Craciunul e o rusine pentru tot mai multe persoane din lumea occidentala. Nu chiar orice fel de persoane. In mare parte, rusinatii sint de gasit in Universitati, in mass media, intre politicienii de stinga si in institutiile europene. Citeva exemple nu strica, ba chiar pot ajuta un pic la mentinrea bunei dispozitii si, ceva mai mult, la tristeti fara leac.

Un caz tipic pentru mediile academice americane e Universitatea din Tennessee care a elaborat un plan in 10 puncte pentru suprimarea Craciunului. Planul interzice, dintr-un foc, aparitia lui Mos Craciun, urarile, felicitarile si mincarurile traditionale. De brad, nici nu mai poate fi vorba, desi nimic nu exclude, pe viitor, aparitia palmierilor. Peste tot in lumea ocidentala, televiziuni si ziare de mare circulatie fac eforturi severe si reusesc sa evite in programele lor cuvintul Craciun. Publicul e, totusi incurajat sa sarbatoreasca ceva destul de neclar care se leaga de iarna.

La Bruxelles, traditionalul Tirg de Craciun are un nume nou, luat de pe pirtiile de schi: Plaisirs d'hiver! Placerile iernii! Asta lasa, totusi, descoperite celelalte anotimpuri. Lideri politici ai stingii reusesc sa se faca vazuti oriunde nu se vede o cruce sau o biserica, de preferat intr-o moscheie sau in vreuna din cladirile mereu in pericol de explozie pe care sta scris, la intrare, Centru Cultural Musulman. Parlamentul European se straduie sa fie cit mai european tiparind felicitari si pavoazind interioarele oficiale cu urarea Felicitari de Sezon!

Citeste tot articolul semnat de Traian Ungureanu pe EuropaLibera.org