​Pentru majoritatea oamenilor, viața este stresantă din cauza jobului - presiune care poate atrage după sine instabilitate emoțională. În timp ce mâncarea sau compania unui animal ar putea părea modalități bune de a face față stresului, un nou studiu vine cu o metodă diferită: "înjunghierea" unei păpuși voodoo care îl întruchipează pe șeful tău, relateazăInverse.

VoodooFoto: Captura Youtube.com

O echipă de cercetători în domeniul psihologiei și managementul afacerilor susține că represaliile nu sunt întotdeauna o modalitate disfuncțională de a rezolva o problemă. O revanșă simbolică, arată studiul, poate fi o modalitate benefică de a simți satisfacția "răzbunării", fără a provoca, într-adevăr, vreun rău. În studiu, subiecții care s-au răzbunat pe păpușa voodoo care îl întruchipa pe șeful enervant s-au simțit mai bine, acțiune care a atras după sine stabilitatea emoțională a companiei în ansamblu.

"Pe cât de ciudat sună, da, am găsit o modalitate simplă și nonviolentă de răzbunare, care îi face pe oameni să simtă că sunt chit și să își restabilească simțul corectitudinii. Nu trebuie să fie vorba neapărat despre o păpușă voodoo. Teoretic, orice ar putea funcționa. De exemplu, poți arunca cu săgeți într-o fotografie care-l înfățișează pe șeful tău", a declarat Lindie Liang, co-autor al studiului și profesor la Universitatea Wilfrid Laurier.

Studiul este publicat în Leadership Quarterly.