O propunere uluitoare: "Sa desfiintam inspectoaratele scolare!". Aceste structuri cu mii de angajati, toti bugetari, ar trebui desfiintate, propune presedintele Societatii de Stiinte Matematice. Daca depolitizam scoala si lasam toata decizia si responsabilitatea in mainile directorului, atunci facem un prim pas spre un sistem de educatie competitiv. In primele doua saptamani ale acestui an scolar, "profesorii nu au facut altceva decat sa trimita liste peste liste catre inspectorat", spune Radu Gologan. El crede ca evaluarile centralizate propuse de minister sunt inutile si o treaba extrem de birocratica, informeaza GreatNews.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Poveste de viata cum rar s-a mai auzit: Vladut, copilul care a murit de batranete la numai 12 ani. Viata a urmat mortii intr-o familie greu incercata din judetul Neamt. Acum cinci luni, Vladut, baiatul de 12 ani al familiei Samson, a murit pe patul unui spital din Iasi. Suferea de progerie, o boala extrem de rara a carei incidenta este de unu la patru milioane de nasteri. Pe scurt, boala se manifesta printr-o imbatranire galopanta. La 12 ani, Vladut Samson avea de fapt o varsta biologica de 80 de ani. Adica, imbatranea intr-un an cat altii in sase. O banala fractura i-a provocat moartea. La doua luni de la teribilul eveniment, mama lui Vladut a dat nastere unui alt copil, o fetita, Ioana. O poveste de viata cum rar s-a mai auzit, relateaza EVZ.

Cazul Huidu si culpa criminala a politicienilor: Un sfert dintre accidentele rutiere din Romania au loc pe DN1, cel mai periculos drum din tara. Autostrada Zapezii, gata pe hartie din 2009. Autostrada Zapezii, Bucuresti-Brasov, ar fi trebuit sa fie finalizata in 2009, conform contractelor semnate in 2004. Pentru ca fie au fost revocate contractele, fie nu au fost bani pentru a finanta constructia lor, in momentul de fata soferii trebuie sa se multumeasca sa citeasca stiri despre cei 63 de kilometri din tronsonul Bucuresti-Ploiesti, finalizati pana in prezent. In ceea ce priveste tronsonul Comarnic-Brasov, daca anul viitor ministerul Transporturilor va reusi, din a doua incercare, sa selecteze un consortiu care sa-l construiasca in parteneriat public-privat, atunci cei 55 de kilometri ar putea fi finalizati cel mai devreme in 2015. Autostrada Bucuresti-Brasov a fost gandita initial ca o paralela pentru Drumul National 1, dar si ca o cale facila de acces rutier in Transilvania. Traficul, calculat ca medie zilnica anuala, depaseste 35.000 de vehicule pe zi pe unele tronsoane, in special pe cele de la iesirea din Capitala. Integral in Gandul.

Putin schimba tintele spionajului rusesc. Prioritatea: Europa de Est. Una dintre prioritatile premierului rus este reforma serviciului secret ale armatei, GRU, a carui operativitate este ingreunata de structurile invechite si eterne certuri pe competenta cu celelalte agentii de spionaj ale Rusiei. Forma si misiunea GRU au fost modificate pentru a reflecta noile prioritati ale elitelor politice si militare, iar Europa de Est si tarile din Asia Centrala vor fi printre obiectivele sale principale. Directoratul Principal de Spionaj al Statului Major al Armatei (GRU) este cea mai mare agentie de spionaj extern a Rusiei: in 1997, GRU avea de sase ori mai multi spioni in afara granitelor tarii decat succesorul KGBului, Serviciul Strain de Informatii (SVR). Creat in 1918 de catre Leon Trotsky, primul comandant al Armatei Rosii, GRU a fost insarcinat cu colectarea de informatii importante din punct de vedere economic sau militar din surse din afara Uniunii Sovietice, scrie Romania Libera.

Regele Mihai conducea masina de la sase ani. Inca din copilarie, Mihai I era pasionat de tehnica. Prima si marea sa pasiune a ramas automobilul. In primii ani de viata, de educatia Principelui Mihai s-a ocupat Regina-Mama Elena. Din prima copilarie a ramas cu cateva principii dupa care s-a ghidat intreaga viata: existenta in acord cu morala crestina si respectul fata de cei multi. "Nu inseamna ca, daca te afli intr-o pozitie exceptionala, trebuie sa ii tratezi de sus pe ceilalti", a detaliat al patrulea suveran al romanilor, in dialogul cu Philippe Viguie Desplaces, invataturile primei copilarii. Pentru viitorul suveran, Principesa Elena a preferat sistemul de educatie englez celui german, anunta Adevarul.

Recensamantul aduce samanta de scandal: V-ati hotarat cine este capul familiei? Peste trei zile, recenzorii incep sa bata la usile romanilor, iar cu ajutorul datelor stranse pana in 2014 vom sti exact cati suntem, in ce conditii traim, cat de amplu este fenomenul migratiei, cat de imbatranita este populatia etc. Recenzorii vor sta in fiecare casa minimum 20 de minute, si vor cere detalii despre fiecare membru al familiei in parte, despre locuinta, locul de munca etc. "Numararea" nu se face la adresa din buletin, ci la cea unde persoana locuieste propriu-zis. Cei ce stau fara forme legale nu trebuie sa se ingrijoreze, pentru ca nu ii va lua nimeni la rost, informeaza EVZ.

Sefii de sindicate despre banii ascunsi ai lui Petcu. In lumea sindicala, unii lideri se declara scandalizati de sumele imense de bani pe care fostul sef al CNSLR-Fratia nu le poate justifica. Altii, in schimb, se asteapta la inmultirea cazurilor de tipul "Petcu", pe motiv ca multe sindicate au "fost transformate in afaceri de familie". Decizia Agentiei Nationale de Integritate (ANI) de a cere verificarea averii lui Marius Petcu, care nu poate justifica 725.000 euro, starneste primele reactii printre sindicalistii-sefi din Romania. Cum o data cu ancheta procurorilor au iesit la iveala o seama de informatii compromitatoare despre fostul lider al CNSLR-Fratia, proaspata decizie a ANI are toate sansele sa dea o lovitura serioasa imaginii organizatiilor sindicale, in ansamblul lor, scrie Romania Libera.

Cum se incalta Europa pentru iarna. Doar in cateva tari europene exista obligativitatea echiparii masinilor cu anvelope de iarna pe toata durata sezonului rece. La aceasta ora, cauciucurile de iarna sunt obligatorii doar in cateva state europene: Austria, Finlanda, Cehia, Letonia, potrivit datelor detinute de Uniunea Internationala a Transportatorilor Rutieri (International Road Transport Union - IRU). Multe tari nu au legislatie speciala pentru anvelopele de iarna. Iar celelalte au adoptat o varianta care sa protejeze masina de surprize in anotimpul rece, dar care sa nu il oblige pe proprietarul acesteia la cheltuieli inutile. In Norvegia, de exemplu, tara unde zapada si inghetul domina o buna parte din an, anvelopele de iarna trebuie puse doar pe drumurile unde soferul "se asteapta sa fie zapada sau gheata", relateaza Adevarul.

Cum sa ai noroc in viata. Reteta lui Donald Trump. Miliardarul Donald Trump are cateva reguli pe care le indica drept esentiale pentru reusita. Printre ele se numara si "Cele mai importante lucruri in viata sunt relatiile si sanatatea!". Sa-ti placa la nebunie ceea ce faci, sa nu te plictisesti, sa treci prin greutati! Lucruri aparent simple... Indicatiile celebrului om de afaceri Donald Trump devin complicate daca sunt aprofundate! "Ai nevoie de iubire, ai nevoie de incredere, ai nevoie de sex, ai nevoie de o multime de lucruri, fiecare dintre ele foarte complicat!", spune Donald Trump, care nu pierde niciodata ocazia de a-si expune filosofia speciala in ceea ce priveste "cum sa te descurci in viata", informeaza EVZ.

Regele Mihai I al Romaniei: "Acasa redeveneam un copil retras, singuratic". Despartirea parintilor, Principii mostenitori Carol si Elena, a umbrit copilaria Regelui Mihai. Cel proclamat Rege la numai 6 ani marturisea, peste ani, ca a resimtit acut lipsa vietii de familie. Mihai, al patrulea rege al Romaniei, s-a nascut in seara de 21 octombrie 1921, la Castelul Foisor din Sinaia. Regina Elena a Greciei a avut o sarcina dificila. Pentru mai multa siguranta, in afara de doctorul Romalo, medicul oficial al Casei Regale, din patria viitoarei mame a fost adus la Sinaia si un specialist grec, doctorul Louros. Mostenitorul tronului a venit pe lume mai devreme, in urma unei nasteri complicate, care i-a facut pe cei prezenti sa se teama pentru viata mamei si a bebelusului. Integral in Adevarul.