Mircea Geoana a reactionat duminica seara la informatiile Wikileaks referitoare la vizita sa din 2009 la Moscova, unde a calatorit cu un avion al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. "Nici gand, am mers cu un avion inchiriat, obisnuit, fara nicio legatura cu Vantu sau cu niciun om de afaceri din Romania," a spus Geoana la Antena 3. De asemenea, referitor la informatiile potrivit carora s-a intalnit in 2007 cu ambasadorul american si s-a prezentat drept viitorul premier, Geoana spune ca nu-si aminteste ce a discutat, dar ca avut loc in contextul motiunii de cenzura.

"Ce a spus domnul Basescu sau ce i-am spus eu ambasadorului nu stiu cu precizie", a spus Geoana, care sustine ca in 2007 a fost o motiune de cenzura pe care a PSD-ul a introdus-o si cred ca in acel context a fost informatia.

"De obicei la momente politice importante exista discutii si cel putin in relatia mea cu ei, am fost de maxima sinceritate si deschidere. Ma aflu printre cei care sunt pro europeni si pro americani", a precizat Mircea Geoana.

"La solicitarea presedintelui PSD Mircea Geoana, Ambasadorul s-a intalnit pe data de 5 iunie cu liderul PSD, care si-a prezentat punctul de vedere referitor la o intalnire avuta cu o zi inainte cu presedintele Traian Basescu. Geoana a sustinut ca s-a inteles cu el ca PSD sa conduca urmatorul guvern. Geoana a spus ca partidul sau va avea o pozitie oficiala vinerea aceasta, dar ca este ”a done deal” (batut in cuie) ca PSD va rasturna actualul Guvern PNL", se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata ”Confidential”. Subiectul telegramei: ”Acelasi pat, vise diferite. Intalnirea ambasadorului cu presedintele Basescu si cu presedintele PSD Geoana.”

Pe de alta parte, Geoana afirmase, referindu-se la dezvaluirile privitoare la telegrama semnata de ambasadorul Nicholas Taubman in 2007, in perioada suspendarii presedintelui, ca a discutat atunci cu Taubman si "intr-adevar, era preocupat de ce urmeaza dupa suspendarea lui basescu."

"Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni. Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2e009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu", se arata intr-o telegrama clasificata secreta, transmisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2009. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: ”Alegerile prezidentiale din Romania: Candidatul favorit Mircea Geoana - cu mare experienta in politica externa, dar putina substanta”.

Geoana a afirmat ca dezvaluirile Wikileaks reprezinta un "amestec" de informatii oficiale si informatii neoficiale, fara sa fie neaparat vorba de informatii secrete, ci si de surse "deschise".

"Cel care cumpara aceste drepturi de autor le foloseste in scop politic, cred ca asta se intampla acum", a spus Geoana.