Presedintele Traian Basescu declara, intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera, cu referire la scandalul vamilor, ca "se teme" ca "regina se afla printre liderii sindicali". In ceea ce il priveste pe "rege", seful statului afirma ca "n-as intra in schema lansata de un lider sindical, care a fost sef de cadre la vamesi. Eu nu scot insa oamenii politici in afara jocului", dar precizeaza ca "Eu nu stiu ca partidele, nu vorbesc doar despre PDL, sa se finanteze din vami". Traian Basescu mai spune, in acelasi interviu, ca vede PSD in opozitie "si in ciclul electoral 2012-2016", iar romanii vor trai la nivelul din 2007-2008 "in jur de 2014-2015".

  • Basescu: Eu nu stiu ca partidele sa se finanteze din vami, dar nu scot oamenii politici din afara jocului

"Eu nu stiu ca partidele, nu vorbesc doar despre PDL, sa se finanteze din vami. As face o observatie, fiindca am vazut niste fete extrem de dubioase care sustin teoria conexiunii directe intre vamesi si partide. Colecta descoperita la punctele de frontiera a fost pusa sub semnul transferului catre partid. Sau oameni din partid. (...) Dupa cum ati observat, liderii sindicali au fost cei mai vocali cand au vorbit de deturnare, acompaniati de trusturile de presa detinute de Vintu si Voiculescu. E ceva putred la mijloc, nu pot pune degetul exact pe rana, dar este clar ca iesirile lor, care incearca sa arate spre zona politica, este un semn ca vor sa acopere ceva. Daca ramanem in termeni sahisti, ma tem ca regina se afla printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foarte mult de cei care sunt arestati, daca vor recunoaste", afirma seful statului.

Intrebat unde se ascunde "regele" din acest scandal, Traian Basescu a replicat ca este "Complicat, n-as intra in schema lansata de un lider sindical, care a fost sef de cadre la vamesi. Eu nu scot insa oamenii politici in afara jocului, pentru ca numirile de sefi se fac cu influenta oamenilor politici, iar acest lucru este evident, ca se petrece asa".

El a adaugat ca Vasile Blaga "poate l-a sustinut" pe Radu Marginean la sefia vamilor, insa "Exclud posibilitatea ca Blaga sa-l fi sustinut pe Marginean contra unei sume. Daca l-a sustinut, l-a sustinut, fiindca-l cunostea".

In ceea ce priveste o "legatura" intre operatiunea din vami si aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, Traian Basescu afirma ca "Eu cunosteam operatiunea de mult si nu exista nici o legatura intre pozitiile Frantei si Germaniei cu ceea ce se intampla. Demonstreaza vulnerabilitati, dar accesul in Schengen este mentionat in tratatul de aderare si mentioneaza doar pregatirea tehnica. Aceasta operatiune curata vamile de politisti si vamesi incorecti. Deci a fost parte a procesului nostru de pregatire pentru Schengen si a fost declansata de serviciile noastre de informatii."

El a mai precizat ca SRI a facut "culegera de probe" in acest caz si a comentat acuzatiile PSD si PNL ca dosarul coruptiei din vami ar fi unul politic spunand ca "Pentru Ponta si Antonescu arestarea oricarui hot e un dosar politic".

  • PSD si PNL mai stau in opozitie, sunt prost condusi, nu au solutii si program

In ceea ce priveste o eventuala revenire la putere a PNL si PSD dupa 2012, Traian Basescu este de parere ca "Sa zica bogdaproste daca nu pierd drastic alegerile", motivand ca "Sunt prost condusi, vor puterea, dar nu au solutii si program, in afara de . (...) PSD mai sta in opozitie si ciclul electoral urmator 2012-2016."

Intrebat daca Victor Ponta poate ajunge premier in urma adoptarii unei eventuale motiuni de cenzura, Basescu a replicat ca "Nu poti sa accepti un om imatur in functia de prim-ministru. Cum ai putea sa pui prim-ministru pe unul care se duce la Pitesti cu Hrebenciuc, Nastase, Vanghelie sa sutina neaplicarea legii in cazul unui membru PSD, presedinte al Consiliului Judetean. Nu poti propune in functia de premier pe cineva care ameninta justitia, cum a facut Ponta, care a impartit justitia in doua: o parte care slugareste PSD si alta independenta, care va fi rasa de pe fata pamantului."

  • Basescu: Alegerile viitoare prefigureaza o premiera - fara lideri-locomotiva

Despre PDL, Traian Basescu spune ca partidul are nevoie de "un presedinte care sa nu aserveasca partidul. Este singurul dintre partidele mari care nu s-a dus cu caciula in mana nici la Voiculescu, nici la Vintu. PDL poate guverna si dupa 2012 daca ia niste masuri in timp util, adica in aceasta primavara. Trebuie sa recupereze mesajul anticoruptie prin actiune, de exemplu, prin eliminarea celor doi parlamentari cu dosare penale, si in al doilea rand, sa nu ajunga sa bata din calcaie cand suna Vantu sau Voiculescu. S-a demonstrat ca se pot castiga alegeri si impotriva vointei celor doua mari trusturi de presa si cred ca trebuie sa credem ca romanii sunt mai destepti decat Vintu si Voiculescu si lacheii lor."

"Cred ca PDL a ajuns la procentajul care sa-l faca din nou sa se uneasca, sa-l aduca din nou cu picioarele pe pamant, sa-l aduca din nou la principii, sa realizeze ca se cunosc toti demult, ca-si datoreaza carierele unii altora si ca doar impreuna pot avea succes", a adaugat Traian Basescu.

In ceea ce priveste o eventuala separare a functiei de presedinte al PDL de cea de premier, seful statului crede ca "Realitatea acestui moment arata ca ar fi buna o despartire a celor doua functii, fiindca mai este de luat o singura masura dificila: Codul muncii. Cred ca daca Emil Boc si-a erodat autoritatea in interiorul partidului este, in primul rand, pentru ca nu a avut timp sa se ocupe de partid".

Seful statului a comentat si afirmatia lui Radu Berceanu, cum ca PDL "va creste cu sapte la suta in urmatoarele 48 de ore, dupa ce Vasile Blaga va fi ales presedintele partidului": "E lipsit de colegialitate", dar si "neimplicarea" unor oameni grei din PDL: "E plina piata de foarte multi oameni care l-au facut pe Basescu presedinte: Adriana Saftoiu, Claudiu Saftoiu, Vasile Blaga. Fiecare dintre ei cand au fost in situatia de a-i face pe altii ceva, n-au reusit. Blaga n-a reusit sa se faca primar general in Bucuresti, desi m-a facut pe mine de doua ori presedinte. Eu am avut grija sa am intotdeauna o echipa pe care sa o conduc: nu echipa sa ma conduca pe mine, de aceea PDL a avut succes cand a fost cu mine."

"Eu pledez pentru improspatarea echipei de conducere a PDL, chiar daca sunt oameni care nu au crescut in partid. I-am avut consilieri pe Cristian Preda si pe Teodor Baconschi, sunt oameni care-ti pot furniza idei politice de cea mai mare valoare. PDL are nevoie de astfel de oameni, de Monica Macovei, Sever Voinescu, de Traian Ungureanu. De ce i-ar tine deoparte? De ce n-ar fi loc intre cei 15 vicepresedinti de acesti cinci oameni, pentru ca n-au lipit afise?".

Traian Basescu mai spune ca PDL "are aceeasi problema ca si PSD sau PNL: nu are lidership. Dupa Ion Iliescu nu a mai aparut un politician de mare calibru in PSD, in PNL, Tariceau a fost cel mai important om politic, dar l-au abandonat. PDL e in aceeasi situatie, dupa Petre Roman si Traian Basescu nu au mai gasit pe altcineva" si vede ca solutie "O echipa in jurul unui presedinte de partid. Alegerile viitoare prefigureaza o premiera: alegeri fara lideri-locomotiva: nici unul dintre liderii partidelor actuale nu va putea trage partidul. Totul e sa nu ai un lider care sa nu te traga in jos si sa nu se produca fracturi in PDL, fiindca vad ca Vintu si Voiculescu se straduie in acest sens: ba laudand pe unii, ba acuzand pe altii, ba inventand dispute intre Blaga si Basescu. E evident ca cele doua televiziuni mizeaza pe fracturarea PDL, ca macar o parte din PDL sa fie rupta din capacitatea de vot parlamentara a partidului. Sper ca liderii PDL sa nu ia in seama acest joc."

  • "Romanii vor trai din nou ca in 2007-2008 in jur de 2014-2015"

Referitor la nemultumirile oamenilor, Traian Basescu spune ca "Nu există om politic care să-ţi poată da o pensie mai mare sau un salariu mai bun şi să nu o facă, dacă e posibil. Nu putem să cheltuim bani cu populaţia mai mult decât produce România" si a estimat ca romanii vor trai din nou la un nivel similar celui din 2007-2008 "in jur de 2014-2015".