Enigmaticii sârbi implicați în rețeaua Păvăleanu – cazul anului, în materie de spălare de bani – par a fi rulat zeci de milioane de euro în România, deși în Serbia i-am găsit săraci, șomeri, dependenți de droguri și cu mulți ani de pușcărie la activ. RISE Project și colegii de la Centrul pentru Jurnalism de Investigație din Belgrad (CINS), Serbia investighează împreună acest caz. Reamintim că în acest dosar a fost arestat fostul consilier al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Păvăleanu. El este cercetat împreună cu doi interlopi prahoveni, cu fiica președintelui Consiliului Județean Prahova și alți complici pentru spălarea a peste o sută de milioane de euro.

În același caz, procurorii anchetează zeci de companii abonate la contracte cu statul, societăți care au virat sume importante de bani către o rețea de firme fantomă. Printre acestea se numără companii din grupul GFR (Grupul Feroviar Român) implicat în privatizarea CFR Marfă și patronat de către Gruia Stoica, Roșia Montană Gold Corporation dar și Tehnologica Radion, firmă deținută de către “regele asfaltului”, Theodor Berna. De cealaltă parte, firmele fantomă au, în acte, patroni de dincolo de Dunăre, din Serbia.

În urmă cu câteva zile, CINS și RISE au pornit pe urmele fantomaticilor sârbi și au descoperit o poveste în care politicienilor, interlopilor și afaceriștilor români li se alătură hoți sârbi aflați în pușcărie, șomeri și dependenți de droguri de pe celălalt mal al Dunării. Sârbii sunt toți din Zaječar, un oraș de pe Valea Timocului, situat la vreo 400 de kilometri de București unde trăiesc și foarte mulți români.

Dependent de droguri, închis pentru tâlhărie

Nemanja Pavlović are 29 de ani, locuiește în Zaječar și, de mai bine de doi ani, e patron în România. Cel puțin asta spun actele oficiale pentru că, în realitate, Nemanja Pavlović zace într-o pușcărie sârbească încă din 2011.

La sfârșitul lui 2010, sârbul a devenit formal proprietarul firmei Alex Design din Ploiești, preluând-o de la un localnic. Aproape simultan, același Nemanja Pavlović, împreună cu un alt compatriot, au devenit patroni ai companiei Kult Premium Design. Ambele firme ploieștene sunt cercetate acum pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii susțin că sunt SRL-uri de tip “fantomă”, după ce au constatat că firmele au încasat și distribuit sume forate mari de bani fără să desfășoare activități comerciale reale. Nemanja a fost citat oficial de autoritățile române dar degeaba: omul pare de negăsit.

De la începutul anului 2011 și până în 2013, Alex Design a încasat nu mai puțin de 23.7 de milioane de lei. Banii au fost rulați în suveica financiară pusă la punct de Marcel Păvăleanu, fostul consilier guvernamental și de Răzvan Alexe, un interlop din Ploiești, plimbându-se sub formă de plăți către alte firme cercetate penal. Procurorii susțin că achizițiile sunt ilegale pentru că firmele nu au avut niciodată angajați sau resurse care să asigure acest tip de servicii. Kult Premium, o altă firmă fantomă, în opinia anchetatorilor, a acumulat în ultimii doi ani datorii de 14.6 milioane de lei.

La adresa lui Nemanja Pavlovic din Zajecar, adresă care figurează în actele firmelor românești, locuiește bunicul său, Boris Jotov. Ne primește în casă, dar spune că nu mai știe nimic despre nepotul său de multă vreme.

“Am avut, cândva, un nepot dar a plecat acum 20 de ani și nu s-a mai întors. Nu a sunat niciodată. Nu mai am nepot” ne spune bunicul Jotov pe un ton trist.

Tot în Zaječar am găsit și adresa tatălui lui Nemanja, Zoran Pavlovic, care figurează și el în cîteva firme cu datorii din Ploiești și București. Zoran nu e însă acasă, lipsește de câteva zile. Nici fiul său, Nemanja n-a mai trecut de mult pe acolo. Este la închisoare, ne spun vecinii care adaugă că Nemanja este închis periodic, de multe ori chiar în tandem cu tatăl lui.

De data aceasta, însă, Zoran Pavlovic e liber. Îl găsim într-un final, iar tatăl lui Nemanja confirmă spusele vecinilor: fiul său a fost condamnat pentru furt acum doi ani. De atunci se află în închisoare. Nemanja are și probleme cu drogurile, ne mai spune tatăl său. Potrivit lui Pavlovic-senior, fiul său a făcut două drumuri în România în urmă cu doi-trei ani: „A fost în București și la Ploiești. A preluat o firmă, fără să facă nimic pentru asta și a primit în schimb 1000 de euro.” El mai spune că nu știe nici numele firmei, nici cine au fost cei care l-au plătit pe Nemanja.

Afacerile de acest tip nu sunt străine celor doi, tată și fiu, nici în Serbia. Ei au preluat și aici două companii cu probleme, Delicato Forte și In Spe – ambele cu înregistrate în satul Grljan, situat la 5 km de Zaječar. De fapt, sediile firmelor au rol de cutii poștale, unde ajung din când în când facturi pe care le ridică chiar Zoran Pavlovic. Bâtrânul admite legătura lor cu cele două firme, dar spune că aceste afaceri, în sine, nu au funcționat niciodată. E adevărat, fiul său a primit niște bani de la foștii proprietari ai Delicato Forte, Sonja Djordjevic și Jelena Bozovic, în schimbul preluării societăților. În ochii tatălui, fiul e de vină: “Nemanja se droghează permanent.”

Citeste tot articolul si comenteaza pe Rise Project