Primariile au primit donatie zeci de kilometri de drumuri. Dezvoltatorii imobiliari au investit zeci de milioane de euro in infrastructura rutiera necesara proiectelor construite pana acum. In multe cazuri, drumurile ajung in administrarea primariilor sub forma de donatie. Cele mai lungi retele de drumuri apar in cazul ansamblurilor rezidentiale mari, parcurilor logistice si parcurilor de retail, care se construiesc la periferia oraselor. Puse cap la cap, acestea ajung la zeci de kilometri lungime, potrivit estimarilor Capital. Pentru proiectele imobiliare din aceasta categorie, dar nu numai, dezvoltatorii isi aloca bugete speciale in vederea realizarii infrastructurii rutiere inca dinainte de achizitia terenului. Cei care apeleaza la autoritati pentru impartirea acestor costuri de constructie afla destul de repede ca majoritatea primariilor nu dispun de fonduri, asta si pentru ca aceste dezvoltari au loc pe raza unor comune limitrofe marilor centre urbane.

BusinessFoto: Colaj foto

Se sterg din urmele Epocii de Aur: Mii de apartamente iau locul fabricilor din Bucuresti. Amplasate in zone centrale, in apropierea statiilor de metrou, terenurile fostelor fabrici au reprezentat o mina de aur pentru viitoarele proiecte imobiliare. Asa au aparut AFI Palace Cotroceni, in locul fostei fabrici UMEB, Rose Garden in locul Suveica, Mega Mall in locul Electroaparataj, Vulcan Value Centre in locul Vulcan. Si acestea sunt doar cateva exemple. Iar cel mai recent, grupuri de investitori au preluat foste platforme pentru constructia de locuinte. Este cazul investitorilor Robertino Georgescu si Dan Dragulin, care au cumparat anul trecut un teren de 14 ha din platforma Policolor si unde vor sa ridice 6.000 de locuinte. Tot anul trecut, o familie din Turcia a cumparat 3,3 hectare din Turbomecanica, unde planurile prevad constructia a peste 1.100 de apartamtente, potrivit Economica.net.

De ce nu merge relaxarea fiscala anuntata de guvern: Rolul critic jucat de MTO in procesul de aderare la euro. Invocand necesitatea de a face investitii mai consistente in infrastructura si majorarea cheltuielilor pentru aparare pana la 2% din PIB in 2017 si pe fondul modificarilor de amploare in fiscalitate, Executivul a anuntat intentia de a solicita Comisiei Europene reesalonarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu (deja celebrul MTO sau medium term objective - in lb. engleza). Or, Pactul de Stabilitate si Crestere convenit de statele membre UE cere asigurarea sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice prin politici fiscale prudente, scrie cursdeguvernare.ro.

Coincidente sau politici concertate ale Chinei si Rusiei fata de Statele Unite? Conflictul din Ucraina si reaprinderea disputelor europene din jurul Greciei falimentare au trimis in plan secund o serie de masuri ale autoritatilor din Rusia si China, care se pot dovedi cruciale pentru viitoarea configuratie financiara globala. Departe de a astepta pasive o decizie calificata in anumite cercuri drept o declaratie de razboi, autoritatile de la Moscova au accelerat procesul de creare a unui sistem national de plati si comunicatii interbancare. Sputnik News a scris, in februarie 2015, ca 91 de institutii bancare din Rusia au fost conectate la alternativa locala a SWIFT. Acest pas important pentru accentuarea tendintei de reducere a rolului dolarului in schimburile comerciale globale a fost insotit de vanzarea masiva a obligatiunilor guvernamentale americane de catre Rusia, scrie Bursa.

Top 5 - Cele mai interesante concepte care au debutat in cadrul Salonului Auto de la Geneva. Ca in fiecare an, Salonul Auto de la Geneva este gazda celor mai futuriste si impresionante concepte auto. Dupa cele 2 zile in care am tot admirat prototipurile constructorilor, am decis sa venim cu un top 5, cele mai interesante concepte care au debutat anul acesta la Geneva. Aston Martin DBX Concept Una dintre atractiile stadului Aston Martin de la Geneva a fost conceptul DBX, care anunta un viitor crossover in gama constructorului britanic. Noul DBX Concept duce mai departe filosofia de design a britanicilor, regasita la recent lansatul Vanquish, scrie Auto-bild.ro.

Cei care arendeaza suprafete agricole de pana la 2 hectare ar putea fi scutiti de plata CASS. Persoanele care detin in proprietate o suprafata agricola de pana la 2 hectare si realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole ar putea fi scutite de la plata contributiei la asigurari sociale de sanatate, au decis, miercuri, senatorii, potrivit Mediafax. Senatul a adoptat, cu o larga majoritate, o propunere legislativa de completare a Codului fiscal prin care persoanele care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole si care detin in proprietate o suprafata agricola de pana la 2 hectare sunt scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Comisia Europeana, decizie dura privind noua lege a achizitilor publice. Avocat: Era o transpunere "convenabila" a directivei europene. Draftul legii achizitiilor publice a fost retras de pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), un nou proiect urmand sa fie publicat la sfarsitul lunii iunie, potrivit unor surse. Avocatul Marius Coltuc este de parere ca orice modificare de lege este facuta cu dedicatie, favorizand partidul de la guvernare si ca o noua lege va crea noi infractiuni specifice. Directivele europene privind achizitiile publice si concesiunile trebuie transpuse in legislatiile nationale ale tarilor membre pana in 2016. Modificarile flexibilizeaza procedurile de achizitie publica la nivel national, procedurile de atribuire devin mai permisive. Majoritatea statelor si-au anuntat intentia de a le implementa inainte de termen, tocmai pentru ca favorizeaza si flexibilizeaza procedurile de achizitii publice, a declarat avocatul Paula Dicu pentru realitateabucuresti.ro.

Harta mallurilor: Patru orase mari din tara sunt peste Bucuresti. Suprafata spatiilor moderne de retail din Romania va depasi in acest an pragul de 3 mil. mp, din care Bucurestiul are peste 1 mil. mp. Totusi, Pitestiul, Constanta, Ploiestiul si Iasiul au o densitate de spatii de retail la mia de locuitori peste cea a Capitalei, unde sunt 11 malluri, 7 parcuri de retail si 6 galerii comerciale. Cele mai importante proiecte noi de retail in 2015 sunt centrele comerciale Mega Mall in Bucuresti, Coresi Shopping City in Brasov si Timisoara Shopping City in Timisoara. La sfarsitul anului 2015, densitatea spatiilor moderne de retail la mia de locuitori va fi de 153 mp, la nivel national, scrie Capital.ro.