Lupta impotriva cancerului. O romanca, pe cale de a crea un vaccin inovator. Daniela Bota conduce un laborator de cercetare de top in Statele Unite. A plecat din tara in anul 1997, imediat dupa absolvirea facultatii. Isi dorea sa faca cercetare, insa aici lipseau resursele. Peste ocean si-a dat doctoratul in biologie moleculara, apoi a facut rezidentiatul in neurologie. Neuro-oncologul Daniela Bota si echipa sa de la universitatea din Irvine, California sunt foarte aproape de a crea un vaccin inovator care va trata unele dintre cele mai agresive forme de cancer la creier, scrie Digi24.

Faze tariFoto: Colaj foto

Ghetarul imens care se dezintegreaza ii ingrijoreaza pe cercetatori. Cercetatorii au lansat o noua animatie care descrie dezintegrarea continua a unui aisberg antarctic, care s-a desprins din celebrul ghetar Pine Island in urma cu doua luni, si se descompune in fragmente tot mai mici. Icebergul acopera aprximativ 267 kilometri patrati si, initial, era de asteptat sa se deplaseze departe de Oceanul Atlantic. Fireste, acest lucru nu s-a intamplat, potrivit PlayTech.

10 intrebari pe care ai vrut mereu sa i le pui cuiva care a fost in coma. Imagineaza-ti ca intr-o zi incepi sa te simti ciudat, asa, din senin. Nimic grav la inceput, suficient cat sa te ingrijoreze. Apoi, pe parcursul zilelor urmatoare, nu numai ca nu ti se amelioreaza starea, ci se inrautateste vizibil, pana cand te trezesti intr-un pat de spital langa un doctor care iti zice ca va trebui sa ti se induca o coma numai ca sa ai sanse sa ramai in viata. Acesta este si cazul lui Lauren Banton Williams. Vice a stat de vorba cu ea pentru a afla cum este sa fii intr-o coma si sa te aproprii atat de mult de moarte.

Supercomputerul care poate trata cancerul mai bine decat medicii. IBM Watson e unul dintre supercomputerele celebre si gandit special pentru cantitati imense de date. Acum, acesta ii ajuta pe medici sa identifice optiunile de tratament pentru pacientii cu cancer. Mai mult, sugereaza solutii de tratament pe care medicii nu le-au vazut si pe care nu le-au luat in calcul. Nu numai ca Watson a confirmat 703 cazuri de cancer, cazuri pe care expertii le-au catalogat ca fiind modificari genetice, dar calculul sau cognitiv a descoperit optiuni terapeutice potentiale pentru 323 de pacienti, potrivit PlayTech.

Premiera medicala in SUA: o femeie cu uter transplantat a nascut. Pentru prima data in Statele Unite, o femeie care a avut un uter transplantat a dat nastere. Mama a fost nascuta fara uter si l-a primit de la o donatoare la Baylor University Medical Center din Dallas. Procesul este complicat si are riscuri considerabile, atat pentru recpienti, cat si pentru donatori. Donatorii trec printr-o interventie chirurgicala de cinci ore care este mult mai complexa si inlatura mai mult tesut decat procedura standard de inlaturare a uterului, informeaza Descopera.