In august, Facebook a prezentat un patent prin care poate analiza lista de prieteni a unui utilizator, pentru a stabili daca i se va permite sa faca anumite lucruri. "De exemplu, atunci cand un individ aplica pentru un imprumut, banca poate examina creditele membrilor retelei sociale cu care este conectat respectivul. Daca ratingul mediu al acestor membri depaseste scorul minim, atunci cererea va fi procesata in continuare. Altminteri, va fi respinsa", scrie intr-unul dintre paragrafe, potrivit Playtech.

Mai clar, daca ai nevoie de un imprumut, iar prietenii tai stau prost cu creditele, banca iti poate respinge cererea. Pare nedrept, iar unii critici cred ca o astfel de practica le va invia pe cele discriminatoare cu care omenirea s-a confruntat de-a lungul istoriei. In secolul 20, bancile puteau refuza ipotecile in cazul celor care locuiau in cartiere sarace. Traim in secolul 21, asa ca ai crede ca sistemul poate fi mai obiectiv de atat. Desi tot ce facem spune ceva despre noi, e poate exagerat sa cataloghezi o persoana si sa ii refuzi drepturi in functie de cei cu care interactioneaza in online.

Aaron Rieke, director al politicii tech pentru Upturn, pe de alta parte, ne spune sa nu ne facem griji inca. Acesta crede ca e putin probabil ca Facebook sa isi implementeze ideile din patent, iar motivele sunt simple. In primul rand, deocamdata Facebook se bazeaza ca utilizatorii sa isi ofere datele voluntar. De asemenea, Facebook ar avea de-a face si cu obstacole legale. Prin vanzarea informatiilor catre banci, ar putea intra in atentia Fair Credit Reporting Act, tocmai pentru ca ar putea da mai multe informatii decat este necesar despre utilizatori.