Muzeul BBK din Bilbao gazduieste pana pe 7 septembrie 2008 o inedita expozitie de pictura, semnata … Robert de Niro. Dar cele 25 de tablouri expuse nu au fost pictate de celebrul actor, ci de tatal sau, care purta tot numele de Robert de Niro. Actorul a participat la vernisajul expozitiei, aducand astfel un omagiu celui care a fost tatal sau si un important artist.

Nascut in ianuarie 1922, Robert de Niro Sr, a fost un apreciat pictor si sculptor abstract expresionist, lucrarile sale fiind bine primite de critici si public, desi faima fiului sau avea mai tarziu sa il eclipseze cu desavarsire pe artist. Imbinare de traditie europeana si inovatie in stil american, fostul elev al lui Hans Hofmann a fost, potrivit criticilor americani de arta, unul dintre cei mai interesanti reprezentanti ai celei de a doua generatii de artisti postbelici si una dintre cele mai bune "voci" ale expresionismului abstract, alaturi de pictori ca Larry Rivers sau Paul Resika. Un perfectionist, vesnic nemultumit, lucrand intr-un ritm infernal si realizand adesea zeci si chiar sute de studii pentru o compozitie mai ampla, Robert de Niro Sr avea sa se impuna rapid in arta americana contemporana.

Robert de Niro Sr avea sa isi deschida prima expozitie personala in 1946, la galeria din New York a celebrei Peggy Guggenheim, iar raspunsul criticii si publicului a fost surprinzator de entuziast. Tributar, in buna masura, marilor maestri francezi, precum Ingres, Matisse, Bonnard sau Delacroix, artistul surprindea prin culori apropiate de fovism, linii puternice, compozitii inedite, aproape exotice. A abordat o gama larga de teme si motive, atat in pictura cat si in sculptura, iar astazi lucrarile sale se gasesc in colectiile unor importante muzee din SUA, precum MET sau Museum of Modern Art din New York. Artistul a murit in 1993, la varsta de 71 de ani.