Vara, sezon de varf la meningitele virale. Anumite infectii ale tractului digestiv, care sunt intalnite mai des in acest anotimp, pot afecta si creierul. Inflamatia membranelor care invelesc creierul si maduva spinarii, numite meninge, poate aparea si din cauza intepaturilor de tantari care ne contamineaza cu virusul West Nile. Meningita este provocata de virusuri si de bacterii, mai rar de ciuperci si de paraziti. Frecventa celei bacteriene este constanta indiferent de sezon, insa meningita virala este mai intalnita in lunile de vara si la inceputul toamnei. Motivul este ca, desi aproape orice virus poate duce la inflamarea meningelui (inclusiv virusurile HIV si Herpes simplex 2), cel mai des implicate, adica in aproximativ 90% din cazuri, sunt enterovirusurile, cum ar fi virusul Coxsackie si echovirusul, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Risc mai mare de cancer de la nivelul ridicat de ultraviolete. Cancerul de piele e riscul major la care se expun cei care stau mult la soare, mai ales in aceste zile, cand nivelul radiatiilor a depasit pragul de 8 unitati. Medicii detaliaza cateva metode de protectie. Multe orase din Romania vor inregistra pana maine dupa-amiaza un indice al radiatiilor ultraviolete de peste 8, nivel pe care medicii il descriu ca periculos pentru sanatate. La malul marii, in Constanta si Mangalia, se va atinge nivelul de la aproape 9 unitati, pe o scala de 0 la 11, iar in alte orase se va depasi pragul de 8 unitati, respectiv in Bucuresti (8,5), Craiova (8,4), Braila (8,4), Brasov (8,4), Drobeta Turnu Severin (8,4), Galati (8,4), Timisoara (8,2), Alba Iulia (8,1), Bacau (8,1), Bistrita- Nasaud (8,1), Cluj Napoca (8,0). Ce inseamna de fapt un astfel de nivel al ultravioletelor, dar si cum sa ne protejam de cancerul cutanat, cel mai periculos efect rezultat din expunerea la radiatii solare, explica specialistii, scrie EVZ.

Cum ne ferim de organismele modificate genetic. Reglementarile UE impun etichetarea corespunzatoare a produselor alimentare asupra carora s-a intervenit genetic. Riscul de a consuma alimente ce contin organisme modificate genetic creste atunci cand cumparam porumb sau cartofi neambalati. Organismele modificate genetic (OMG) pot fi plante, animale sau microorganisme ale caror caracteristici genetice au fost modificate artificial, in laborator, pentru a li se conferi proprietati noi. In timp ce in SUA exista culturi extinse de OMG si nu exista reglementari foarte clare cu privire la etichetarea lor, in Europa este permisa doar cultivarea anumitor tipuri de organisme modificate genetic, iar includerea lor in hrana se face cu obligatia de a preciza acest lucru pe eticheta, scrie Adevarul.

Oamenii de stiinta au descoperit mecanismul prin care fast-foodul creeaza dependenta. Mancarea de tip fast-food distruge abilitatea creierului de a controla apetitul, este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiita de la Universitatea Washington din Seattle. Expertii sustin ca alimentele grase de tip fast-food distrug celulele creierului responsabile pentru controlul apetitului, fapt care duce la un cerc vicios al obezitatii, informeaza Daily Mail. Cercetarile au stabilit in urma experimentelor realizate in laborator de ce este atat de greu pentru persoanele obeze sa scape de kilogramele in plus. Astfel, expertii au hranit un grup de cobai cu ceea ce ei numesc "dieta americana bogata in grasimi" si au constatat ca aportul lor caloric s-a dublat trei zile mai tarziu, scrie Gandul.

Ce mancam atunci cand facem sport. Alimentatia se adapteaza in functie de motivul pentru care facem sport: pentru a ne imbunatati conditia fizica, pentru a slabi sau pentru a face performanta. O persoana care face miscare are nevoie de carbohidrati, de proteine, dar si de o hidratare corecta, cu apa sau cu ceaiuri. In orice tip de activitate fizica, alimentatia se adapteaza la caracteristicile persoanei care face sport, precum varsta, greutate, inaltime si starea sanatatii, si la scopul urmarit prin practicarea sportului, scrie Adevarul.

Alergia alimentara ar putea afecta unul din 12 copii. Numarul copiilor care se confrunta cu alergii alimentare este in crestere, avertizeaza specialistii din domeniu. Un studiu recent, realizat de oamenii de stiinta de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, arata ca unul din 12 minori prezinta un risc crescut de a se confrunta cu aceasta afectiune, informeaza Reuters. Cercetarea, publicata in cel mai recent numar al revistei Pediatrics, mai arata ca peste o treime dintre copii sufera de alergie alimentara severa. Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand o reactie alergica. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti. Aceasta situatie este determinata de faptul ca sistemul imunitar si aparatul digestiv ale copiilor nu sunt complet dezvoltate, scrie Gandul.