Exista conceptia populara ca un mar pe zi tine doctorul departe de casa noastra. Lucrurile nu stau chiar asa, insa, consumul de mere ofera multiple beneficii din punct de vedere al sanatatii. Merele contin fibre, flavonoizi si fructoza. Intr-un mar se gasesc atat fibre solubile, cat si fibre insolubile. Un mar de marime medie, cu coaja, ofera 3 grame de fibre (10% din necesarul zilnic recomandat).

Cantitatea mare de fibre continuta face ca merele sa lupte cu nivelul de colesterol, cu ingrosarea arterelor si sa previna atacul cerebral si infarctul. Pectinele continute in mere sunt capabile sa preia din organism chiar mercurul si sa-l elimine. Fibrele au si un rol de preventie impotriva cancerului. Astfel, consumul de mere previne constipatia si faciliteaza eliminarea din organism a substantelor toxice.

In paralel cu fibrele, impotriva bolilor de inima actioneaza si flavonoizii. Studii facute in Finlanda au aratat ca un consum regulat de mere favorizeaza reducerea cu 20% a riscului bolilor de inima.

Gandul