Un muzeu rus a dezvăluit că unul dintre paznicii săi a vandalizat o pictură de avangardă de la începutul secolului al XX-lea a unui student al maestrului suprematist Kasimir Malevich, desend mai mulți ochi pe tablou, potrivit AFP.

Tablou de Anna LeporskaiaFoto: invaluable.com

Incidentul a avut loc în decembrie 2021 și se referă la o lucrare a Annei Leporskaïa, pictoriță și decoratoare a secolului trecut, expusă la centrul Eltsin din Ekaterinburg, un oraș mare din Urali.

Intitulată „Cele trei figuri”, această lucrare din anii 1930, asigurată până la 75 de milioane de ruble (880.000 de euro), reprezintă personaje fără chip, iar gardianul a desenat ochii la două dintre figuri folosind un creion.

Directorul interimar al Centrului Elțin, Alexander Drozdov, a declarat luni într-o întâlnire că adăugarea a fost făcută de un „angajat al unei companii private de securitate” cu care muzeul avea un contract.

El a adăugat că compania de asigurări și directorul prestigioasei Galerie Tretiakov din Moscova, care a împrumutat tabloul, au fost informați „imediat”.

Pictura a fost demontată și returnată la Moscova, unde a fost complet restaurată.

Potrivit presei locale, a fost prima zi a agentului de pază în cauză și nu se cunosc motivele acestuia. El riscă o amendă sau până la trei luni de închisoare.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru „vandalism”.

Paznicul rus amintește de scena din filmul ”Bean-O comedie dezastru” (1997) când personajul Mr Bean, un paznic de muzeu, distruge și redeseneaza un tablou important, ”Mama lui Whistler”.

Centrul Elțîn poartă numele primului președinte al Rusiei, Boris Elțîn, care a condus țara între 1991 și 1999.