Depinde de fortele declarat anticomuniste sa transforme decizia catastrofala a Curtii Constitutionale intr-o oportunitate. Dreptul la adevar a fost suspendat la cererea lui Felix si prin decizia socanta a Curtii Constitutionale. Dan Voiculescu a reusit sa desfiinteze Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii cu ajutorul unei Constitutii gresite si al unor constitutionalisti nostalgici. La fel de surprinzatoare ca vointa Curtii Constitutionale este pledoaria Avocatului Poporului Ioan Muraru, care a numit legea „Ticu Dumitrescu“ „venin neconstitutional“. Ce popor apara domnul Muraru? In niciun caz poporul de infometati, umiliti, urmariti, torturati, ucisi de totalitarismul comunist si organul sau executiv, Securitatea. Poate ca Ioan Muraru este avocatul poporului de securisti, al birocratilor si ticalosilor cunoscuti sau anonimi, care-si simteau functiile si pensiile in pericol. Doar aceasta semintie ar numi adevarul „venin“.

Accesul cetatenilor la propriul trecut si la trecutul conducatorilor lori, unii dintre ei vinovati de fapte abominabile savarsite impotriva parintilor, fratilor, sotilor, prietenilor, colegilor, este temporar interzis. Toti felicsii care au primit deja verdicte de politie politica pot obtine, pe baza hotararii Curtii, anularea acestora in justitie, iar ceilalti, cei care urmau sa fie deconspirati, vor ramane necunoscuti opiniei publice si implicit absolviti de orice responsabilitate. Prin hotararea Curtii Constitutionale - care anuleaza practic legea „Ticu Dumitrescu“ -, intre tortionarul Nicolae Plesita si victima Corneliu Coposu se stabileste o echivalenta morala. Plesita are chiar dreptul sa pretinda ca a fost un aparator al poporului, iar Coposu un dusman, din moment ce nu mai exista criteriile obiective care sa-i deosebeasca pe calai de victime. Se implineste astfel unul dintre obiectivele totalitarismului comunist, omogenizarea binelui si a raului intr-o pasta indistincta, un mediu propice pentru aparitia politicienilor-felicsi.

Intr-o singura zi, Romania a regresat 18 ani. Depinde de fortele care s-au declarat anticomuniste, presedintia, guvernul, PD-L si PNL, sa transfome aceasta catastrofa intr-o oportunitate, trecand peste rivalitatile politice de moment. Daca tot ne-am intors la momentul zero, Cabinetul Tariceanu ar putea emite chiar astazi o ordonanta de urgenta care sa declare intreaga Securitate politie politica si sa reinfiinteze CNSAS ca depozitar de arhiva si diseminator public de dosare. Partidul domnilor Boc si Stolojan are datoria morala sa sustina un asemenea act normativ, care va atrage asupra guvernului PNL mania razbunatoare a lui Ion Iliescu. Planul acestuia, infaptuit prin Serban Nicolae viza desfiintarea CNSAS.

EvZ