Seful SRI, George Maior, a afirmat, intr-un interviu acordat marti seara televiziunii RTV, ca serviciul s-a implicat in ancheta fraudei de la Liceul Dimitrie Bolintineanu in baza unei decizii luate de el si a avertizat ca va face acelasi lucru si anul viitor, "daca va fi nevoie".

Directorul SRI, George Maior, la parada de 1 DecembrieFoto: Agerpres

"Nu pot sa stau pasiv la elemente de fraudare legate de principala resursa a tarii, anume resursa umana, fapt ce afecteaza fibra nationala (...) Serviciul a actionat pe baza unei decizii luate de mine si voi face si anul viitor la fel, daca va fi nevoie", a declarat George Maior, citat pe site-ul televiziunii.

Directorul general al SRI a afirmat ca serviciul nu s-a implicat in desfasurarea anchetei penale, ci doar a transmis informatiile obtinute "in mod neintruziv" catre Parchet. "Am avut discutii si cu ministrul Remus Pricopie, ce era extrem de ingrijorat de acest aspect (...) S-a comunicat permanent cu ministrul. L-am simtit si pe el sub un soi de presiune in anumite interventii publice. Poate ar fi trebuit sa fie mai radical fata de anumite afirmatii publice nemeritate", a spus George Maior.

"Avem ce cauta in domeniul educatiei si vom avea ce cauta si pe viitor, daca va fi nevoie (...) V-ati gandit ce sentimente au tinerii care au studiat si vad pe cei care au luat bacalaureatul prin frauda?", a subliniat Maior, adaugand ca acest fel de coruptie poate duce la "o schilodire a statului".

Pe de alta parte, Maior a vorbit laudativ despre prezenta Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA, fapt care reprezinta "o garantie" in lupta impotriva coruptiei: "Colaboram foarte bine cu DNA, iar prezenta doamnei Kovesi este o garantie de progres a luptei anticoruptie. Sa va fie clar acest lucru", a spus directorul SRI, in interviul acordat pentru Romania TV.

"Nu mai indrazneste nimeni sa ceara spaga de la o mare companie. In anii '90, investitiile in Romania aveau de suferit din cauza acestui fenomen", a argumentat George Maior.

Maior a respins declaratiile unor politicieni referitoare la faptul ca Romania ar fi "stat politienesc". "Conceptul de 'stat politienesc' a fost dezvoltat de oameni care au o problema cu justitia sau nu au o problema cu justitia, dar vor sa faca tot ce vor in acest stat. Un stat politienesc este un stat fara o presa libera, un stat in care serviciile de securitate monitorizeaza cetatenii doar din considerente politice si nu exista practic opozitie (...) Asta este definitia unui stat politienesc, in care a trait domnul Sorin Frunzaverde pana in 1989", a spus Maior.