Bogdan Olteanu i-a scris lui Mircea Cartarescu. Biroul de Presa PNTCD i-a scris lui H.-R. Patapievici. Olteanu il acuza pe Cartarescu de carlism si ii prevede un viitor legionar.

Cartarescu s-a facut vinovat de doua ori: l-a plasat pe Olteanu sub calitatea de cetatean si nu si-a ascuns sprijinul pentru Traian Basescu. Cealalta bestie intelectuala, Patapievici, e vinovata de tradare. Patapievici a scris, intr-un editorial, ca PNTCD e dezastrul de la capatul unei sperante inselate. Biroul ii aduce aminte ca a fost numit, in CNSAS, de taranisti. Vina lui Patapievici: a refuzat sa se sinucida ritualic, alaturi de taranisti. Pe pluta, linga Milut si Pavelescu, in costum de mari persecutati cu chimir, mai era un loc. Patapievici a lipsit de la martiriu si a acceptat postul de director al Institutului Cultural Roman. Propus de Basescu. Aici e crima.

Mesajul scrisorilor e acelasi: augusta democratie romana a revenit la viata, proptita de partidele istorice, si e alergata, acum, de Basescu, proto-fesenistul. In aceasta batalie, Olteanu si Biroul sint eroii indirjiti si istorici ai binelui, iar Cartarescu si Patapievici sint craniile aninate, evident, contra cost, la briul lui Basescu. Citeva corecturi.

Draga Horia si draga Mircea! Sau nu! Stimati Cartarescu si Patapievici, primi clasici ai culturii romane postcomuniste, tocmai de asta sinteti tinte. Pentru ca sinteti un reper confirmat, stabil si incomod, intr-o lume escrocata de civismul penal-liberal si dusmanita de resentimentul de catafalc al taranistilor. In al doilea rind, sprijinul pentru Basescu va continua sa fie legal, pina in clipa in care Olteanu va reusi sa treaca prin Parlament ordonanta de urgenta intitulata: „Cu privire la sanctionarea unor manifestari de simpatie fata de cetateanul Basescu“. Apropo, Olteanu e cetatean doar in masura in care poate produce un buletin si un pasaport. In rest, e un anticetatean integral, o nenorocire care incununeaza duplicitatea politica romaneasca si strica numele Parlamentului. Nu e Olteanu acel supercetatean care: a ascuns proiecte de legi, a simulat dezbateri si voturi in bloc, a pus poprire pe Monitorul Oficial, a insultat un ambasador? Nu carlismul e pericolul, ci reptilismul, cu manifestarea sa suprema oltenismul.

In ce priveste Biroul, tot ce era de spus s-a spus. De la trei milioane de voturi in 1996, pe catargul CDR, la 70.000, in euroalegerile de luna trecuta. Sa facem scaderea. Observam ca Patapievici nu e singur, ci unelteste impreuna cu alte citeva milioane de tradatori. Coposu n-a facut fata. A fost calcat de toate copitele monstrului veleitar romanesc. PNTCD e un dezastru comic si respingator. Respingator, pentru ca s-a hranit din naivitatea noastra, si comic, pentru ca nu stie ca e un dezastru comic.

Acum citva timp, 22 de ONG-uri au protestat fata de „insultele“ aduse de Basescu lui Olteanu si Pirvulescu (coautorul unei legi care a tintit, patent, escrocarea Parlamentului). Astept, acum, protestul la adresa „insultelor“ lansate de cuplul democratic Olteanu si Biroul. S-ar putea sa astept mult si bine.

Cotidianul