Un sat sârbesc, inspirat de turismul legat de Dracula, din România vecină, speră să profite de propria legendă a vampirilor. Deocamdată, un mormânt nemarcat, care ar putea fi al lui Petar Blagojevic, un ţăran care a murit în 1725, nu este chiar spectacolul de la Castelul Bran, devenit cunoscut drept căminul lui Dracula, care atrage vizitatori din întreaga lume, potrivit Rador, care citeaza Reuters.

Dar acest lucru nu-i opreşte pe sătenii din Kisiljevo, la aproximativ 100 de kilometri est de Belgrad, să aibă visuri măreţe.

"Avem un lucru pe care niciun alt sat din lume nu îl are. Îl avem pe vampirul Kisiljevo", a declarat Mirko Bogicic, notar şi folclorist, vorbind despre speranţele sale de a construi, în cele din urmă, un sat cu tematică a vampirilor, cu costume şi case de epocă. Bogicic a spus că Blagojevic s-a întors din morţi pentru a-şi chinui familia şi vecinii, ascunzându-se pe lângă case, pentru a cere mâncare sau pantofi şi a ataca şi sugruma victimele.

Într-o regiune în care superstiţiile şi povestirile similare sunt abundente, Bogicic spune că diferenţa la Kisiljevo este că povestea a fost documentată la vremea respectivă de un reprezentant al monarhiei habsburgice de atunci, Frombald.

Potrivit unei povestiri publicate într-un ziar vienez al vremii, sătenii îngroziţi au cerut o anchetă care a condus la deschiderea mormântului lui Blagojevic.

"Ei au găsit cadavrul intact, cu barbă şi unghii vizibil crescute... au pregătit repede un ţăruş cu care a fost înjunghiat...", a spus Bogicic, ţinând o fotocopie a ziarului. "El (Frombald)... a remarcat că rănile, gura şi urechile au sângerat cu sânge roşu, proaspăt". Aproape trei secole mai târziu, Kisiljevo, staţiunea din apropiere Srebrno Jezero şi oraşul Veliko Gradiste vor să profite financiar.

Speră că legenda va atrage turiştii din croazierele pe Dunăre, unele oprind deja la Veliko Gradiste.