Ministerul Afacerilor Externe nu a primit reactii oficiale de la partenerii americani cu privire la decesul baschetbalistului Chauncey Hardy, insa acest incident tragic nu poate sa incurce relatia bilaterala excelenta, ajunsa la un varf istoric, a declarat, joi seara, la Realitatea tv, seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi.

Teodor BaconschiFoto: Agerpres

"Nu am primit reactii oficiale pe canale diplomatice de la partenerii americani. Este un incident tragic, pe care il deplangem si el va fi elucidat si pe cale juridica. Inteleg ca s-au produs niste erori, inclusiv medicale in cazul respectiv, dar sunt convins ca relatia romano-americana a atins un varf istoric si ca ea nu are cum sa fie zguduita de aceasta drama, pe care inca odata o deplangem (...) Exista astfel de accidente pe baza unor violente, pe care trebuie sa le atribuim si unui anumit mediu social, si firii umane, in ultima instanta. Nu putem decat sa condamnam violenta sub orice forma s-ar manifesta. Insa, inca o data, nu cred ca moartea baschetbalistului american poate sa incurce in vreun fel excelenta relatie bilaterala", a spus ministrul de Externe, la Realitatea TV.

De asemenea, el a aratat ca e o problema a societatii romanesti extinderea clanurilor interlope. "Am tolerat aceste clanuri interlope ca pe un fenomen pitoresc. Ele, iata, sunt atat de bine instalate in diferite comunitati din Romania incat reusesc sa faca rau, sa comita crime, sa propage violenta si bineinteles ca mai degraba trebuie sa fim ceva mai severi fata de conditiile in care astfel de clanuri se dezvolta sub privirea de multe ori complezenta a unor autoritati care ar trebui sa le reprime (...) Sigur ca Politia e prima care e insarcinata cu garantarea ordinii publice, Jandarmeria si celelalte corpuri care au aceasta vocatie, aceasta misiune institutionala. Nu trebuie sa constatam ca lucrurile merg destul de slab in acest domeniu doar atunci cand cade victima unui clan interlop un cetatean american. Trebuie sa vedem ca aceste lucruri s-au banalizat si ca reactia societatii in ansamblu este destul de palida fata de aceste derapaje", a spus Baconschi.

Intrebat ce ar putea face Guvernul pentru a se adresa acestei probleme din societate, el a raspuns ca ar fi utila, pornind si de la incidentul de la Giurgiu, o informare din partea Ministerului Afacerilor Interne cu privire la situatia infractionalitatii in diferite medii din Romania si elaborarea unei strategii mai eficienta de combatere a acestui fenomen infractional.

Ambasada SUA la Bucuresti si-a exprimat, intr-un comunicat transmis Agerpres, ingrijorarea cu privire la circumstantele in care s-a produs decesul cetateanului american Chauncey Hardy, baschetbalist legitimat la echipa CSS Giurgiu, adaugand ca va urmari cu atentie evolutia anchetei in acest caz.

'Adresam cele mai sincere condoleante familiei celui decedat. Ii sprijinim in aceste momente dificile. Suntem ingrijorati cu privire la circumstantele in care s-a produs decesul acestui cetatean american si vom urmari atent evolutia anchetei. Din respect fata de dreptul la intimitate al familiei celui decedat, nu vom face alte comentarii in acest moment', se afirma in comunicatul Ambasadei SUA.

Baschetbalistul american Chauncey Hardy, jucatorul echipei CSS Giurgiu, a incetat din viata duminica seara, la spitalul Bagdasar din Bucuresti, unde fusese transportat in stare de coma, dupa ce a fost batut intr-un club din Giurgiu, sambata seara, de un grup de interlopi, in timp ce se afla pe ringul de dans al unui club din Giurgiu, fiind lovit cu pumnii si picioarele pana a cazut la pamant.