Rolul Regelui in lovitura de palat din 23 august 1944. Impreuna cu oamenii sai de incredere, cu liderii politici ai opozitiei si generali din Armata Romana, Mihai I i-a luat lui Ion Antonescu puterea. Spre sfarsitul anului 1942, multi intelesesera ca razboiul luase o alta turnura. Succesele militare ale Axei, rapide si naucitoare la inceput, pareau tot mai indepartate. Se stinsese si entuziasmul politicienilor romani care-l sustinusera pe Ion Antonescu. Pe cel devenit intre timp maresal, "cruciada impotriva bolsevismului" l-a purtat departe de granitele istorice ale Romaniei, in stepa Rusiei, relateza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Pe Huidu il asteapta o pedeapsa cu suspendare. In Romania, Justitia este blanda: autorii accidentelor mortale au scapat ieftin, au primit cel mult trei ani de inchisoare, insa n-au ajuns niciodata dupa gratii. Serban Huidu va da, maine, prima declaratie dupa inceperea urmaririi penale pentru ucidere din culpa. El va veni in fata procurorilor de la Parchetul Brasov insotit de avocatul Ion Manjina. "S-a dat, pana acum, o declaratie sumara, conform uzantelor, in care a spus ca a derapat. Maine, insa, va da prima declaratie dupa inceperea urmaririi penale, deci dupa aducerea la cunostinta a invinuirii. Dar, nu stiu inca daca Serban Huidu va fi dispus sa scrie. Din cate stiu, va trebui sa mai dea declaratii si sotia lui Huidu, dar si bona", a precizat, ieri, pentru EVZ, avocatul Ion Manjina, dupa cum informeaza EVZ.

Scandalul "Butoane - 26 de voturi". Seful deputatului PDL inregistrat votand la doua maini raspunde cu o solutie antifurt naucitoare. Liderul grupului deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru gandul, dupa ce a vazut cazul deputatului Rusu care a votat de 26 de ori la doua maini, ca vrea sa propuna ca parlamentarii sa nu mai fie obligati sa stea in plen cand voteaza. In general, democrat-liberalii s-au ferit miercuri sa vorbeasca despre cazul deputatului Valentin Rusu, care a votat de 26 de ori cu doua cartele in sedinta din urma cu o saptamana. Prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde, nasul deputatului Rusu, a declarat pentru gandul ca nu vrea sa comenteze acest caz, dar "il va analiza". A adaugat ca nu intelege de ce se face legatura cu faptul ca este nasul deputatului PDL. Integral in Gandul.

Test pentru copiii de 3 ani: Descrieti stema, Ziua Unirii si traditiile minoritatilor. Copiii de 3 ani ar trebui sa stie stema tarii, sa cunoasca traditiile minoritatilor si sa descrie Ziua Unirii, potrivit fiselor de evaluare impuse de Ministerul Educatiei. Oficialii recunosc ca exista "exagerari", dar le considera irelevante. Psihologii, in schimb, le cred periculoase. "Ma cheama Maria (sau Mihai, sau Ioana), am 3 ani si merg la gradinita de langa muzeu. La gradinita ma joc cu toti copiii, chiar daca apartin unor minoritati. De Ziua Nationala desenez impreuna cu colegii mei stema tarii". Asa ar trebui sa vorbeasca un copil care abia a intrat in invatamantul prescolar, in opinia Ministerului Educatiei, daca ne luam dupa fisele de evaluare pe care trebuie sa le completeze educatoarele incepand de anul acesta, scrie Romania Libera.

30 de ani de la revolta inabusita cu fecale. In octombrie 1981, minerii de la Motru s-au rasculat violent pentru ca nu le mai ajungea painea. Fronda a fost reprimata la 20 octombrie cu masini de pompieri care au improscat cacat peste manifestanti. Istoria recenta a Romaniei ascunde multe nemernicii. Se implinesc trei decenii de la cea mai josnica umilinta la care au fost supusi niste cetateni ai Romaniei comuniste. Au cerut paine, iar statul le-a dat, la propriu, cacat. In urma cu exact 30 de ani, la Motru se petrecea un important scurtcircuit in angrenajul comunist. Rascoala minerilor de la Motru (judetul Gorj) a fost pe nedrept uitata de istorie. "Adevarul" incearca sa o puna acolo unde ii este locul: alaturi de Valea Jiului '77 si de Brasov '87. Integral in Adevarul.

Clanul "Butoane" avea un turnator la Serviciile Secrete. Amanunte stupefiante despre modul in care se invarte societatea giurgiuveana in jurul unor indivizi care castiga la barbut sau alte jocuri de noroc. O buna parte dintre oamenii de afaceri, politicieni sau functionari publici din aceasta urbe de pe malul Dunarii au beneficiat de avantaje, dar au tras si ponoase de pe urma celor care i-au imprumutat sau in fata carora au pierdut sume consistente de bani. Autoritatile care au incercat sa puna capat acestui tip de organizare de tip mafiot s-au impiedicat de oameni ai legii! Surse judiciare au dezvaluit, pentru "Evenimentul zilei", ca unul dintre cei care a blocat, anul trecut, o ancheta a ofiterilor de la Crima Organizata este chiar un ofiter din cadrul unei importante structuri de informatii: "Doi s'un sfert". De la acesta, membrii clanului "Butoane" au aflat ca urmeaza sa "fie saltati", informeaza EVZ.

Doua treimi dintre romi se declara romani. 700.000, 2.000.000, 3.000.000 ... cati romi traiesc in Romania? Intr-o vreme in care romul, in majoritate se declara roman, iar romanului, in majoritate i se pune eticheta de tigan, doar cel mult o treime dintre tiganii romani se declara romi. Nu este doar un joc de cuvinte, ci pura realitate. Peste doua treimi dintre tiganii autohtoni isi declina apartenenta la etnie din diverse motive: teama, rusine, conotatie peiorativa a denumirii, provenienta din familii mixte etc. In aceste conditii, numarul neoficial al persoanelor de etnie roma din Romania variaza de la un fabulos 3 milioane (Banca Mondiala) la un "mult mai verosimil 1,5 milioane" (Comisia Europeana), dupa cum aminteste profesorul Ciprian Necula, liderul campaniei de comunicare SPER (Stop Prejudecatilor despre Etnia Rromilor), scrie Gandul.

Herman Cain, noua speranta a republicanilor pentru Casa Alba. Omul de afaceri din Atlanta a rasturnat toate calculele si s-a impus in ultimele saptamani ca principala optiune republicana pentru prezidentialele de anul viitor. Daca va fi aruncat in lupta cu Obama, Casa Alba va fi disputata, pentru prima data in istorie, de doi cetateni de culoare. Un sondaj recent publicat de Wall Street Journal si NBC prezinta un nou favorit republican in cursa pentru Casa Alba. Desi americanii se asteptau ca rivalul lui Barack Obama sa se aleaga dintre guvernatorul Texasului, Rick Perry, si fostul lider conservator din Massachusetts, Mitt Romney, ultimele cifre indica un favorit aparut de nicaieri: Herman Cain. Integral in Romania Libera.

In culisele celei mai mari fabrici de ceaiuri din Romania. Plantele medicinale cresc controlat si trec prin zeci de analize inainte sa ajunga in plic. Efectele lor sunt puse la incercare prin studii clinice facute in spitale si la medici de familie. Inainte sa fie turnat in ceasca, ceaiul trece prin zeci de analize, iar, ulterior, efectele promise sunt confirmate prin studii clinice desfasurate in mari spitale din tara sau in cabinetele medicilor de familie. Cultivarea si "manuirea" plantelor nu se face dupa ureche: nu cresc la margine de drum, in bataia gazelor de esapament si nu se usuca pe ziar pana se transforma in paie, asa cum faceau bunicile odata, relateaza EVZ.

Culisele pregatirii zborurilor Tarom. Portretul robot al calatorilor care lesina la bord. Cum se comporta pasagerul Traian Basescu. "Numele meu este Radu Juncu si veti calatori astazi impreuna cu mine la Amsterdam". Asa incepe o zi obisnuita a unui pilot Tarom. Operatorul national aerian si-a deschis marti portile pentru a prezenta presei activitatea din culisele companiei. Totul incepe cu sesiunea de briefing, care se face cu o ora inainte de decolare de catre echipajul de zbor, format din doi piloti si trei insotitoare de bord si in care se discuta fiecare aspect legat de zborul care urmeaza sa fie efectuat. "Nu avem slot (intarziere-n.red.) la aterizare. Timpul de zbor va fi de 2 ore si 39 de minute la dus si de 2 ore si 30 de minute la intoarcere. Vom avea o zona de turbulenta. O sa incerc sa gasesc un nivel de zbor cu o turbulenta mica. O sa va contactez sa imi spuneti starea pasagerilor nostri", se adreseaza comandantul Radu Jucu echipajului sau, in cadrul sesiunii de briefing demonstrative, inainte de plecarea cursei ROT 361/AMS. Integral in Gandul.

Spagarul Bian ne fura din toate partile. Fost secretar de stat, fost vicepresedinte al PDL Alba si fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortelor de Munca, Silviu Bian (51 de ani), arestat preventiv pentru luare de mita, a incercat sa scape de acuzatia de luare de mita, desi petele substantei fluorescente necesara inscriptionarii banilor cu "mita" i-au ramas pe maini, pe cravata si pe costum pana la miezul noptii de sambata spre duminica, saptamana trecuta. El a sustinut in instanta, unde magistratii au analizat cererea DNA de arestare a demnitarului, ca e bolnav de diabet si nu se cade sa ajunga dupa gratii, unde conditiile de detentie sunt prea aspre pentru un ditamai directorul care cara spagile cu sacosele, anunta Adevarul.