"Mineriada" de la Opera Nationala din Bucuresti. Demisia coreografului danez Johan Kobborg si reflexele sovine romanesti

de Victor Eskenasy     Europa Libera
Miercuri, 13 aprilie 2016, 15:41 Revista Presei | Opinii/Analize


Ziua de 12 aprilie va intra, probabil, în istoria culturală a României secolului al XXI-lea drept una rușinoasă, cea a unei alte „mineriade”, împotriva unei mîini de artiști, balerini ai Operei Naționale de la București, ce au îndrăznit să protesteze împotriva veleitarismului și naționalismului, a îngustimii de spirit și a comportamentului fariseic, amintind de vremuri ceaușiște, și demonstrate de cei doi dirijori români ce s-au trezit peste noapte instalați de Ministerul Culturii în posturi de conducere.

Un martor al evenimentelor relata pe Facebook despre înjurăturile, fluierăturile, urletele „Plecați Dracului la voi în țară”, adresate balerinilor de „oameni abrutizați”, la care s-a adăugat, nota el pe bună dreptate, „lipsa de solidaritate a altor artiști și intelectuali care acum bagă capul în nisip, avînd naivitatea să creadă că nu le vine și lor rîndul”...

Marți, cronicarul cultural britanic Norman Lebrecht pe influentul său site Slipped Disc, iar astăzi un artist tot britanic, Michael Windsor, rezumau lucrurile, unul vorbind de șovinismul românesc, celălalt scriind pe un tweet: „Este atît de deprimant! Gelozie amestecată cu naționalism de extremă dreaptă, toate într-o instituție culturală - o zi teribilă pentru artă! (So depressing! Jealousy mixed with right wing nationalism, all in a cultural institution - a terrible day for art!)
Alina CojocaruAlina Cojocaru

A fost, într-adevăr, o zi teribilă pentru artă în România - iar faptul a fost înregistrat imediat și pe alte meridiane, din Danemarca pînă în Statele Unite, în New York Times - să auzi strigîndu-se de către angajați ai Operei de Stat, ca în urmă cu un sfert de veac „Nu ne vindem țara!”, acum „Afară din România!”. Strigătul de luptă era adresat balerinei Alina Cojocaru, partenerului ei de scenă și de viață, coreograful Johan Kobborg, și celor cîțiva tineri balerini ai companiei ONB ce și-au exprimat solidaritatea cu epopeea lor.

Alina Cojocaru este astăzi una din stelele recunoscute ale baletului mondial și prestațiile ei au adus și aduc infinit mai mult prestigiu României decît cele ale noilor directori instalați la Opera Națională din București, dirijori cu oarecare popularitate în România, dar, practic, rămași anonimi pe scena internațională. Cum scria despre unul din ei un critic muzical britanic de la The Guardian, după un concert la Londra, un dirijor „care are încă un drum lung de parcurs pînă să ajungă în rangurile celor mari”.

Este greu de crezut că izbucnirea de șovinism de la Opera Română, unde, în plus, același director dirijor le-a cerut balerinilor străini să vorbească românește (!), a fost una spontană; iar dacă nu a fost organizată de directori, de ce aceștia nu au ieșit să liniștească lucrurile, să evite imaginile penibile distribuite imediat pe Internet, cu balerina Alina Cojocaru plîngînd copleșită de „magnitudinea” conaționalilor ei?...

Johan Kobborg și Alina Cojocaru, un cuplu celebru astăzi în lumea mondială a baletului, puteau să ducă o viață liniștită și îndestulată în Occident. Johann Kobborg a ales să vină în România și să se străduie din greu, din 2013, să clădească o trupă de balet reprezentativă la Opera Națională din București.

O reamintea într-un interviu acordat în februarie publicației britanice „Dance Magazine”, în care spunea, între altele, că venind la Opera din București „intrase într-un loc înghețat în trecut”, unde „producțiile arătau ca acelea din anii 1940 și '50”. „Cîteva luni după ce am preluat lucrurile, clădirea a intrat în reconstrucție. Și așa este încă. Lucrurile cer timp aici. Pentru aproape jumătate de an, întreaga companie a trebuit să se schimbe într-o singură cameră, cu o bucată de cerceaf separînd fetele de băieți. Studiouri nu existau; era o singură cameră lipsită de o podea ca lumea. Și, cinstit vorbind, nu faci mulți bani ca dansator în România. Lumea ar fi șocată. Șocată [să audă salariile]. Nu le pot oferi mult dansatorilor... Gîndesc, însă, înainte, ca unul din ei și știu de ce am avut nevoie în cariera mea; să am oportunități...”

Premonitoriu, poate, Johann Kobborg declara în interviul din februarie: „Ceea ce mi-ar place cu adevărat este ca într-o bună zi, cînd nu voi mai fi în România, locul să nu se întoarcă la ceea ce a fost în trecut. [...] Sper să reușesc să las în urma mea o structură. Sper, de asemenea, că indiferent cine va veni după mine va înțelege că nu trebuie să mai lași oamenii să spună „Așa ceva nu este posibil fiindcă asta este România”....

Dirijorul Tiberiu Soare, imediat după ce a fost numit director interimar al Operei, deși în conflict de interes, dat fiind că soția sa este primă-balerină, a încercat să-l dea afară pe coreograful danez. De unde și un început de scandal. Medierea ministrului culturii, a condus la retragerea lui Tiberiu Soare pe un post de director adjunct, numirea altui dirijor, Vlad Conta, director-general interimar, și oferta creării unui post oficial de director artistic al Baletului pentru Johan Kobborg.

Dezinformat, în mod evident, de Vlad Conta, în care avea încredere, ministrul culturii anunța în mod repetat rezolvarea cazului. În fapt, Vlad Conta a acționat imediat identic lui Tiberiu Soare, amenințînd în plus balerinii solidari cu Kobborg și cerîndu-i Alinei Cojocaru să mintă pentru „binele” Operei Naționale. A urmat marți dimineață demisia oficială a lui Johan Kobborg, iar după-amiază mizerabila mineriadă.

Într-un moment de criză și degringoladă politică, România a mai pierdut o șansă de aliniere la lumea marilor valori culturale internaționale.

Un articol de Victor Eskenasy, publicat de Europa Libera


6177 vizualizari

 • -8 (24 voturi)    
  hei (Miercuri, 13 aprilie 2016, 15:53)

  john70 [utilizator]

  Este trist sa constati ca imbecilii de cronicari din Vest cred ca chestia asta are vreo legatura cu "nationalismul de extrema dreapta".
 • -9 (23 voturi)    
  despre ce mineriada vorbim (Miercuri, 13 aprilie 2016, 15:56)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Cu tot respectul, insa care este mineriada? Un adevar rostit tardiv este tot un adevar, pana la urma: cerem sa ni se spuna veniturile lunare ale cuplului platite de la bugetul de stat, inclusiv drepturi conexe, precum si venitul imediat urmator al unui "artist" local, dintre cei numiti mineri cu atata usurinta!
 • -7 (23 voturi)    
  n-ar fi bine... (Miercuri, 13 aprilie 2016, 15:59)

  Codruta N [utilizator]

  ... sa-i intrebati si pe ceilalti (cei care fluierau si strigau) DE CE faceau asta?
  In fond, erau colegi cu cei doi - strigau impotriva lor num'ashaaa... ca erau o turma proasta?
  • +4 (14 voturi)    
   aia care strigau (Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:33)

   Tudor-S [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   era niste cu burta si in tricou murdar. nu cred ca erau "colegi" :)))
 • +17 (25 voturi)    
  Pe linia cunoscuta (Miercuri, 13 aprilie 2016, 16:01)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Distrugerea ICR, legea timbrului cultural, clientelismul din teatrele „de stat” etc. ROMANIA E CONDUSA DE IMPOSTORI LIPSITZI DE CULTURA, bugetul pentru cultura e 0,3%, iar acum a venit rindul baletului romanesc sa fie distrus.
 • -7 (21 voturi)    
  bai eskenasy (Miercuri, 13 aprilie 2016, 16:31)

  Point [utilizator]

  sau cum te chiama.dute ba la tine in...de unde esti tu.
  si ia-l si pe kobreg ala,cine o mai fi

  acum serios,cateodata ma amuza cand ne fac unii,ba sovini,ba de extrema dreapta.poate poate da domnul si se mai ridica unul ca autorul,sau ca influentul britanic si ne invata ce si cum,corectul politic.deviez...
  daca eram asa de sovini sau mancatori de straini,cum au ajuns balerini de afara sau coregrafi de pe alte meleguri sa performeze pe scenele noastre??
  ca aia din conducere au balcanismul ridicat,nu e ceva nou,dar nici sa te apuci si sa arunci cu lampasul de pamant si sa-i faci pe toti plini de ra...huila
  • +8 (16 voturi)    
   Du-te frate si te culca (Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:31)

   Tudor-S [utilizator] i-a raspuns lui Point

   daca habar nu ai cine e Kobborg (nu Kobreg:)))
   Lasa oamenii care merg la opera sa comenteze aici.
   Vrei sa iti spun cum de au ajuns straini aici ? Pt ca aia buni romani au plecat din cloaca asta infecta !!!!!! si nu mai sunt dansatori/doctori/ OAMENI ci comentatori de net sau troli straini...
    #showComment#showComment
 • -9 (23 voturi)    
  Omg! (Miercuri, 13 aprilie 2016, 16:50)

  cititoare [utilizator]

  De mult nu mi-a mai fost dat sa citesc un articol și sa-mi vina sa vărs tot ce-am mincat în ziua precedenta.

  Atita victimizare, atita nedreptate, atita suferință pricinuita de niște comuniști - evident. Vad ca de la o vreme se poarta sa-i faci pe toți comuniști dacă cumva ei nu sint de acord cu tine în vreun fel.

  Acum, pe bune, vouă vi se pare normal ca un director artistic la opera romana sa fie plătit cu peste 7 mii de euro lunar + 30 de mii de euro pentru fiecare premiera??? Și asta din bugetul statului?? În timp ce restul echipei din subordine primește cam 400 de euro lunar?? De asemenea vi se pare normal ca același director sa aducă balerini străini cu duiumul, iar ei sa fie plătiți dublu fata de balerinii romani?? Și mai aveti tupeul sa ne băgați pastila cu naționalismul?? Chiar asa de prosti ne credeți??

  Pai eu propun sa va duceți la Royal Opera House din Londra și sa încercați acolo aceleași proteste, sa vedem acolo va merge?? Aplauze pentru doamna Angela Gheorghiu și pentru jurnaliștii care v-au arătat adevăratele fețe de indivizi lacomi, corupți și cu personalitate de prințese. Avem destui indivizi de acest tip în parlamentul României, nu este nevoie sa-i importăm și din alte țări. Iar pe Alina o mai sfătuiesc sa-si găsească un alt iubit, unul care sa nu se folosească de ea pentru bani și funcții închipuite. Nu de alta, dar pentru o femeie astfel de relații nu sfârșesc niciodată bine.
  • +8 (16 voturi)    
   pentru tanti cititoarea (Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:50)

   Tudor-S [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Daca vi se face rau, mergeti sa vomati langa romanii Dvs preferati. Daca ai peste 50 de ani sau sunteti salariata ONB sunteti scuzata. Daca aveti in jur de 35 nu mai e speranta.In 2016 sa folosesti argumentul "banului public" este ineptie la grad exponential. I-ati platit Dvs personal salariul lui Kobborg ? Ati muncit langa Alina pana cand i-au plesnit oasele ? Da, sunteti sovini, pt ca pe proprii cetateni i-ati alungat de aici. Da, sunteti comunisti pt ca urlati de banul public de parca ati avea vreo influenta asupra lui. Stati linistita, o sa plece Alina la fel cum au facut "imbecilii de cronicari" si o sa ramaneti voi sa va mirositi murdaria si saracia cu Ponta si Voiculescu." Noi suntem romani! Noi suntem romani, aici veniti" Suntem un popor blestemat care isi face rau siesi cu fiecare gand meschin pe care il produce si cu fiecare fapta impotriva celor care vor sa faca CEVA aici...
    #showComment#showComment
 • +8 (14 voturi)    
  "Tot ce-i bune tre sa dispara din aceasta tara" (Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:57)

  Tudor-S [utilizator]

  Cred ca dupa treaba asta le-a ajuns si lui Alina si lui Johann de sentimente patriotice/ajutor pt cei mai sarmani. Iar piesa lui Voltaj de anul trecut de la Eurovision propun sa fie interzisa. " sa pot sa o iau de la capat " Unde sa o iei de la capat ? In tara lui " nu ne vindem tara" ? in tara lui " las' ca merge si asa " ? aici sa traiasca romanii adevarati si vigurosi care isi omoara semenii la Revolutie sau tinerii la Colectiv....
  Bolnav mintal sa fii sa vii aici sa pui umarul la ceva. Adio 3 ani de spectacole de neuitat la Opera. las' ca-i mai misto la antena
  • -7 (13 voturi)    
   Ia te uita... (Miercuri, 13 aprilie 2016, 21:57)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Tudor-S

   Tu te uiti la eurovizioane si te dai mare admirator de opera! Vezi ca astea nu prea se pupa! Acum cred ca am inteles si eu acum cam ce gusturi ieftine ai.

   Bine ca bagi si tu placa cu Colectiv in taraboiul asta de la Opera. Macar atita respect sa ai pentru cei morti acolo, sa nu te folosesti de numele lor pentru a promova salarii indecente unor astfel de indivizi, salarii platite din bugetul statului, din bani care ar fi putut fi investiti in spitale, tratamente.
 • -1 (5 voturi)    
  Clasa sociala instarita (Joi, 14 aprilie 2016, 9:06)

  aniod [utilizator]

  Pentru a avea artisti bine platiti, trebuie sa existe o clasa medie instarita. Romanii sunt prost platiti, deci nu vor plati bilete scumpe la spectacole. Cauzele debaza sunt economice. Parerea mea.
 • 0 (0 voturi)    
  Multumiri cuplului Cojocaru-Kobborg (Duminică, 17 aprilie 2016, 16:37)

  Adina001 [utilizator]

  Multumiri cuplului Cojocaru-Kobborg pentru 3 ani de spectacole de calitate, de neuitat!! Iar pentru ce ramine, no comment... rendez-vous in alte capitale europeene, mai civilizate!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version