Din adincul haznalei intrebam: va bateti joc de noi? Iliescu si Voinea se distreaza, de 17 ani, impreuna. Se intilnesc prin birouri si povestesc, de una, de alta. Iliescu, de creierii imprastiati pe pereti, in iunie ’90. Voinea, de cum l-a imprastiat cu gloante pe Ceausescu, in decembrie ’89. Mai rid, mai beau o cafea, au grija sa nu semneze nimic. Si se mai uita la Romania care asteapta, in timpul asta, pe jos, legata de piciorul mesei. Ii mai arunca ba o conferinta de presa, ba declaratiile extraordinare pe care Voinea le face de doua ori pe an, in fiecare an, de 17 ani. In iunie si in decembrie. Pe urma: gata! A fost viciu de procedura! Nu se considera! Iliescu e curat. Sigur, daca vreti, o luam de la cap. Inca 17 ani, pe putin. La geam apare Andon Juridicon, istovit de decizia comisiei sale care a iertat parlamentarii hoti de chirii, si zice: „Iote, Ioane si Dane si popor, ca merge Statul de Drept! Pazea, Europo!“.

Va bateti joc de noi? Bogdan Olteanu, nepotul stricat al bunei dne Vass Ghizela, isi face bunica sa rida, doctrinar, in mormint, oprind de la publicare o decizie a Curtii Constitutionale. Monitorul Oficial e prea ocupat! De cine? De nesimtiti? De cretini si slugi? De groparii Justitiei? Asadar, iata istoria Ordonantei prin care Chiuariu a incercat sa se scape si sa scape de ancheta gasca Ministrilor: la emitere, a fost publicata intr-o ora si jumatate - la abrogare, nu e loc! Monitorul Oficial e plin ochi. Cu ce? Cu poze cu femei goale? Mai mult: Ministrul Justitiei ramine in post, dupa ce a redactat, cu minuta si cu mintisoara lui, un act neconstitutional. Romania e, prin urmare, acea tara europeana in care Ministrul Justitiei ARE dreptul de a nesocoti Constitutia. Va bateti joc de noi? De cite ori? Si de ce?

Va bateti joc de noi din patriotism. Adica va bateti joc de noi, pentru ca nu va puteti abtine sa fiti romani. Iar la romani, asta e obiceiul: ti-o trag, mi-o tragi, ne-o tragem, hai noroc si sa fim sanatosi, mai da-i in ma-sa! Pe cine? Pe toti si pe noi insine, in frunte cu tara noastra. Romania? Sa fim seriosi! Ce e aia? Am glumit destul. Aniversam cel putin 130 de ani de umor statal. Cine n-a inteles, prostii si fraierii, sint de gasit intre Plevna si Cotul Donului, cu oprire in Piata Revolutiei, pe partea gresita. Adevarul e ca ati pus mina pe stat. Adevarul e ca in Romania nu exista justitie, legi si dreptate. Va calca dna Paunescu pe zebra, dnul Temesan pe conturi, Patriciu pe alegeri, Stolnici pe trecut si pe parinti, DIP pe buget, Nastase pe case si Iliescu pe suflet? Marche la Strasbourg! Ne vedem secolul urmator. Tot degeaba. Adevarul e ca va lafaiti la toate nivelurile solului, subsolului, trecutului si ale prezentului Romaniei, ca pe un pachebot unde aveti totul la dispozitie: de la vesela la mecanici. Ce-si mai doresc Domnii? Putem face si altceva pentru Democratiile Lor ? Doresc Domnii sa-L votam pe Duda presedinte? Sau sa ne autodizolvam? Nici o problema: plecam, toti, pe urma lui Mailat. Sau raminem, dar ne mutam pe Internet. Se poate orice. Caci voi sinteti viciile. Iar Romania e procedura.

Cotidianul