Grigore Cartianu: "Afacerea "Parcul Snagov" arata de ce e in strare si PD-L, partidul lui Basescu."

Dragi compatrioti, nu va faceti iluzii! Nu s-a nascut inca partidul care sa nu ne dezamageasca atunci cand ajunge la guvernare. Politica e, intr-adevar, o mare curva. In naivitatea noastra, am fost inselati crunt de mai multe ori.

Mai intai in decembrie 1989 - ianuarie 1990, cand Securitatea si esalonul 2 al Partidului Comunist ne-au dat peste bot cu idealurile Revolutiei. Oamenii aveau treaba: se grabeau sa ia puterea si sa incalece economia. Aveau mult de furat.

Trecem peste mineriadele lui Iliescu si peste victoriile electorale ale FSN-FDSN-PDSR-PSD, caci in ele nu ne-am pus nicio nadejde. In 1996, speranta a renascut cu forta ghiocelului care scoate capul de sub stratul de zapada. Locul euforiei a fost luat insa de o noua dezamagire. Emil Constantinescu si Conventia Democrata ne-au aratat ca demagogia, politicianismul, minciuna, nepotismul, lacomia si carierismul nu sunt exclusivitatea unui partid. Asa a fost compromisa prima schimbare de putere din era postcomunista.

In 2004, infrangerea lui Adrian Nastase a dat tarii o gura de oxigen. Insa, o data in plus, clasa politica si-a batut joc de sperantele romanilor. Alianta D.A. a devenit curand Alianta NU, esuand intr-o guvernare - Tariceanu II - rusinoasa pentru secolul XXI.

Seria dezamagirilor nu se va incheia insa aici. Am fi cu adevarat naivi sa credem ca FSN-ul Revolutiei din ‘89, CDR-ul din ‘96 si Alianta D.A. din 2004 au fost episoadele finale ale unei istorii pline de tradari si complicitati. Daca in acesti ani am avut o clasa politica infecta, cum am putea spera sa apara, peste noapte, una responsabila?

CDR si Alianta D.A. au fost aduse la putere de coruptia generalizata a regimurilor Iliescu I (1990-1996) si Iliescu II (2000-2004). A fost ceea ce politologii numesc „vot negativ”. Acum, Romania se pregateste de un nou vot negativ. Jalnica prestatie a guvernului Tariceanu II si incapacitatea PSD de a se reforma baga carbuni electorali in cazanele PD-L.

Atentie insa: dupa cum merg lucrurile pe mosia partidului prezidential, ne paste o noua dezamagire istorica. Daca PD-L da semnale toxice acum, cand se afla in opozitie, cum se va comporta cand va ajunge la putere?

Un exemplu elocvent: afacerea „Parcul Snagov”. „Evenimentul zilei” a dezvaluit, joia trecuta, dedesubturile unui jaf magistral la portile Capitalei. Sorin Rosca Stanescu, turnatorul securist deghizat in ziarist, a pus mana pe 6 hectare la Snagov - evident, la pret subevaluat. Pentru reusita afacerii, el s-a asociat cu un deputat PSD si cu un fruntas PNL, migrat apoi la PLD. Am pomenit trei partide in doua randuri, dar nu am epuizat lista: un rol esential in afacere l-a avut PD!

Atat primarul din Snagov, cat si majoritatea zdrobitoare a Consiliului Local apartin partidului condus de Emil Boc si umflat in sondaje de Traian Basescu. Poate ca n-am fost clar: PD a spoliat bugetul Primariei Snagov, facand un cadou de milioane firmei detinute de trei insi - Rosca Stanescu, un deputat PSD si un fruntas PLD (ultimul, ajuns „vice” pe sector la noul hibrid PD-L)! Iar asta s-a intamplat anul trecut, in mai 2007, cand Rosca Stanescu si PSD erau ocupati cu evacuarea de la Cotroceni a lui Traian Basescu!

N-or fi stiut Boc si Stolojan ce fac trepadusii lor de prin Snagov, ne-am zis. Drept care, EVZ i-a intrebat ce au de gand sa faca. Stolojan l-a luat in brate pe „nu stiu”, si de patru zile tot nu stie. Boc a amenintat, necrutator: „Daca primarul din Snagov a incalcat legea, va suporta consecinte politice”. Aha, daca a incalcat legea...Dupa logica lui Boc, Adrian Nastase ar fi trebuit sa fie si azi in fruntea PSD si a Camerei Deputatilor, pentru ca nu exista vreo sentinta care sa ateste ca a incalcat legea. Iar semnalul dat activistilor PD (ma rog, PD-L) e incurajator: furati, baieti, furati, numai sa nu va prinda! Caci daca vor fi prinsi, atunci, da, au incalcat legea...

Nu, nu a fost o intamplare ca Basescu si PD au coabitat de minune, de-a lungul anilor, cu Rosca Stanescu. Nu e o intamplare nici faptul ca micutul Cuzino, fiul lui Rosca Stanescu, a fost bagat in parlament de PD. Intre timp, ajuns presedinte, Basescu s-a despartit de Sorin Rosca Stanescu, Mircea Cuzino Stanescu s-a refugiat la PSD, numai PD (prin filiala Snagov si tacerea centrala) a ramas neclintit in combinatiile anilor trecuti!

Vedeti de ce nu trebuie sa mai credem in fecioare politice?

Evenimentul Zilei