Dupa un 2007 consacrat drept cel mai aglomerat an muzical din istoria Romaniei, organizatorii de spectacole, care-si completeaza in perioada aceasta agenda pentru 2008, au anuntat deja cateva nume interesante, printre care diva pop australiana Kylie Minogue, Lenny Kravitz si asii heavy metalului, Iron Maiden.

Desi cei trei artisti vor fi adusi in Romania de Emag!c Entertainment, o companie care si-a legat numele de succesul primei editii a B’Estivalului, contractele anuntate au fost incheiate pentru concerte individuale, numele artistilor care vor participa la editia de anul acesta a festivalului urmand sa fie anuntate ulterior.

Lenny Kravitz va canta la Bucuresti pe 26 iulie, Kylie Minogue are programat concertul pe 17 mai 2008, iar Iron Maiden, pe 4 august 2008. Toate cele trei concerte vor avea loc pe Stadionul Cotroceni din Bucuresti.

Dintre proiectele neconfirmate, dar aflate in stadiu avansat de negociere, demn de crezare este faptul ca Aerosmith, una dintre cele mai importante trupe rock americane, ar putea sosi in premiera in Romania, pentru un concert care va avea loc, spun surse neoficiale, pe 24 iunie 2008, cel mai probabil tot pe Stadionul Cotroceni din Bucuresti.

La finalul anului trecut, compania Music Management anunta, fara a oferi detalii, ca grupul Linkin Park va concerta in primavara anului 2008 in Bucuresti.

Faptul ca piata locala s-a maturizat, coroborat cu eforturile organizatorilor locali de a-si trece in palmares nume rasunatoare ale showbizului international au dus la un anumit crescendo in oferta concertistica a ultimilor ani. Pentru ca a inceput cu Depeche Mode, in 2006, si a continuat cu Rolling Sto-nes, care au stabilit standardele verii trecute, multi s-ar fi asteptat ca anul 2008 sa aduca in Romania artisti ca U2 sau Madonna, cu atat mai mult cu cat, potrivit unor surse neoficiale, Vodafone, sponsorul unora dintre cele mai importante concerte din anii trecuti, isi continua acest proiect de promovare pe timp nelimitat.

Din pacate pentru cei care intrebau luna trecuta de un eventual concert al irlandezilor U2 la Sibiu, trupa anunta, tot cam pe atunci, pe site-ul oficial, ca nu planuieste niciun turneu pentru 2008.

Madonna a semnat in 2007 un contract cu un organizator puternic de concerte si, pentru ca anul acesta implineste 50 de ani, multi asteapta de la ea un turneu aniversar. Desi Madonna nu a anuntat deocamdata vreo serie de spectacole in 2008, pe site-urile de zvonuri este deja detaliata o parte dintr-un posibil program de turneu, informatie neconfirmata, insa, pana acum. Pe 17 octombrie 2007 Madonna si-a unit fortele cu organizatorul de spectacole Live Nations, renuntand la compania de inregistrari Warner Music.

Contractul, in valoare de 120 de milioane de dolari, a fost incheiat pe o durata de zece ani si prevede ca Live Nations sa obtina drepturile asupra a trei noi albume ale cantaretei, sa-i organizeze turneele si sa-i poata folosi imaginea pentru produse promotionale. In aceste conditii, lumea muzicala se asteapta sa fie anuntat un nou turneu in 2008.

Potrivit acelorasi surse neoficiale, acest turneu s-ar putea derula in perioada 1 martie-30 septembrie. „Va canta in state din Europa de Vest, America si Canada, exista negocieri pentru un concert la Istanbul si pentru alte spectacole in Europa de Est”, spune, citata de un site al fanilor, o sursa descrisa drept foarte credibila. Organizatorii de spectacole din Romania se arata sceptici ca o vom avea pe Madonna la Bucuresti in 2008, chiar daca la jumatatea anului trecut una dintre cele mai importante companii se afla in negocieri avansate cu managementul artistei.

Ca sa nu-si mai trimita „clientii” la celebrele festivaluri de la Glastonbury, Roskilde sau Sziget, organizatorii celor doua mari festivaluri de la Bucuresti fac deja planuri pentru aceasta vara, pastrand perimetrele de desfasurare deja consacrate: Coke-Live pe Lacul Morii si B’Estivalul in celebra parcare de la Romexpo.

Organizatorii B’Estivalului, care in 2007 au reusit o premiera mondiala, aducandu-i pe aceeasi scena pe Alice Cooper si Marilyn Manson, au anuntat cateva schimbari pentru anul acesta, incepand cu bugetul evenimentului, care depaseste acum trei milioane de dolari, si continuand cu faptul ca festivalul a fost invitat sa devina membru al comunitatii Yourope, asociatie in care sunt inscrise 40 dintre cele mai importante festivaluri europene (printre care si Exit Serbia, Lowlands Olanda sau Rock’n’Coke Turcia).

De asemenea, festivalul a fost inscris in programul ETEP (European Talent Exchange Program), care se ocupa de promovarea tinerilor artisti europeni in cadrul festivalurilor internationale de top.

EvZ