Romania este o tara in care secretomania este un sport la mare cautare incepand de la inaltii demnitari si pana la cele mai marunte consilii locale. In pofida unor legi clare, secretul consilierilor ramane bine pazit. Printre legile facute doar pentru ochii frumosi ai Europei se numara si legea pentru declararea si controlul averilor demnitarilor.

Desi Romania intra in al doilea an ca membra deplina a Uniunii Europene, desi presa dezbate periodic chestiunea publicarii declaratiilor de avere ale demnitarilor, efectul dorit al acestei legi nu a patruns inca in straturile profunde ale administratiei publice locale.

Astfel, daca in marea majoritate a cazurilor parlamentarilor, orice simplu cetatean poate vizualiza on-line declaratia de avere actualizata, acelasi lucru nu este posibil si in cazul alesilor locali. In mai toate consiliile judetene din Romania exista cel putin un ales local care nu si-a facut publica declaratia de avere in termenul prevazut de lege.

Performerii ignorarii obligatiilor legale

Fie ca sunt din Alba, Maramures, Timis sau Neamt, consilierilor nu le pasa. Cauzata fie de frica, fie de indolenta sau dezinteres, ignorarea impertinenta a acestei obligatii legale isi are desigur performerii. Un record impresionant este detinut de Consiliul Judetean Dolj: 70% dintre declaratiile de avere ale consilierilor, publicate pe site-ul institutiei, sunt dureros de invechite.

Peste jumatate dintre ele nu au mai fost actualizate din 2005, desi legea prevede obligativitatea anuala a publicarii lor.

Am discutat cu cativa dintre alesii oltenilor. Unii dintre ei se ascund dupa o chichita a legiuitorului care spune ca declaratia trebuie actualizata doar in conditiile dobandirii de noi bunuri. Insa legea considera drept bunuri si veniturile anual realizate, ori nu ne vine a crede ca un consilier judetean ar renunta de buna-voie la veniturile sale.

Altii recunosc pur si simplu ca au uitat sa respecte legea dar exista si consilieri care acuza lipsa de timp sau o indelungata absenta din tara. Bineinteles ca l-am intalnit si pe inevitabilul consilier, un caz singular din fericire, care ne-a trimis telefonic...la dracu.

Caragiale nu e departe

Tabloul caragialesc al justificarilor devine cu totul amuzant atunci cand este vorba de a identifica responsabilii absentei declaratiilor de avere de pe site-ul Consiliului Judetean Dolj. Am inteles ca „secretara mea e de vina” sau „informaticianul nostru care a fost bolnav” sau „de vina sunt probabil fetele”.

In toate cazurile alesii locali au promis, ca niste elevi vinovati cuprinsi de mustrari, ca vor remedia mintenas situatiunea.

Obisnuinta traditional romaneasca de a face haz de necaz, ne aduce tuturor pe buze un zambet uimit de o asa patanie. Zambetul se metamorfozeaza insa in ranjet scrasnit daca ne gandim ca alesii locali ar trebui sa fie primii care sa serveasca drept modele de respectare a legii.

Consiliile locale si judetene sunt urmasele sfaturilor de batrani din vechime, insa in universul nostru rasturnat batranii nu se poarta ca niste intelepti venerabili ci ca niste puberi prinsi la copiat. Pentru elevi, sanctiunea venea din partea profesorului sub forma unei note de unu. In povestea noastra, singurii care pot aplica sanctiuni suntem noi, alegatorii. Atentie domnilor consilieri! Timpul examenelor se apropie din nou.

Deutsche Welle