"Mineriada" de la Opera Nationala din Bucuresti. Demisia coreografului danez Johan Kobborg si reflexele sovine romanesti

de Victor Eskenasy     Europa Libera
Miercuri, 13 aprilie 2016, 15:41 Revista Presei | Opinii/Analize


Ziua de 12 aprilie va intra, probabil, în istoria culturală a României secolului al XXI-lea drept una rușinoasă, cea a unei alte „mineriade”, împotriva unei mîini de artiști, balerini ai Operei Naționale de la București, ce au îndrăznit să protesteze împotriva veleitarismului și naționalismului, a îngustimii de spirit și a comportamentului fariseic, amintind de vremuri ceaușiște, și demonstrate de cei doi dirijori români ce s-au trezit peste noapte instalați de Ministerul Culturii în posturi de conducere.

Un martor al evenimentelor relata pe Facebook despre înjurăturile, fluierăturile, urletele „Plecați Dracului la voi în țară”, adresate balerinilor de „oameni abrutizați”, la care s-a adăugat, nota el pe bună dreptate, „lipsa de solidaritate a altor artiști și intelectuali care acum bagă capul în nisip, avînd naivitatea să creadă că nu le vine și lor rîndul”...

Marți, cronicarul cultural britanic Norman Lebrecht pe influentul său site Slipped Disc, iar astăzi un artist tot britanic, Michael Windsor, rezumau lucrurile, unul vorbind de șovinismul românesc, celălalt scriind pe un tweet: „Este atît de deprimant! Gelozie amestecată cu naționalism de extremă dreaptă, toate într-o instituție culturală - o zi teribilă pentru artă! (So depressing! Jealousy mixed with right wing nationalism, all in a cultural institution - a terrible day for art!)
Alina CojocaruAlina Cojocaru

A fost, într-adevăr, o zi teribilă pentru artă în România - iar faptul a fost înregistrat imediat și pe alte meridiane, din Danemarca pînă în Statele Unite, în New York Times - să auzi strigîndu-se de către angajați ai Operei de Stat, ca în urmă cu un sfert de veac „Nu ne vindem țara!”, acum „Afară din România!”. Strigătul de luptă era adresat balerinei Alina Cojocaru, partenerului ei de scenă și de viață, coreograful Johan Kobborg, și celor cîțiva tineri balerini ai companiei ONB ce și-au exprimat solidaritatea cu epopeea lor.

Alina Cojocaru este astăzi una din stelele recunoscute ale baletului mondial și prestațiile ei au adus și aduc infinit mai mult prestigiu României decît cele ale noilor directori instalați la Opera Națională din București, dirijori cu oarecare popularitate în România, dar, practic, rămași anonimi pe scena internațională. Cum scria despre unul din ei un critic muzical britanic de la The Guardian, după un concert la Londra, un dirijor „care are încă un drum lung de parcurs pînă să ajungă în rangurile celor mari”.

Este greu de crezut că izbucnirea de șovinism de la Opera Română, unde, în plus, același director dirijor le-a cerut balerinilor străini să vorbească românește (!), a fost una spontană; iar dacă nu a fost organizată de directori, de ce aceștia nu au ieșit să liniștească lucrurile, să evite imaginile penibile distribuite imediat pe Internet, cu balerina Alina Cojocaru plîngînd copleșită de „magnitudinea” conaționalilor ei?...

Johan Kobborg și Alina Cojocaru, un cuplu celebru astăzi în lumea mondială a baletului, puteau să ducă o viață liniștită și îndestulată în Occident. Johann Kobborg a ales să vină în România și să se străduie din greu, din 2013, să clădească o trupă de balet reprezentativă la Opera Națională din București.

O reamintea într-un interviu acordat în februarie publicației britanice „Dance Magazine”, în care spunea, între altele, că venind la Opera din București „intrase într-un loc înghețat în trecut”, unde „producțiile arătau ca acelea din anii 1940 și '50”. „Cîteva luni după ce am preluat lucrurile, clădirea a intrat în reconstrucție. Și așa este încă. Lucrurile cer timp aici. Pentru aproape jumătate de an, întreaga companie a trebuit să se schimbe într-o singură cameră, cu o bucată de cerceaf separînd fetele de băieți. Studiouri nu existau; era o singură cameră lipsită de o podea ca lumea. Și, cinstit vorbind, nu faci mulți bani ca dansator în România. Lumea ar fi șocată. Șocată [să audă salariile]. Nu le pot oferi mult dansatorilor... Gîndesc, însă, înainte, ca unul din ei și știu de ce am avut nevoie în cariera mea; să am oportunități...”

Premonitoriu, poate, Johann Kobborg declara în interviul din februarie: „Ceea ce mi-ar place cu adevărat este ca într-o bună zi, cînd nu voi mai fi în România, locul să nu se întoarcă la ceea ce a fost în trecut. [...] Sper să reușesc să las în urma mea o structură. Sper, de asemenea, că indiferent cine va veni după mine va înțelege că nu trebuie să mai lași oamenii să spună „Așa ceva nu este posibil fiindcă asta este România”....

Dirijorul Tiberiu Soare, imediat după ce a fost numit director interimar al Operei, deși în conflict de interes, dat fiind că soția sa este primă-balerină, a încercat să-l dea afară pe coreograful danez. De unde și un început de scandal. Medierea ministrului culturii, a condus la retragerea lui Tiberiu Soare pe un post de director adjunct, numirea altui dirijor, Vlad Conta, director-general interimar, și oferta creării unui post oficial de director artistic al Baletului pentru Johan Kobborg.

Dezinformat, în mod evident, de Vlad Conta, în care avea încredere, ministrul culturii anunța în mod repetat rezolvarea cazului. În fapt, Vlad Conta a acționat imediat identic lui Tiberiu Soare, amenințînd în plus balerinii solidari cu Kobborg și cerîndu-i Alinei Cojocaru să mintă pentru „binele” Operei Naționale. A urmat marți dimineață demisia oficială a lui Johan Kobborg, iar după-amiază mizerabila mineriadă.

Într-un moment de criză și degringoladă politică, România a mai pierdut o șansă de aliniere la lumea marilor valori culturale internaționale.

Un articol de Victor Eskenasy, publicat de Europa Libera
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6269 vizualizari

 • -8 (24 voturi)    
  hei (Miercuri, 13 aprilie 2016, 15:53)

  john70 [utilizator]

  Este trist sa constati ca imbecilii de cronicari din Vest cred ca chestia asta are vreo legatura cu "nationalismul de extrema dreapta".
 • -9 (23 voturi)    
  despre ce mineriada vorbim (Miercuri, 13 aprilie 2016, 15:56)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Cu tot respectul, insa care este mineriada? Un adevar rostit tardiv este tot un adevar, pana la urma: cerem sa ni se spuna veniturile lunare ale cuplului platite de la bugetul de stat, inclusiv drepturi conexe, precum si venitul imediat urmator al unui "artist" local, dintre cei numiti mineri cu atata usurinta!
 • -7 (23 voturi)    
  n-ar fi bine... (Miercuri, 13 aprilie 2016, 15:59)

  Codruta N [utilizator]

  ... sa-i intrebati si pe ceilalti (cei care fluierau si strigau) DE CE faceau asta?
  In fond, erau colegi cu cei doi - strigau impotriva lor num'ashaaa... ca erau o turma proasta?
  • +4 (14 voturi)    
   aia care strigau (Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:33)

   Tudor-S [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   era niste cu burta si in tricou murdar. nu cred ca erau "colegi" :)))
 • +17 (25 voturi)    
  Pe linia cunoscuta (Miercuri, 13 aprilie 2016, 16:01)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Distrugerea ICR, legea timbrului cultural, clientelismul din teatrele „de stat” etc. ROMANIA E CONDUSA DE IMPOSTORI LIPSITZI DE CULTURA, bugetul pentru cultura e 0,3%, iar acum a venit rindul baletului romanesc sa fie distrus.
 • -7 (21 voturi)    
  bai eskenasy (Miercuri, 13 aprilie 2016, 16:31)

  Point [utilizator]

  sau cum te chiama.dute ba la tine in...de unde esti tu.
  si ia-l si pe kobreg ala,cine o mai fi

  acum serios,cateodata ma amuza cand ne fac unii,ba sovini,ba de extrema dreapta.poate poate da domnul si se mai ridica unul ca autorul,sau ca influentul britanic si ne invata ce si cum,corectul politic.deviez...
  daca eram asa de sovini sau mancatori de straini,cum au ajuns balerini de afara sau coregrafi de pe alte meleguri sa performeze pe scenele noastre??
  ca aia din conducere au balcanismul ridicat,nu e ceva nou,dar nici sa te apuci si sa arunci cu lampasul de pamant si sa-i faci pe toti plini de ra...huila
  • +8 (16 voturi)    
   Du-te frate si te culca (Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:31)

   Tudor-S [utilizator] i-a raspuns lui Point

   daca habar nu ai cine e Kobborg (nu Kobreg:)))
   Lasa oamenii care merg la opera sa comenteze aici.
   Vrei sa iti spun cum de au ajuns straini aici ? Pt ca aia buni romani au plecat din cloaca asta infecta !!!!!! si nu mai sunt dansatori/doctori/ OAMENI ci comentatori de net sau troli straini...
   • -4 (4 voturi)    
    SALARIUL (Joi, 14 aprilie 2016, 9:01)

    aniod [utilizator] i-a raspuns lui Tudor-S

    De ce nu li s-a dat balerinilor romani de valoare salariul de 7000 Euros lunar?
   • -1 (1 vot)    
    nu ma duc (Joi, 14 aprilie 2016, 11:12)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Tudor-S

    nici muort.adica ce vrei sa zici?ca io nu stiu opere dinastea?pai io am fost la baletu ala traviata de doo ori.si stiu pa toti actorii

    greu cu ironia
 • -9 (23 voturi)    
  Omg! (Miercuri, 13 aprilie 2016, 16:50)

  cititoare [utilizator]

  De mult nu mi-a mai fost dat sa citesc un articol și sa-mi vina sa vărs tot ce-am mincat în ziua precedenta.

  Atita victimizare, atita nedreptate, atita suferință pricinuita de niște comuniști - evident. Vad ca de la o vreme se poarta sa-i faci pe toți comuniști dacă cumva ei nu sint de acord cu tine în vreun fel.

  Acum, pe bune, vouă vi se pare normal ca un director artistic la opera romana sa fie plătit cu peste 7 mii de euro lunar + 30 de mii de euro pentru fiecare premiera??? Și asta din bugetul statului?? În timp ce restul echipei din subordine primește cam 400 de euro lunar?? De asemenea vi se pare normal ca același director sa aducă balerini străini cu duiumul, iar ei sa fie plătiți dublu fata de balerinii romani?? Și mai aveti tupeul sa ne băgați pastila cu naționalismul?? Chiar asa de prosti ne credeți??

  Pai eu propun sa va duceți la Royal Opera House din Londra și sa încercați acolo aceleași proteste, sa vedem acolo va merge?? Aplauze pentru doamna Angela Gheorghiu și pentru jurnaliștii care v-au arătat adevăratele fețe de indivizi lacomi, corupți și cu personalitate de prințese. Avem destui indivizi de acest tip în parlamentul României, nu este nevoie sa-i importăm și din alte țări. Iar pe Alina o mai sfătuiesc sa-si găsească un alt iubit, unul care sa nu se folosească de ea pentru bani și funcții închipuite. Nu de alta, dar pentru o femeie astfel de relații nu sfârșesc niciodată bine.
  • +8 (16 voturi)    
   pentru tanti cititoarea (Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:50)

   Tudor-S [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Daca vi se face rau, mergeti sa vomati langa romanii Dvs preferati. Daca ai peste 50 de ani sau sunteti salariata ONB sunteti scuzata. Daca aveti in jur de 35 nu mai e speranta.In 2016 sa folosesti argumentul "banului public" este ineptie la grad exponential. I-ati platit Dvs personal salariul lui Kobborg ? Ati muncit langa Alina pana cand i-au plesnit oasele ? Da, sunteti sovini, pt ca pe proprii cetateni i-ati alungat de aici. Da, sunteti comunisti pt ca urlati de banul public de parca ati avea vreo influenta asupra lui. Stati linistita, o sa plece Alina la fel cum au facut "imbecilii de cronicari" si o sa ramaneti voi sa va mirositi murdaria si saracia cu Ponta si Voiculescu." Noi suntem romani! Noi suntem romani, aici veniti" Suntem un popor blestemat care isi face rau siesi cu fiecare gand meschin pe care il produce si cu fiecare fapta impotriva celor care vor sa faca CEVA aici...
   • -4 (14 voturi)    
    virsta n-are a face! Experienta da! (Miercuri, 13 aprilie 2016, 21:48)

    cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Tudor-S

    Si mai usor cu generalizarile de tip "daca ai virsta nu stiu care, esti nu stiu cum" samd. Ca presupun ca ai absolvit totusi o scoala, ca sa stii sa dai niste argumente concrete, masurabile, nu doar vorbe goale.

    Revenind la discutie, am fost la destule spectacole la viata mea, inclusiv la Royal Opera House, unde au dansat acesti doi balerini, ca sa fac comparatii si sa-mi dau seama ca acest danez nu a avut vreo realizare importanta la Opera din Bucuresti. Coregrafie slaba, sincronizare care lasa de dorit si emotivitate aproape inexistenta.

    De asemenea am lucrat destui ani in multinationale (inclusiv in tari straine), ca sa stiu ca orice expat care accepta un job nou intr-o tara straina se straduieste cit de cit sa invete limba acelei tari, din respect pentru echipa sa. Nu trebuie s-o stie la perfectie, dar sa stie sa converseze, sa se faca placut de catre ceilalti. Nu reuseste sa se faca placut de catre ceilalti? Pai inseamna ca nu are calitati de leader si atunci nici nu are ce cauta intr-o asemenea postura.

    Sa mentionez si salariul? Hai sa fim seriosi, am destule cunostinte in Romania, care au pozitii de director in multinationale, cu raspunderi serioase, cu program zilnic de la 8 dimineata la 9 seara si care sint platiti cu aprox 3 mii de euro... Pe cind acest individ este platit cu cel putin 7 mii de euro + inca vreo 30 de mii de euro cind lanseaza vreo premiera. Si macar de ar face o treaba buna de banii astia sau macar de s-ar inscrie si el la niste cursuri de limba romana... Daca tie ti se pare normal un asemenea salariu intr-o tara ca Romania inseamna ca tu nu cunosti valoarea banului (!).

    Si mai lasa-ma cu comunismul. Ce-a lasat comunismul in constiinta multora, inclusiv in constiinta ta... este aceasta idolarizare fata de un individ, de parca el este Dumnezeul pe pamint, perfectiunea intruchipata, iar noi restul sintem niste imbecili. Cind mai multi romani ca si tine o sa scape de aceste complexe, abia atunci societatea noastra va evolua.
    • +7 (13 voturi)    
     Te-am recunoscut, doamna Cititoare (Joi, 14 aprilie 2016, 2:11)

     AntonB [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

     Te-am vazut in corpul de balet - erai mai in spate, acolo unde nu se prea vede, si a facut un sarman balerin hernie de disc agravata cind a incercat sa ridice marfa, dupa cum indica coregrafia.

     Crede-ma, te inteleg acum de ce te uiti cu atita iritare la o profesionista modesta si inzestrata precum Alina.

     Cit despre marea diva Angela Gheorghiu, sa nu uitam cind a refuzat sa cinte in 1990 la concertul de binefacere organizat de STRAINI pentru Romania.

     Acum a apucat-o patriotismul, la Opera Romana nu a cintat NICIODATA pentru ca nu i se puteau plati taxele de zeci de mii de euroi.

     Acum chiar nici sa nu mai vina, ca nu i-a mai ramas aproape nimic din vocea ei behaita, numai fumurile.
     • +5 (9 voturi)    
      Trist (Joi, 14 aprilie 2016, 5:24)

      Maria356 [utilizator] i-a raspuns lui AntonB

      Tocmai m-am intors de la Viena, a fost o premiera Tosca - un Scarpia minunat, un tenor in plina ascensiune in rolul lui Mario si... ghici cine in rolul Floriei Tosca - o soprana cu vocea imbatrinita, apucata de tremurici la voce (o vibratie ridicola, de oaie narcisista), cu figura de vrajitoare cu parul negru vopsit la modul cel mai vulgar, pentru o femeie in al saselea deceniu de viata, o bunica practic.

      Ca cintareata e scapatata de mult, vocea s-a cam dus. Si ca actrita este ridicola, cind trebuia sa-l injunghie pe Scarpia in opera arata de parca vroia sa il gidile pe buric pe bietul bariton.

      Se stie ce urit se purta doamna Burlacu cu toti - familia Gheorghiu a folosit-o cit a putut numai ca sa parvina, dar ei n-au fost singurii folositi. De profesoara ei n-a contenit sa vorbeasca urit, extrem de meschin sa vorbesti atit de urit de cea care ti-a impins muzica in cap, si inca dupa moartea maestrei Arta Florescu. Doi dintre prietenii cei mai apropiati ai acestei cintarete inchipuite sint, nu glumesc, Mircea Badea si Mihai Gadea. Cine se aseamana... De ce va mirati ca la vederea unor talente reale, nu umflate cu masina de propaganda, doamna diva se umfla in pene ca un paun supradimensionat cu pene ofilite?
      • -2 (6 voturi)    
       Oaie narcisista... (Joi, 14 aprilie 2016, 8:36)

       cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Maria356

       Doar atita ai putut scoate? Stiu, strugurii sint acrii. As fi vrut sa te vad pe tine cu o asemenea cariera ca ei, cu o voce de asemenea calibru. Oamenii ca tine au luat-o in deridere si pe Maria Callas, pentru ca nu-i asa, odata trecuta de prima tinerete nu mai e buna de nimic si poate fi aruncata in umbra istoriei. Vezi ca nici domnisoara Alina nu o sa fie vesnic tinara. Pe ea tot oaie narcisista o s-o denumiti sau cum? De asemenea sper ca nici tie pe strada sa nu ti se strige in fata 'oaie narcisista' la primele zbircituri ale fetei. Asta se cheama respect pentru oamenii care au trait o viata si au realizat ceva in ea. Dar vad ca spiritul de cocalar a intrat adinc in subconstientul hipsterilor zilelor noastre.
     • -5 (9 voturi)    
      Pastreaza-ti aberatiile pentru tine! (Joi, 14 aprilie 2016, 8:12)

      cititoare [utilizator] i-a raspuns lui AntonB

      Modestia acelei cucoane se reflecta totalmente in salariile sale si ale iubitului sau, salarii perverse care le-au adus cistiguri de sute de mii de euro in cei 3 ani de cind au venit la Bucuresti, asta in timp ce in aceeasi tara salariul minim pe economie este de 200 de euro, iar oameni care au absolvit studii tehnice si economice, care lucreaza pe brinci de dimineata pina seara, cu capul in calculator si risca concedierea la cea mai mica greseala, primesc salarii lunare de 1000-3000 de euro in cele mai fericite cazuri. Asa ca scuza-ma daca nu inteleg modestia acestor parveniti! Dar tu ramii in bula ta de visare, cu frustrarile de absolvent umanist, cu salariu derizoriu si visind la salariile inginerilor si directorilor corporate, pentru ca nu-i asa... tu esti un artist si un umanist si deci tu valorezi mai mult decit un inginer sau un doctor ce salveaza vieti.
     • -4 (8 voturi)    
      Si inca ceva... (Joi, 14 aprilie 2016, 8:23)

      cititoare [utilizator] i-a raspuns lui AntonB

      De ce nu-mi explici de ce un doctor in Romania care salveaza vieti zi de zi trebuie sa aiba un salariu de 15 ori mai mic decit acest ... balerin coregraf? E vorba de banii statului in cazul de fata, ambele functii fiind platite de la bugetul statului, ambele functii fiind platite din salariul meu de om angajat la privat. Cu oameni cu gindirea ta bolnavicioasa, are DNA de furca zi de zi.
   • -6 (12 voturi)    
    aaa si inca ceva... (Miercuri, 13 aprilie 2016, 22:00)

    cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Tudor-S

    Da, i-am platit salariul dlui Kobborg! Pentru ca eu platesc taxe la stat, iar dinsul este un bugetar! Si deci, da, ma intereseaza unde ajung banii mei.
 • +8 (14 voturi)    
  "Tot ce-i bune tre sa dispara din aceasta tara" (Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:57)

  Tudor-S [utilizator]

  Cred ca dupa treaba asta le-a ajuns si lui Alina si lui Johann de sentimente patriotice/ajutor pt cei mai sarmani. Iar piesa lui Voltaj de anul trecut de la Eurovision propun sa fie interzisa. " sa pot sa o iau de la capat " Unde sa o iei de la capat ? In tara lui " nu ne vindem tara" ? in tara lui " las' ca merge si asa " ? aici sa traiasca romanii adevarati si vigurosi care isi omoara semenii la Revolutie sau tinerii la Colectiv....
  Bolnav mintal sa fii sa vii aici sa pui umarul la ceva. Adio 3 ani de spectacole de neuitat la Opera. las' ca-i mai misto la antena
  • -7 (13 voturi)    
   Ia te uita... (Miercuri, 13 aprilie 2016, 21:57)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Tudor-S

   Tu te uiti la eurovizioane si te dai mare admirator de opera! Vezi ca astea nu prea se pupa! Acum cred ca am inteles si eu acum cam ce gusturi ieftine ai.

   Bine ca bagi si tu placa cu Colectiv in taraboiul asta de la Opera. Macar atita respect sa ai pentru cei morti acolo, sa nu te folosesti de numele lor pentru a promova salarii indecente unor astfel de indivizi, salarii platite din bugetul statului, din bani care ar fi putut fi investiti in spitale, tratamente.
 • -1 (5 voturi)    
  Clasa sociala instarita (Joi, 14 aprilie 2016, 9:06)

  aniod [utilizator]

  Pentru a avea artisti bine platiti, trebuie sa existe o clasa medie instarita. Romanii sunt prost platiti, deci nu vor plati bilete scumpe la spectacole. Cauzele debaza sunt economice. Parerea mea.
 • 0 (0 voturi)    
  Multumiri cuplului Cojocaru-Kobborg (Duminică, 17 aprilie 2016, 16:37)

  Adina001 [utilizator]

  Multumiri cuplului Cojocaru-Kobborg pentru 3 ani de spectacole de calitate, de neuitat!! Iar pentru ce ramine, no comment... rendez-vous in alte capitale europeene, mai civilizate!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by