Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marţi seara, la Antena 3, explicând măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană de la Carniprod Tulcea, unde trebuie sacrificate 45.000 de animale: "Singura metodă este sacrificarea. Porcii toţi se incinerează (...), e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz, dom'ne".

Petre DaeaFoto: Agerpres

Ministrul agriculturii, Petre Daea, spune că a fost noaptea în județul Tulcea, unde în exploatația comercială CARNIPROD sunt uciși zeci de mii de porci. Marți, numărul porcilor uciși și incinerați din fermele CARNIPROD a depășit 30.000. ”Acolo este ca la Auschwitz”, a fost comparația nefericită făcută de ministrul Daea. Într-o parte, porcii sunt uciși, apoi leșurile lor sunt aruncate pe foc, potrivit agroinfo.ro.

Declarații Daea:

  • O facem cu mare durere, dar nu există altă soluție, din nefericire. Acest nenorocit de virus care a măturat Europa, a măturat Rusia, a măturat Ucraina, a măturat Moldova, Polonia, Letonia, a fost în Cehia, este și în Ungaria, iată că a intrat și la noi.
  • Noi am avut o graniță destul de mare cu, practic, estul Europei, 1.400 km. Ne-a apărut în Satu Mare, cauza a fost omul în zona respectivă, când a trebuit să intervenim rapid și medicii au intervenit în programul stabilit, respectând întocmai modul de acțiune, plan de contingență. Acest virus nenorocit a venit din nefericire și în România, pe granița cu Ucraina. L-am izolat acolo. Planul de contingență a fost pus imediat în aplicare.
  • Trebuie să sacrificăm, din nefericire, 45.000 de capete la Carniprod Tulcea și avem o veste proastă că mai trebuie să... virusul ar fi și în alt complex care înseamnă undeva 17.000 – 18.000 de capete.
  • Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente ca să ușureze boala, singura metodă este sacrificarea.
  • Porcii aceștia toți se incinerează, cu condițiile de mediu, cu medicii acolo, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Gândiți-vă că sunt efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă și se pun pe foc. O fac (procedura n.r.) medicii veterinari care sunt la limita rezistenței psihice, să stai cu 2000 - 3000 de porci pe zi să-i omori, e o situație greu de explicat.

UPDATE Mişcarea România Împreună îi cere ministrului Agriculturii, Petre Daea, să demisioneze de urgenţă după "declaraţia incalificabilă prin care a comparat incinerarea porcilor cu Holocaustul".

"Este inadmisibil ca un ministru al Guvernului României să compare incinerarea porcilor cu Holocaustul, o tragedie mondială condamnată de România. Mesajul domnului ministru Daea este incalificabil, cerem demisia sau demiterea de urgenţă a acestuia. Există cazuri în care superficialitatea poate fi amuzantă, însă această situaţie arată o lipsă de discernământ din partea ministrului Agriculturii", se arată într-o poziţie postată pe site-ul Mişcării România Împreună.