Avand in vedere ca nunta regala in casa de Windsor va deveni maine evenimentul principal cam peste tot in lume, am hotarat ca ii voi dedica cateva cuvinte in care voi prezenta publicului republican din Romania cateva date generale legate de acest "monument istoric" numit casa regala sau monarhia Regatului Unit al Marii Britanii si a teritoriilor urmatoare: Antigua si Barbuda, Australia, Bahamas, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, New Zealand, Papua New Guinea, Saint Kitts si Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent si Grenadinele, Insulele Solomon si Tuvalu (sper ca le-am insiruit pe toate, exact cum protocolul regal indica), scrie Theophyle pe blogul sau.

Casa de Windsor a fost creata la data de 17 iulie 1917, din ramura britanica a Casei de Saxa-Coburg si Gotha. Intrand in razboi cu varul Wilhelm al II-a Imparatul Germaniei si regele Prusiei, regele George al V-lea a hotarat printr-o proclamatie regala sa se indeparteze de originile germanice ale monarhiei britanice, schimband pana si numele Casei Regale. Regele George al V-lea schimba numele casei germane in Windsor, locatie unde regele avea resedinta si domiciliul principal- Castelul Windsor. Actualul cap al Casei de Windsor este regina Elisabeta a II-a. In februarie 1960 regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a facut cunoscut ca urmasii ei vor purta numele de Mountbatten-Windsor, care este varianta engleza a numelui german "Battenberg". Sotul reginei, Printul Philip, duce de Edinburgh, provine dintr-o linie nobiliara germana-greco-daneza a casei Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg.

Regina Elisabeta a II-a este al cincelea monarh al Casei de Windsor urmand pe Regele Eduard al VII-lea (1901-1910), Regele George al V-lea (1910-1936), Regele Eduard al VIII-lea (1936 - a abdicat pe motiv de dragoste cu Wallis Warfield o divortata de origine americana), Regele George al VI-lea (1936-1952).

Elisabeta s-a casatorit cu Filip la 20 noiembrie 1947. Elisabeta si Filip sunt verisori de gradul doi, prin regele Christian al IX-lea al Danemarcei si verisori de gradul trei, prin regina Victoria. Inainte de casatorie, Filip a renuntat la titlul de Print al Greciei si Danemarcei si a adoptat titlul de Locotenent Filip Mountbatten, dupa numele familiei mamei sale. Chiar inainte de nunta a fost numit Duce de Edinburgh si a primit titlul de Alteta Sa Regala (ASR Ducele de Edinburgh). Regina si Ducele de Edinburgh au celebrat cea de-a 60-a aniversare de la nunta in 2007; casnicia lor este cea mai lunga casnicie a unui monarh britanic. Domnia reginei este mai lunga decat a patru precursori imediati ai ei combinati: (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea si George al VI-lea). Este al treilea monarh britanic ca durata a domniei (dupa regina Victoria cu 63 de ani si regele George al III-lea cu 59 de ani), al doilea monarh actual ca durata a domniei (dupa regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei) si cel mai in longeviv monarh britanic.

Regina si Ducele de Edinburgh au patru copii: Charles- Print de Wales, Anne- Printesa Regala, Andrew- Duce de York, Edward- Conte de Wessex. Printul Charles de Wales (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor) s-a nascut la 14 noiembrie 1948, la Londra. Charles, actualul Print de Wales, este si mostenitor al tronului Regatului Unit.

Citeste si comenteaza pe Politeia.