Ce ne spune deprecierea rapida a leului? În primul rand ca nu stim sa economisim.

Ce putem spune despre acest inceput de an turbulent din punct de vedere economic? In primul rand, ca nu stim sa economisim. Ca atunci cand avem bani ii cheltuim fara noima si ca firmele romanesti nu sunt inca eficiente. Devalorizarea leului mai spune si faptul ca economia romaneasca depinde foarte mult de fonduri speculative, iar multi bani din sistem au reprezentat, de fapt, investitii pe termen scurt. Dar, in tot acest rau, e si un bine. Economia romaneasca e conectata la cea europeana. In acelasi fel in care ne afecteaza tendintele negative, ne afecteaza si cele pozitive.

Institutiile europene si cele de peste Ocean au inceput sa se miste si sa intervina pentru evitarea recesiunii. E adevarat, creditele se vor scumpi, dar nu numai in Romania. E acest lucru atat de rau? Dupa o perioada de exuberanta a pietei, cu cresteri halucinante ale pretului la proprietatile imobiliare si actiunilor, a venit vremea „corectiilor“, cum spun analistii financiari. Într-un articol din „New York Times“ se preciza faptul ca, in SUA, pretul proprietatilor imobiliare in state precum Florida si California e inca mai mare cu 30 de procente decat cel real. Iar pretul actiunilor celor mai multe companii e supraevaluat cu 10 procente.

In Romania, cu proprietatile imobiliare s-a intamplat cam la fel ca in SUA. Dupa ce populatia a avut acces la credite, pretul caselor a crescut intr-un ritm mult mai rapid decat puterea de cumparare. Tendinta de crestere a fost data de cerere si sustinuta de banci prin relaxarea conditiilor de creditare. De fapt, majoritatea celor care si-au cumparat case in ultimii cinci ani au facut-o ipotecandu-si castigurile viitoare.

Bancile au dat banii sperand ca economia va merge bine in continuare, iar oamenii ca veniturile lor vor ajunge destul de repede la nivelul celor din Europa Occidentala. Dar, ca intotdeauna, viitorul e o notiune nesigura, plina de necunoscute. Şi, de cele mai multe ori, acesta nu urmeaza curba ideala pe care-l proiectam. La rolul jucat de credit si cerere in cresterea pretului proprietatii s-a adaugat si intrarea pe piata a speculantilor imobiliari. Cei care aveau bani, cumparau mult si ieftin, pentru a vinde mai scump a doua zi.

Aceste trei forte au creat o mare presiune pe aceasta piata. Ce s-a intamplat la inceputul acestui an? Cativa speculanti, din cauza problemelor de pe pietele mari, au vandut tot si au plecat din Romania. Apoi, bancile au inceput sa mareasca dobanzile si sa ingreuneze creditarea, doar cererea de locuinte noi s-a pastrat la un nivel destul de ridicat. Dar primele doua tendinte vor diminua in mod vizibil numarul tranzactiilor imobiliare, iar preturile proprietatilor vor creste mai incet sau vor ramane pe loc.

Intr-un studiu realizat de o firma de analiza imobiliara din Franta, care a studiat piata romaneasca, se spune ca acesta va fi primul an in care apartamentele vechi nu se vor scumpi. Ca sa pierdem cat mai putini bani in 2008, ar trebui sa economisim. Sa nu luam credite de care nu avem nevoie. Sa nu facem investitii pe care nu le putem sustine si sa fim eficienti. Leul isi va reveni putin pe la mijlocul anului, dar entuziasmul si increderea au disparut. A venit vremea prudentei. Şi aveam atata nevoie de ea.

Evenimentul Zilei