Guvernul a initiat o lege, votata ulterior in Parlament si promulgata de Presedintie, al carei principal beneficiar este chiar premierul Emil Boc. Este vorba de legea privind modificarea si completarea legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Conform acesteia, un avocat stagiar poate deveni avocat definitiv fara examen daca a exercitat un mandat de primar sau parlamentar. Exact cazul lui Emil Boc. Care, surpriza, este avocat stagiar, scrie revista Kamikaze in editia online.

  • Revista Kamikaze a trimis o solicitare oficiala si Biroului de presa al Guvernului, prin care ii cerea premierului sa raspunda daca a solicitat deja Baroului Cluj primirea statutului de avocat definitiv, conform noii legi a avocaturii. Pana la inchiderea editiei, nu am primit nici un raspuns din partea Executivului.

UPDATEGuvernul neaga orice legatura a premierului cu modificarea legislativa din Parlament. "Premierul nu are nicio legatura cu modificarea legislativa din Parlament si nu a solicitat Baroului Cluj sa primeasca statutul de avocat definitiv fara examen. Proiectul de lege adoptat de Guvern si inaintat spre dezbatere Parlamentului prevedea ca singura modalitate de acces in profesie ca avocat definitiv era concursu", a precizat Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului.

Prim-ministrul Boc initiaza noua lege a avocaturii

Legea avocaturii era in vigoare din 1995. Legea de modificare si completare a fost initiata de Guvern pe 19 mai 2010. La 1 iunie, proiectul legii ajungea la Senat, unde pe 24 august s-a si adoptat. Pe 1 septembrie, forma adoptata de Senat ajungea in Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz. Pina la 30 noiembrie 2010, legea a fost dezbatuta si amendata de deputati si a primit raport favorabil de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei.

Pe 7 decembrie 2010, legea de modificare a legii avocaturii a fost votata in plenul Camerei Deputatilor si adoptata. Citeva zile mai tirziu, a fost trimisa la Presedintie, pentru promulgare, procedura care a fost bifata pe 20 decembrie. Din 22 decembrie, noua lege (270/2010) a avocaturii a intrat in vigoare.

Deputatii PDL Buda si Andronache amendeaza legea lui Boc

Pina aici, nimic mai plicticos. Doar ca, in traseul legii de la Guvern la Presedintie, a aparut o modificare foarte interesanta. Deputatii PDL Daniel Buda si Gabriel Andronache (primul e chiar seful Comisiei juridice din Camera Deputatilor, al doilea doar membru) au depus un amendament care a completat legea. Amendamentul, devenit articol de lege in vigoare, spune asa: "Avocatul stagiar care a exercitat cel putin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, presedinte de consiliu judetean sau vicepresedinte de consiliu judetean dobindeste la cerere calitatea de avocat definitiv".

Legea ii permite stagiarului Boc sa devina avocat definitiv fara examen

In ianuarie 2011, cind au aparut primele stiri referitoare la acest privilegiu pe care politicienii l-au votat pentru politicieni, s-au auzit proteste atit din partea avocatilor care au intrat in profesie prin examen, cit si din partea unor politicieni. Multi dintre ei, culmea ipocriziei, chiar votasera pentru adoptarea legii cu tot cu acel amendament! Nimeni, insa, nu a sesizat atunci ca legea initiata de Guvernul Boc fusese amendata tocmai pentru premierul Emil Boc.

Care, daca acest amanunt nu va era cunoscut, este avocat. Dar nu definitiv, ci stagiar. Conform propriului CV, afisat pe site-ul Guvernului, premierul este "Avocat - Baroul Cluj, incepind din 1996". Boc nu a precizat, insa, daca este avocat stagiar sau definitiv. Conform site-ului Baroului Cluj, avocatul Emil Boc este suspendat/incompatibil de la 1 martie 2001 (devenise, de citeva luni, deputat PD). Nicaieri, insa, nu se precizeaza calitatea de "stagiar" sau "definitiv" a avocatului Emil Boc.

Decanul Baroului Cluj: "Emil Boc e avocat stagiar"

Pentru lamuriri oficiale am contactat-o telefonic pe Stanca Ioana Gidro, decanul Baroului Cluj, in care este inscris avocatul Emil Boc. Iata raspunsul doamnei decan: "Emil Boc e avocat stagiar, o sa cer sa treaca pe tablou (tabloul avocatilor, adica lista oficiala a avocatilor dintr-un barou - n.r.). Prea mult va agitati pe problema asta. Deci e stagiar. Va legati de lucruri neesentiale, legati-va de altceva, ca nu merge economia, nu ca e avocat stagiar sau definitiv. Deci e avocat stagiar".

Pina la inchiderea editiei, Baroul Cluj nu a trimis si un raspuns in scris Revistei Kamikaze. Chestiune in legatura cu care decanul Gidro ne avertizase, insa: "Nu mi se pare ca e o chestiune urgenta la care eu trebuie sa raspund in scris astazi. Eu profesez, nu stau la birou la Barou si nu ma agit pentru ca nu e problema urgenta din punctul meu de vedere".

Revista Kamikaze a trimis o solicitare oficiala si Biroului de presa al Guvernului, prin care ii cerea premierului sa raspunda daca a solicitat deja Baroului Cluj primirea statutului de avocat definitiv, conform noii legi a avocaturii. Pina la inchiderea editiei, nu am primit nici un raspuns din partea Executivului.