Iarna, de la Cosbuc la reporterul anonim
Daca nu v-ati uitat la relatarile din prima linie a frontului iernii, cu siguranta au facut-o rudele, prietenii, colegii dv. Si este aproape imposibil sa nu fi primit un telefon nelinistit care sa va chestioneze asupra catastrofei fara precedent provocate de prima ninsoare importanta in Bucuresti. La stirile TV de joi, in Capitala nimic nu mai functiona, transportul in comun, aprovizionarea, serviciile publice etc. Totul era iremediabil inghetat, inclusiv inimile autoritatilor, ca in cel mai prost film despre apocalipsa meteorologica „Numai dragostea”, care se termina, fara sens, cu niste africani suspendati in aer.
Lamentatiile stereotipe ale televiziunilor au fost strabatute - si de data asta - de aceeasi interogatie. De ce nu au curatat autoritatile strazile pana la asfalt astfel incat sa se poata circula de la prima ora a diminetii? Pot sa pricep ca in ziua de astazi oamenii si jurnalistii, in special, nu au incredere in autoritati si nici macar in propriile simturi.
De aceea recomand crearea conditiilor meteo din noaptea de miercuri spre joi intr-un laborator improvizat acasa sau la serviciu pentru a gasi raspunsul la intrebarea care i-a infuriat pe ziaristii si realizatorii TV. Scepticilor le sugerez sa ia un pliculet de sare, sa-l verse pe o suprafata inchisa la culoare intr-o gramajoara si sa incerce sa mute sarea cu degetele intr-o alta gramajoara, sufland in acelasi timp peste ea. Oricat am incerca sa gasim vinovati in carne si oase, este imposibil sa cureti drumurile „la negru”, pe viscol.
Si pentru ca ieri, asa cum anuntau agentiile de presa internationale, situatia din Romania intra in normal, trebuia gasita o noua calamitate: transportul aerian. Imaginile din aeroporturi cu oameni obositi, stresati si infometati asteptand decolarea avioanelor amanate din cauza conditiilor meteo erau insotite de comentarii incarcate de angoasa existentiala. Un reporter al Realitatii TV a exclamat chiar din mijlocul unei sali de asteptare: „Nu mai exista speranta. Oamenii acestia nu mai cred in nimic”. Ceea ce, cu toata tabloidizarea fara frontiere a presei, nu cred ca ar fi spus nici un reporter CNN la anularea de catre United Airlines a cam 70 de zboruri zilnic in decembrie 2007 (2.350 toata luna, potrivit Associated Press).
Iarna, vrem sa ninga, dar nu sa fie zapada. Vara, vrem sa fie cald, dar nu si seceta. Toamna si primavara vrem sa ploua, dar nu prea mult. Ne dorim sa traim intr-un mediu perfect controlat cu natura ca program de divertisment. Sau, mai degraba, televiziunile ne doresc asta. Cititorilor EVZ prima zapada le-a dus bucurie. Potrivit sondajului realizat pe www.evz.ro, 80,98% din cei 2.681 de respondenti s-au bucurat, doar 17,53% afirmand ca ninsoarea le-a provocat neplaceri sau revolta fata de autoritati.
Evenimentul Zilei

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Mai aveti in vedere si ca:
- parcarile de pe strazile laterale sunt blocate - nu e prioritara deszapezirea lor... si nici a strazilor respective, de fapt - de parca cei care locuiesc acolo nu platesc aceleasi taxe municipalitatii !
- zapada este doar impinsa pe banda 1 - costa prea mult indepartarea ei... in conditiile in care bugetul pt deszapezire al unui sector este aproximativ egal cu cel al unui judet !
pe scurt - imi place sa ninga iarna, dar vreau sa vad pe ce-am platit taxe (iar daca am platit degeaba, si se vede ca asa e, atunci cred ca e normal sa am dreptul la lamentatii stereotipe - oricum cu altceva n-o sa ma aleg); si-mi place sa fie cald vara, dar vreau sa pot respira aer, nu praf de la montarea/demontarea/remontarea bordurilor, lucruri care se fac tot pe banii mei (off-topic: anul trecut pe mosilor s-a intamplat exact asa: intai au montat borduri in linie dreapta, pe urma le-au demontat si pe urma le-au remontat in zig-zag, ghiciti de ce - se factureaza metri liniari de bordura montata, iar o linie in zig-zag e mai lunga decat una dreapta... sau poate ca era on-topic?!...)