Ieri a aparut o stire care descrie perfect boala cronica economica a Romaniei de azi. Am sa comentez aceasta stire in 2 moduri:

Stirea de ieri: Premierul in vizita la uzinele Vodafone

Premierul Republicii Socialiste Romania (RSR) a vizitat ieri (2 iulie, 2014), uzinele romano-britanice Vodafone. Tovarasul Premier a participat la inagurarea unui nou centru de servicii de tehnologie a informatiei si telecomunicatii.

Cu ocazia vizitei de lucru s-a elogiat parteneriatul dintre RSR si Vodafone. Invatand din erorile bine intentionate ale inaintasilor, socialistii de azi recunosc importanta parteneriatului dintre stat si corporatiile internationale.

Poporul roman va beneficia de peste 2000 de locuri de munca in urmatorii ani. Meritul guvernului si, mai ales, al Premierului este de netagaduit. Conducatorii nostri iubiti au bagat mana adanc in buzunarul nostru comun si au ajutat corporatia Vodafone cu peste 8 milioane de euro pentru a-si indeplini proiectele marete ce ne vor conduce tinerii pe noi culmi ale tehnologiei telecomunicatiilor.

Acest ajutor este deopotriva o lovitura data micilor si mizerilor intreprinzatori privati, firmelor mici, viermilor de apartament, ei fiind cei care platesc direct acesta subventie de stat. Nu trebuie sa minimizam nici importanta interventiei statului roman in interesul proletariatului. Cum altfel s-ar putea extrage banii din mainile manjite ale privatizatilor sau ale angajatilor cu salarii obscene? Cum altfel s-ar putea plati intreg aparatul socialist pus in slujba poporului roman?

In virtutea bunei lor gandiri, nu putem decat spera ca ai nostri conducatori au rasplatit corporatia britanica pentru sustinerea aparatului militienesc si al securitatii statului. Daca Vodafone s-ar fi impotrivit, nu am fi avut telefoanele ascultate sarguincios si ar fi crescut riscurile teroriste si faptele ilegale care pasc bunastarea republicii noastre socialiste.

Visul economiei planificate central este astazi mai aproape. Colaborarea alaturi de corporatiile straine serioase este un pas intermediar. Sa nu uitam spusele lui Karl Marx “Ultimul capitalist spanzurat va fi cel care ne-a vandut funia”. Miile de proletari romani nu vor uita niciodata ca slujbele lor se datoreaza doar eforturilor neprecupetite ale conducatorilor, democratic alesi. Inca o dovada ca tinerilor li s-a oferit sansa de a se realiza din punct de vedere profesional in Romania.

Ura! Ura! Ura! Traisca noul socialism!

Stirea de azi: Corporatia, partnerul de capatai al statului

Premierul socialist democrat al Romaniei a participat la inaugurarea unui centru de servicii al corporatiei Vodafone.

Centrul are acum 100 de angajati, iar compania doreste sa ajunga la 750 de angajati pana la sfarsitul anului, respectiv 2000 de angajati in 3 ani. Cu siguranta vor fi minim 450 de angajati timp de 3 ani.

Vodafone spune ca va cheltui (nu a facut-o deja in totalitate) 5M GBP (6.3M EUR) pentru dotarea si pregatirea noilor angajati. Fara alte detalii date, putem deduce ca aceasta este suma totala ce va fi cheltuita in urmatorii trei ani de Vodafone pentru a isi sustine operatiunile. Evident, suma nu include salariile platite noilor angajati.

Desi Vodafone si Primul ministru ne vorbesc de o investitie a corporatiei britanice, se pare ca este vorba de o simpla cheltuiala operationala. Prin definitie, o investitie este facuta pentru a aduce un profit.

Centrul din Romania este un centru de suport telefonic pentru plata facturilor, administrarea conturilor si configurarea telefoanelor clientilor internationali. La asta se adauga si activitati de helpdesk si administrare pentru infrastructura interna a Vodafone – conform comunicatului de presa Vodafone.

Asadar, in Romania, vor mai aparea 2000 de locuri de munca in call-centere. In limbaj corporatist, va fi un “centru de excelenta” pentru corectarea facturilor, chat online si administrarea bazelor de date, totul la costuri competitive.

Nimic gresit in asta, insa nu vorbim de vreo investitie, ci de optimizarea unor cheltuieli operationale ale Vodafone.

Alarmanta este descoperirea faptului ca Vodafone primeste un ajutor de stat pentru acest proiect sau altul asemanator. Opacitatea comunicarii ministerului de finante ne impiedica sa confirmam cu claritate. Stim ca proiectul deja aprobat ca ajutor de stat pentru Vodafone prevede crearea a 450 de noi locuri de munca ce vor avea un cost, cu salariile, de 20.48M EUR. Statul subventioneaza 8.19M EUR, adica 40% din costuri!

Adica, Vodafone angajeaza personal in Romania si, in mod direct, NU PLATESTE TAXE pentru angajatii sai. Angajarile se fac in IT, cel mai competitiv domeniu. Restul companiilor platesc taxe si se bat pe o forta de munca limitata si prost educata.

Alte corporatii care primesc ajutoare de stat si sunt, in practica, iertate de taxe: IBM, Microsoft, DELL, Siemens, SAP, eMag, Teamnet etc (lista completa pe mfinante). Orice alt angajat sau angajator din Romania plateste taxe, undeva la 50% din ce castiga. Am mai scris despre ajutoarele de stat in IT, ce sunt o nedreptate colectiva.

Partneriatul dintre guvern si corporatii are avantaje mutuale:

  •     corporatiile sunt tratate preferential si iertate de taxe
  •     corporatiile ajuta statul in demersul securist de a spiona si controla cetatenii
  •     guvenantii anunta ca ei creeaza locuri de munca
  •     firmele mici si angajatii subventioneaza acest parteneriat corupt, adica il platesc din buzunar
  •     firmele mici sunt zdrobite de concurenta neloiala a corporatiilor

Cu minuscule exceptii, jurnalistii romani, cainii de paza ai “democratiei”, pricep doar ce li se spune in comunicate si declaratii de presa si raspandesc minciuni generalizate.

Pe scurt: Vodafone isi prezinta cheltuielile operationale ca si investii in Romania. Guvernul ii ofera un ajutor de stat preferential, care in termeni reali inseamna ca Vodafone nu plateste taxe pentru angajatii sai. Prim ministrul socialist al Romaniei anunta investitia si faptul ca guvernul ajuta la crearea a noi locuri de munca, iar tinerilor li se dau sanse in Romania. Companiile mici si angajatii de rand platesc taxele care sustin aceste proiecte clientelare si demagogice.

Votati socialismul, spre binele conducatorilor vostri si ai clientilor lor!