Filmul romanesc "Aferim", al regizorului Radu Jude, merita sa ajunga in lista scurta a nominalizatilor pentru film strain, cel putin asta sustine cotidianul american New Tork Times, intr-o cronica de film publicata joi. "Aferim!" este un lungmetraj de epoca amuzant si brutal si reprezinta o viziune neinfricata asupra trecutului, se arata in cronica, potrivit Mediafax.

Aferim!Foto: filmedefestival.ro

"Mai aveti nevoie de un motiv pentru a fi suparati din cauza nominalizarilor la Oscar? Iata unul - Aferim!, de Radu Jude. Este un lungmetraj de epoca amuzant si brutal, cu o doza de contemporan. Propus oficial sa reprezinte Romania la categoria cel mai bun film intr-o limba straina, nu a fost inclus in lista celor cinci nominalizati", isi incep New York Times cronica.

Jurnalistii americani sustin ca nu ar fi pentru prima data cand Romania este "calcata in picioare, tratata fara respect si ignorata de marile puteri ale lumii". "Si atunci, de ce ar fi Hollywoodul o exceptie? Marginalitatea este o parte a identitatii nationale si o tema a cinematografiei recente si infloritoare a Romaniei", adauga acestia, dand exemplu filmul "Comoara", al lui Corneliu Porumboiu.

Imaginea in alb-negru a filmului romanesc este descrisa in cronica americana ca "un exercitiu elegant potentat de o interpretare teatrala"."Filmul este o viziune neinfricata asupra trecutului, care scoate la iveala cruzimea si prejudecatile ascunse sub aparente".

Despre prestatia actorului Teodor Corban, interpretul rolului principal, jurnalistii de la New York Times spun ca a fost una "din suflet si exuberanta". "Are ceva din carisma dura a lui Anthony Quinn si putin din excentricitatea, libertatea de interpretare si umorul pe care John Wayne le-a adus in ultimele westernuri ale sale", mai scriu criticii americani.

Lungmetrajul "Aferim!", castigator al trofeului Ursul de Argint la Berlinala 2015, a fost lansat, vineri, in cinematografele din Statele Unite.