De ce eu nu investesc la BVB si alte lucruri care ma deranjeaza
Fata de NYSE, BVB este o bursa liliputana. Cele doua nu se pot compara sub nici un aspect. Iata citeva date pentru a va convinge:
* firme listate: 60 (BVB) versus 2800 (NYSE)
* capitalizare (valoarea actiunilor) in 2007: 34 bilioane(BVB) versus 21,7 trilioane de dolari (NYSE)
* numar de actiuni tranzactionate zilnic: 55 milioane(BVB) versus 1.6 miliarde (NYSE)
* NYSE tranzactioneaza si derivate ale actiunilor (contracte futures si options), BVB nu
* NYSE admite tranzactiile short (cu actiuni imprumutate, care permit cistigul si cind piata scade), BVB nu
Dupa toate standardele, BVB este o minibursa. Din acest punct de vedere, pentru un fond de investitii care vine in Romania si are in portofoliu miliarde de dolari, nu constituie o problema sa manipuleze bursa romaneasca, pentru ca are puterea financiara si experienta de a o face. Un fond de investitii are datoria fata de actionarii sai si fata de investitorii care i-au incredintat banii sa produca profit. In mod legal. Asta si face.
O alta problema, importanta din punctul meu de vedere, este numarul mic de tranzactii. Tranzactii putine, preturi mari ale intermediarilor (brokerilor). Asta face imposibila investitia speculativa.
Eu sint un speculant la bursa. Scopul meu este de a face bani. Din punctul meu de vedere, nu conteaza daca bursa merge in sus sau in jos, eu TREBUIE sa fac bani.
Sintetizind, iata motivele pentru care nu investesc la BVB:
1. este o bursa mica, expusa manipularii de catre forte financiare care au expertiza si vointa de a produce cresteri artificiale ale preturilor, urmate de caderi dramatice
2. este o bursa care nu permite investitia short, investitie care poate produce profit si pe caderea bursei
3. brokerii romani au tarife mari, prohibitive pentru speculatia intraday (cumpararea unor actiuni urmata de vinzarea lor in aceiasi zi)
In concluzie, cind am inceput sa investesc la bursa, a fost la NYSE.
Pentru a afla parerea romanului mediu despre alegerea mea, o sa va povestesc o intimplare reala.
In 2001 strabateam la picior, impreuna cu sotia, cartierele din marginea Timisoarei in cautare de proprietati (case si terenuri) pentru investitie. Cind gaseam cite o proprietate in paragina, numai buna pentru fixing imobiliar, intrebam vecinii despre preturile de vinzare.
La una din case, am abordat o doamna intre doua virste. Ea ne-a spus un pret. “Cam mare”, am zis eu, privind cu un ochi critic casa in paragina. “Pai de”, raspunse femeia, “preturile s-au marit de cind cu bisnitarii de case. Cumpara case vechi, le repara si le vind mai departe.”
Fara sa vreau, am aflat ca poporul ma considera bisnitar de case.
Revenind si extrapolind, poporul ar zice despre mine ca:
1. nu sint patriot pentru ca am hotarit sa investesc in burse din strainatate in loc sa investesc in firme romanesti la BVB
2. sint un speculant cu singe rece, care face bani pe seama altora care pierd la bursa
3. mai rau, tinind cont ca in momentul de fata investesc in valute, sint bisnitar de valuta
4. prin cele de mai sus m-am vindut capitalului strain/speculantilor evrei/noii ordini mondiale
Imi asum cu stoicism statutul de investitor la bursele mondiale. Mai putin lista de mai sus.
Ce pot sa le raspund potentialilor mei critici este ca platesc impozit pe banii cistigati la bursa. Din impozitele colectate de stat de la mine merg bani spre medicamentele compensate ale parintilor lor, spre cartile pe care le primesc copii lor gratuit, in scoli, spre armata care pazeste granitele tarii, spre politistii care ne apara de infractori.
Banii cistigati de mine se cheltuie in Romania. Mi-am luat un Logan, am un televizor asamblat in Romania, platesc curent produs in Romania, consum gaz metan romanesc, investesc in imobiliare in Romania, dind de lucru muncitorilor romani din constructii.
Iar celor care sint sau vor sa devina investitori, le spun: faceti cit mai multi bani, reinvestiti-i si cheltuiti-i in Romania. De acesti bani vor beneficia concetatenii vostri, chiar daca unii dintre ei nu inteleg si nu apreciaza acest lucru.
Luca Dezmir, www.succesdublu.ro

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
da' tot nu inteleg - de ce ai simtit nevoia sa ne povestesti ce talentat esti tu si ce putin te intelege poporu' ?!
sau, vrajiti de exercitiul tau de PiAr, ar trebui sa-ti vizitam site-ul - unde tu o sa ne inveti cum sa fim si noi, poporu', frumosi, destepti si bogati - asta sa fie oare?...
O singura paralela intre cle doua: penibile amandoua.
Argumente de doi bani (vechi, nu de RON), spicuiri de pe net, ganduri si idei de imprumut, sfaturi cat cuprinde, de genul cum sa slabesti in zece zile.... si tot asa.
Adio, domnule investitor pe bursa din NY.
Si te rog sa nu ne tii la curent cu sccesele matale.