PD si PLD, divort inaintea casatoriei (de Andreea Pora)
Procentele dreptei sunt insa o tema de trista meditatie, pentru ca e putin probabil ca ele sa poata fi fructificate la alegerile din 2008.
Intre PD si PNL s-a produso ruptura irevocabila, care nu tine doar de razboiul dintre palate, ci de abordarea diferita a unor teme majore: coruptie, protectie sociala, proprietate. Impins de dorinta maladiva de a ramane la putere, PNL guverneaza prin masuri de stanga, iar PD, profitand de opozitia in care a fost aruncat, a putut ocupa fara nici un efort zona de centru-dreapta. Ascensiunea PLD, care intr-un timp-record a ajuns la 8%, ar putea prefigura o viitoare constructie politica avand sorti de izbanda in alegerile generale.
Chestiunea nu este deloc simpla, primele disensiuni intre PD si PLD au inceput sa apara, iar din declaratiile contradictorii ale unor lideri democrati se vede ca nu s-a conturat inca o strategie. Doua sunt formulele posibile, ambele cu multiple avantaje si dezavantaje.
Prima ar fi acel partid popular imaginat de Valeriu Stoica, mai precis o fuziune, in care PD si PLD sa-si pastreze individualitatea, varianta dorita de democrati, dar intampinata cu reticenta de PLD, suit pe calul naravas al celor 8 procente. Problema este ca aceasta constructie nu va atrage din nucleul dur al PNL, care, chiar daca este nemultumit de lideri, de struto-camila in care s-a transformat partidul si rusinat de figurile deplorabile ale unor ministri, nu ar vota in ruptul capului un partid considerat fiul nelegitim al fostului FSN, cu Basescu drept locomotiva. Desigur, un partid popular format din PD si PLD ar putea aspira electorat din multe alte zone, dar de p
referat pentru clarificarea politica si evitarea ambiguitatilor ulterioare este captarea votantilor liberali intr-un procent considerabil. Lucru dificil din motivele expuse, dar nu imposibil.
A doua formula este aceea a unei aliante de tipul celor care au mai existat deja – CDR si D.A. –, adica protocol, liste comune, negocieri pe locuri. Avantajul este ca fiecare partid ramane cu identitate bine conturata, cu potential maxim de atragere a electoratului. Doar in aceasta varianta PLD are sansa de a creste din bazinul electoral al PNL si de a da acea indispensabila componenta liberala potentialei Aliante.
Principalul dezavantaj care ar putea indeparta alegatorii este ca dupa precedentele CDR si D.A. exista suspiciunea perfect justificata ca istoria se va repeta. Ajunse la putere, cele doua partide isi vor urma propriile interese, iar dezbinarea, ineficienta si conflictele le vor marca, asa cum s-a
intamplat cu ambele aliante de dreapta. Nici un protocol, nici o declaratie, semnatura sau juramant nu vor constitui suficiente garantii. In ambele formule insa se va ridica problema de lidership. Boc, Blaga sau Stolojan?
Semnalul de disensiune lansat zilele acestea este foarte prost si alimenteaza temerile de care vorbeam. Probabil cuvantul decisiv il va avea Traian Basescu, care poate determina cele doua partide sa gaseasca o formula viabila. Daca insa si
ngurul liant dintre PD si PLD il vor constitui Basescu si dorinta de a castiga alegerile, soarta constructiei de dreapta va fi pecetluita. Liderii PD si PLD au ocazia sa demonstreze ca acum doi ani, cand cereau fuziunea in numele salvarii dreptei, nu erau doar niste demagogi cu misiunea de a destrama Alianta D.A.
Andreea Pora, Romania libera

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?