Potrivit unei analize temeinice făcute de cotidianul britanic The Times, Bush este, an de an, victima cadourilor neinspirate, ieftine sau de-a dreptul kitsch pe care ceilalţi lideri, şefi de stat şi politicieni i le oferă. Câteodată, Bush mai primeşte şi câte un cadou care îi place – cum a fost cazul în 2006, când un politician indian i-a oferit câteva lucrări despre Mahatma Gandhi, pe care liderul de la Casa Albă le-a păstrat pentru el şi nu le-a donat arhivelor naţionale, aşa cum procedează în general.

Este mai mare însă numărul liderilor ale căror cadouri au fost expediate neceremonios la arhivele naţionale de îndată ce aceştia şi-au încheiat vizita la Casa Albă. Junichiro Koizumi, fostul premier al Japoniei, i-a dăruit, spre exemplu, lui Bush, o „bicicletă electrică” şi o colecţie de CD-uri cu operele complete ale lui ...Elvis.

Premierul belgian Guy Verhofstadt i-a oferit liderului american tot articole care au legătură cu bicicleta – două treninguri, unul albastru şi unul gri, ambele brodate cu numele preşedintelui. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a avut o idee similară, oferindu-i lui Bush un tricou albastru. Premierul Ungariei, în schimb, a dat dovadă de „originalitate” când i-a făcut cadou lui Bush o pereche de cizme de husar, cu litera „W” cusută pe lateral.

Cei mai neinspiraţi au fost, de departe, irakienii. Premierul irakian, Nouri al-Maliki, s-a gândit, la fel ca şi preşedintele irakian, Jalal Talabani, că nimic nu i-ar plăcea mai mult lui Bush decât un „palmier de argint cu frunze de aur”. Culmea este că şi vicepreşedintele american Dick Cheney a fost „cadorisit” tot cu un astfel de palmier, de această dată oferit de către omologul său irakian.

Nici Prima Doamnă, Laura Bush, nu a scăpat nevătămată din „nebunia cadourilor”. Ea a fost cu siguranţă încântată când a primit, din partea unei delegaţii liberiene, o „bluză cu mânecă scurtă din poliester, albastră”, evaluată la 55 de dolari. Bluza a luat şi ea calea arhivelor.

Gandul