Klaus Iohannis si-a ratat startul la Palatul Cotroceni dupa ce, "sfatuit rau", "a ales sa-si inceapa cariera prezidentiala decorand un simpatizant legionar", scrie Deutsche Welle, intr-un editorial semnat de Petre M. Iancu, facand referire la decorarea, de catre seful statului, a fostului detinut anticomunist Octav Bjoza.

Klaus IohannisFoto: Hotnews

"Din pacate, noul presedinte, cel investit cu sperante imense, probabil exagerate, in masura in care are in fata o misiune extrem de grea si mijloace politice destul de putine si de precare spre a o indeplini, a debutat cu stangul in noua sa functie.

Sfatuit rau, Iohannis, a carui sarcina suprema nu este doar prezervarea securitatii Romaniei si deci si a aliantelor ei externe, ci si sa constituie un reper moral pentru concetatenii lui, a ales sa-si inceapa cariera prezidentiala decorand un simpatizant legionar. Fireasca reactie alarmata a unui ONG monitorizand antisemitismul in Romania n-a intarziat sa aiba loc", se arata in editorialul D.W..

In opinia autorului, "chiar daca si in tara si in strainatate se va tine sema de perioada de gratie de 100 de zile care i se acorda indeobste unui lider incepator", "gestul sau e prea grav pentru a putea fi trecut cu vederea".

Acesta noteaza ca "hotararea inceperii activitatii la Cotroceni prin decorarea in sfanta zi de 22 decembrie a unui ins care participa la ceremonii solemne ale unei organizatii fasciste, tine discursuri si ii elogiaza precursorii, ba se si afiseaza cu seful unui partid neolegionar e foarte nelinistitoare".

Iata mai jos cateva pasaje din editorialul D.W, care poate fi citit in intregime aici:

  • Pentru democratie s-a murit acum 25 de ani pe strazile oraselor romanesti, nu pentru extrema dreapta, sau cea stanga, ambele simpatizand cu 'toxicul Ceausescu', (dupa cum, in mod salutar, l-a calificat chiar Iohannis), ori cu Vladimir Putin, produsul KGB-ului.
  • Ar fi fost elementar ca si Andrei Muraru, fost director executiv la IICCMER, actual consilier al presedintelui, sa stie toate acestea. A ignorat el profilul celui decorat la 22 decembrie? L-a cunoscut si nu i-a pasat? In ambele situatii greseala sa ar fi, daca el a comis-o, de neiertat.
  • Decizia ar putea indica, inainte de orice, fie prea putina claritate morala sau abilitate politica, fie prea putina stiinta in materie de valori din partea sefului statului, care, cu siguranta, nu-si poate permite nici una nici alta. Simultan, ea semnaleaza si un deficitar instinct prezidential pentru alegerea sfetnicilor sai, daca o exceptam pe excelenta sa purtatoare de cuvant.
  • Or, in ciuda criticilor indreptatite pe care le-au starnit din capul locului unele din optiunile sale, noul presedinte a ales sa-si aduca aproape si insi partial discreditati, ori cel putin controversati, cu un bilant reformist, ori in materie de memorie si propensiune pro-occidentala, prea anemic ca sa fie bine Romaniei viitoare.
  • Asa sa arate oare ¬Romania lucrului bine facut?¬ Oare asa ar fi vrut romanii care au declansat revolutia civica de la 16 noiembrie, sa se vada unita natiunea? Cum se vad oare in tara si in lume violentele atacuri antisemite la adresa istoricului si politologului romano-american Vladimir Tismaneanu, care, pe buna dreptate, a deplans in termeni fara echivoc decorarea lui Octav Bjoza?
  • Pe langa handicapul unor consilieri nu tocmai in corpore competenti, precum si cel, la fel de alarmant, al absentei unei majoritati guvernamentale si al sustinerii de catre un partid dispus si capabil sa preia puterea, Iohannis are, ce-i drept, si un atu extrem de pretios. E capitalul, de fapt inestimabil, al increderii romanilor.
  • Seful statului ar trebui sa fie insa edificat ca acest capital initial, fie si imens cum e, ramane volatil si se poate irosi vertiginos, in siajul unor repetate decizii eronate. E cert ca si presedintele si altii mai au timp sa invete. In fond, nimeni nu s-a nascut maestru. Sa speram asadar ca, la cumpana dintre ani, intelepciunea, la Cotroceni si aiurea, va reveni in prim plan si va spori decisiv.