Deutsche Welle publica in editia sa electronica, in limba romana, o scurta analiza referitoare la dublul limbaj folosit de guvernul Ponta in privinta angajamentelor luate de acesta in fata Comisiei Europene. "Una transmite Victor Ponta la Bruxelles, in scrisoarea trimisa presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, altul este discursul de la Bucuresti, in care seful guvernului incrimineaza activitatea procurorilor de la DNA", scrie Deutsche Welle.

Ponta si AntonescuFoto: AGERPRES

"Presedintele interimar Crin Antonescu declara marti, inaintea publicarii raportului: "Romania nu este in situatia de a i se testa si verifica angajamentul fata de valorile democratice. Nu suntem cobai, fundamentele democratiei in Romania sunt consacrate demult." O zi mai tarziu, mai exact miercuri seara, intr-o interventie publica, acelasi Crin Antonescu declara ca Raportul MCV "este in deplina concordanta cu ceea ce credem noi aici, in Romania" si ca "ceea ce e un lucru imbucurator pentru noi toti e ca se reintra pe calea normalitatii in ceea ce priveste o comunicare normala cu Comisia Europeana."

"In aceeasi maniera a limbajului dublu, explicit prin ascunderea adevarului, premierul Victor Ponta a apreciat Raportul MCV ca fiind unul "echilibrat". In aceeasi zi insa, el a acuzat procurorii DNA de practici staliniste. Declaratia a fost facuta in contextul in care managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei, a fost chemat la audieri pentru ca l-ar fi favorizat pe fostul prim ministru condamnat Adrian Nastase, dupa tentativa de sinucidere a acestuia. Raportul medicilor de la Institutul de Medicina Legala arata ca ranile lui Adrian Nastase au fost superficiale si nu necesitau internarea de urgenta intr-un spital civil."

"Despre audierea directorului Spitalului Floreasca, Victor Ponta a declarat in sedinta de guvern de miercuri: "Imi aduc aminte de procesul medicilor din 1952 de pe vremea lui Stalin. Va rog, domnule ministru al sanatatii, sa transmiteti medicilor exceptionali chemati la DNA respectul meu pentru munca lor. Va rog sa transmiteti regretul meu pentru ca sunt anchetati din cauza ca sunt medici."

"Avem, iata, de-a face cu acelasi dublu limbaj: una transmite Victor Ponta la Bruxelles, in scrisoarea trimisa presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, altul este discursul de la Bucuresti, in care seful guvernului incrimineaza activitatea procurorilor de la DNA. Mesajul este, desigur, unul populist, dar si de intimidare, adica cum isi permit procurorii anticoruptie sa cheme la audieri niste "medici exceptionali".