vitamina C, de la farmacie, anunta Libertatea.

Un nou tratament pentru reducerea riscului de atac de cord. Persoanelor predispuse la un atac de cord li se recomanda adesea aspirina, pentru proprietatile pe care le are acest medicament - de a subtia sangele. Astfel, riscul unui atac de cord este redus cu 34%. Pentru a evita aparitia efectelor adverse in urma combinatiilor dintre tratamentul clasic pentru cardiaci si aspirina, precum cele legate de iritatia stomacului, cercetatorii americani considera ca expunerea bolnavilor de inima la un camp magnetic ar putea micsora riscul unui atac de cord. Oamenii de stiinta de la Universitatea Temple din Michigan au constatat ca expunerea unei persoane la un camp magnetic ar putea reduce riscul unui atac de cord prin fluidizarea sangelui din corpul uman, informeaza Gandul.

Cum folosim corect sistemele de climatizare. Pentru a evita aparitia bolilor respiratorii, se recomanda schimbarea periodica a filtrelor aparatului de aer conditionat si aerisirea incaperilor. Utilizarea incorecta a aerului conditionat poate duce la rinita, la astm sau chiar la pneumonie. Iar persoanele cu sistemul imunitar slabit sunt cele mai vulnerabile. Timpul indelungat petrecut intr-o camera in care aerul este racit cu ajutorul sistemelor de climatizare poate favoriza aparitia unor probleme respiratorii cum ar fi tusea seaca, persistenta, insotita uneori de un suierat si de senzatia de gat uscat. Problemele pot deveni si mai serioase daca incaperea nu este aerisita corespunzator si mai ales daca se fumeza in spatiul respectiv, scrie Adevarul.

Apetitul sexual nu scade odata cu varsta. Varsta nu influenteaza apetitul sexual al barbatilor. Barbatii trecuti de prima tinerete care si-au pierdut dorinta sexuala nu stau bine cu sanatatea, cred cercetatorii australieni. Studiile anterioare au aratat ca odata cu inaintarea in varsta scade nivelul testosteronului, fara de care nu exista dorinta sexuala. Testosteronul scade doar daca exista probleme de sanatate, spun, mai nou, cercetatorii de la Universitatea din Sydney. Din cei peste 300 de barbati trecuti de 40 de ani care au fost testati, doar cei care sufereau de obezitate, diabet sau boli cardiovasculare nu aveau chef de sex, anunta EVZ.

Ridurile femeilor ar putea prezice riscurile de fracturi osoase. Conform studiului, nivelul de proteine continut in piele este legat de cel continut in oase si astfel s-a ajuns la concluzia ca daca fata si gatul unei femei sunt marcate de riduri profunde, ele prezinta un risc mai mare de fracturi, din cauza pierderii densitatii osoase. Cercetatorii de la Universitatea Yale au examinat 114 femei la menopuaza, care au avut ultimul ciclu cel putin cu trei ani in urma, in cadrul unui test clinic care se afla in continuare in desfasurare in SUA. Pielea pacientelor a fost studiata in 11 puncte de pe fata si de pe gat. Greutatea si densitatea osoasa au fost masurate prin ecografie si raze X, informeaza Libertatea.