Titlul de cel mai fericit om de pe planeta i se acorda prim-ministrului roman Calin Popescu-Tariceanu: singura lui grija este ca alegerile locale sa nu se suprapuna peste Campionatul European de fotbal.

Tariceanu anunta ieri, senin, un nou an de crestere economica peste media europeana si marirea lefurilor bugetarilor cu aproape 10a, in timp ce bursele internationale inregistrau sec o noua scadere, leul facea inca un pas, ce-i drept mic, inapoi, iar cuvantul „recesiune” stramba zambetele filmate ale liderilor politici ai lumii reuniti la Davos.

Desi cutremurul financiar mondial ameninta sa se transforme in recesiune economica - sau „mai rau”, dupa cum prezicea, in „Financial Times”, George Soros - premierul ramane optimist in privinta capacitatii bugetului de finantare a maririlor electorale de pensii, salarii si alte indemnizatii.

Mesajul linistitor de la Palatul Victoria face nota discordanta cu semnalele interne si externe. Ca situatia nu este nici pe departe roz precum ne-o picteaza in stil naiv Tariceanu, o dovedeste Mugur Isarescu. Numai un pericol real si iminent il scoate din barlog pe guvernatorul BNR, care mai e pe deasupra si bun prieten al guvernului liberal. Doar cu o saptamana in urma, luat de valul sampaniei aniversare, punea la cale impreuna cu sarbatoritul Tariceanu o misiune speciala de lobby pentru economia romaneasca, dupa cum a relatat „Cotidianul”.

Mugur Isarescu a aratat ca evolutiile negative au loc pe fondul unei „slabiciuni” a economiei romanesti, respectiv cheltuirea masiva a banilor la finele anului. Iar tarile cu deficite ridicate de cont curent, care inregistreaza in acelasi timp un ritm accelerat de crestere a creditarii, sunt vulnerabile la atacuri speculative, Romania fiind o tinta, dupa cum ne atentiona ieri BERD, care a si revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica in Europa de Est. Risipa bugetara, intr-o perioada in care sunt recomandate cheltuielile chibzuite si controlul la sange al inflatiei, poate expune economia romaneasca recesiunii.

Daca Tariceanu ar fi dorit doar sa administreze populatiei un calmant impotriva panicii internationale, n-ar fi fost nimic de adaugat. In astfel de situatii se impune sangele rece, dar si realismul economic. Or, premierul nu s-a limitat la vorbe, ci a trecut la fapte: si-a suflecat manecile pana la cot si a mai scos niste bani din vistieria statului. In loc de prudenta si ponderatie, Tariceanu dovedeste lipsa de masura, daca nu chiar un autism pagubos.

Este evident ca criza financiara in desfasurare a picat prost guvernului liberal care se pregatea sa-si finanteze si anul acesta procentele

in alegeri din cresterea economica. Incantatiile optimist-electorale nu vor face sa dispara amenintarea recesiunii. Dar seful guvernului si al PNL pare mai preocupat sa-i salveze de justitie pe ministrii suspectati de coruptie decat de primele efecte ale crizei economice, ce se fac deja simtite in buzunarele romanilor.

Evenimentul Zilei